17.4 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός«Μυστήριο στη Βενετία» (2023): Ο Ηρακλής Πουαρό επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη

«Μυστήριο στη Βενετία» (2023): Ο Ηρακλής Πουαρό επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη


Της Νεφέλης Τσιλοπούλου,

Ο Κένεθ Μπράνα μας συστήθηκε ως Ηρακλής Πουαρό μέσα από την κινηματογραφική μεταφορά του παγκοσμίου φήμης βιβλίο Έγκλημα στο Όριαν Εξπρές της Αγκάθα Κρίστι. Ακολούθησε το 2022 το Θάνατος στον Νείλο και φέτος, ως συνέχεια, το Μυστήριο στη Βενετία με πρωτότυπο τίτλο Halloween Party.

Η Άγκαθα Μαίρυ Κλαρίσσα Μίλλερ, Λαίδη Μάλλοουαν, γεννήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου του 1890 και απεβίωσε στις 12 Ιανουαρίου του 1976 στην Αγγλία. Είναι γνωστή ως Άγκαθα ή Αγκάθα (σύμφωνα με τη βρετανική προφορά) Κρίστι και είναι μία από τις σπουδαιότερες συγγραφείς αστυνομικών έργων με συνολικά 66 μυθιστορήματα και 14 συλλογές διηγημάτων. Έχει δημιουργήσει τους εμβληματικούς χαρακτήρες του Ηρακλή Πουαρό και της Μις Μαρπλ, κερδίζοντας επάξια τον τίτλο της «Βασίλισσας του Εγκλήματος». Η ίδια η φυσιογνωμία της Κρίστι και το έργο της συνέβαλαν συστηματικά στη διάδοση και την εξέλιξη της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Πριν από την ενεργώ συγγραφική της δράση, στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο εργάστηκε ως βοηθός φαρμακοποιού. Αυτό μπορεί να δικαιολογήσει τις γνώσεις της πάνω σε ουσίες και δηλητήρια, τα οποία εμφανίζονται αρκετά συχνά στα έργα της. Οι πωλήσεις των βιβλίων της εκτιμάται πως αγγίζουν το ένα δισεκατομμύριο στα αγγλικά και άλλο ένα δισεκατομμύριο σε 103 μεταφρασμένες γλώσσες.

Πηγή εικόνας: ew.com/20th Century Studios

Το 1969 δημοσιεύεται το μυθιστόρημα Halloween Party, σε ελληνική απόδοση Το πάρτυ. Η πλοκή εξελίσσεται στη φημισμένη πόλη της Ιταλίας, τη Βενετία. Ο Βέλγος πετυχημένος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό βρίσκεται σε συνθήκη συνταξιοδότησης και αρνείται να αναλάβει την οποιαδήποτε υπόθεση, ώσπου δέχεται την επίσκεψη της Αριάδνης Όλιβερ. Πρόκειται για μία πετυχημένη συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων, η οποία εμπνέεται και βασίζει τις ιστορίες της σε αληθινές υποθέσεις που εξιχνιάζει ο καλός της φίλος. Η επίσκεψή της αφορά έναν θάνατο που έλαβε χώρα σε ένα βενετσιάνικο αρχοντικό. Τον καλεί να τη συνοδέψει στο παιδικό halloween party της σπιτονοικοκυράς, η οποία πρόκειται για μία υψηλής κλάσης τραγουδίστρια της όπερας.

Όλη η πλοκή της ταινίας ξετυλίγεται σε εκείνο το βράδυ και σε όσους απομένουν στο αρχοντικό. Από την εξιχνίαση του ενός θανάτου ο Πουαρό έρχεται αντιμέτωπος με δύο. Το πολύ πετυχημένο cast και η άρτια αποδοσμένη φιγούρα που ενσαρκώνει ο Κένεθ Μπράνα δίνουν ένα άκρως επιτυχημένο αποτέλεσμα που οξύνει την περιέργεια και το μυστήριο. Ο χώρος που διαδραματίζονται τα γεγονότα βοηθάει αρκετά στη μετάδοση της ατμόσφαιρας και κάνει ακόμα πιο έντονη την αίσθηση της νύχτας.

Το Μυστήριο στη Βενετία είναι μία πολύ καλή επιλογή για τους λάτρεις της Αγκάθα Κρίστι και του μυστηρίου. Ο αγαπημένος ήρωας με την οξύνοια και την παρατηρητικότητά του διαλευκάνει μία ακόμα συνταρακτική υπόθεση, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα τον απολαύσουμε και σε άλλες κινηματογραφικές μεταφορές.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • A Haunting in Venice, imdb.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νεφέλη Τσιλοπούλου
Νεφέλη Τσιλοπούλου
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου και συνεχίζει τις σπουδές της στη Φιλοσοφική Σχολή στο Tμήμα της Αρχαιολογίας. Η αγάπη της για τον πολιτισμό και τις τέχνες ήταν πάντα κινητήριος δύναμη για τη συμμετοχή της σε εθελοντικές δράσεις και προσωπικές αναζητήσεις. Η λογοτεχνία και ο κινηματογράφος αποτελούν μια αναλλοίωτη συντροφιά και συγχρόνως τροφή για σκέψη. Απολαμβάνει τις βόλτες σε μουσεία, τον πρωινό καφέ και ένα καλό τραγούδι.