17.4 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΜουσική«Μπλε»: Ένα διαχρονικό μουσικό ταξίδι

«Μπλε»: Ένα διαχρονικό μουσικό ταξίδι


Του Ανδρέα Πετρόπουλου,

Το μουσικό τοπίο είναι γεμάτο από ταλαντούχες μπάντες και καλλιτέχνες που αναδύονται και εξελίσσονται καθημερινά, λίγοι, όμως, είναι αυτοί που έχουν καταφέρει να μείνουν στη συνείδηση του κόσμου όλα αυτά τα χρόνια και ν’ αγαπηθούν. Ένα από αυτά τα συγκροτήματα που έχει κερδίσει την αγάπη και τον σεβασμό του κοινού με το μοναδικό διαχρονικό του ύφος και την ταλαντούχα μουσική του σύνθεση είναι το συγκρότημα των «Μπλε».

Το συγκρότημα των «Μπλε» έχει καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη κι αποτελείται από τους: Γιώργο Παπαποστόλου (manager, σύνθεση, φωνή, φωνητικά), τον Γιώργο Παρώδη (στίχοι), την Νατάσα Αλεξίου (βιολί) και την Τζώρτζια Κεφαλά (φωνή).

Οι «Μπλε» ξεκίνησαν να ερμηνεύουν κομμάτια διάφορων ειδών, από rock και pop, μέχρι blues και folk, αναδεικνύοντας την πολυσυλλεκτική τους προσέγγιση στη μουσική. Οι αυθεντικοί τους στίχοι, με βάση πάντα τις προσωπικές τους εμπειρίες που αντλούν έμπνευση από τη ζωή, τον έρωτα, τις αντιφάσεις του κόσμου και τις προσωπικές τους σκέψεις, κατάφεραν να δημιουργήσουν τεράστιες διαχρονικές επιτυχίες που ακούγονται «δυνατά» μέχρι και σήμερα.

Πηγή Εικόνας: thasorama.gr

Ένα από τα πρώτα κομμάτια που έκανε αίσθηση ήταν το τραγούδι με τίτλο Νιώθω ενοχές από το ομώνυμο album που κυκλοφόρησε το 1996, ενώ το 1998 κυκλοφορεί ο δίσκος τους με τίτλο Μπλε που συμπεριλαμβάνει τη μεγάλη επιτυχία Μη λες ποτέ, ντουέτο με το δημοφιλές συγκρότημα εκείνης της εποχής, τους Πυξ – Λαξ.

Οι «Μπλε» συνέχισαν να εξελίσσονται, εμπλουτίζοντας τον ήχο τους με περισσότερα όργανα και ποικίλες μουσικές επιρροές. Το album τους Έλα να δεις, που κυκλοφόρησε το 2000, ήταν ένα εκπληκτικό έργο τέχνης, που συνδύαζε τον rock ήχο με ακουστικά και ηλεκτρονικά στοιχεία, με pop αισθητική, ενώ το 2002 κυκλοφορεί ο πιο επιτυχημένος δίσκος του συγκροτήματος με τίτλο Στα μαύρα έχω ντυθεί. Από τον δίσκο ξεχωρίζουμε το ομώνυμο κομμάτι, καθώς και τα κομμάτια: Δεν θέλω, Δικό μου, αλλά και τη μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία Πιάνω φωτιά που παρέμεινε στα μουσικά charts για παραπάνω από είκοσι εβδομάδες.

Η συνεχής προσπάθεια και δέσμευση στην original μουσική τους κράτησε τους «Μπλε» στην κορυφή του ελληνικού μουσικού χώρου. Κάθε νέο album που κυκλοφόρησαν, όπως το Έτσι θέλω εγώ να ζω το 2004 –που ξεχωρίζουμε τη μεγάλη επιτυχία με τίτλο Κοίταξέ με δυο φορές, αλλά και το album Όνειρα σου τραγουδάω– με το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου να γίνεται μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία, μαζί με το τραγούδι Τον ίδιο το Θεό που κυκλοφόρησε το 2006 ήταν η απόδειξη της διαρκούς εξέλιξης που διανύουν τόσο στους στίχους των τραγουδιών τους, όσο και στους ήχους που επιλέγουν. Το πιο πρόσφατο album τους κυκλοφόρησε το 2016 και έχει τον τίτλο 20, ενώ το CD Single με τίτλο Άκου τη ζωή, ντουέτο με την ταλαντούχα ερμηνεύτρια Ευρυδίκη, κυκλοφόρησε φέτος και έχει γνωρίσει θετική ανταπόκριση από τον κόσμο.

Οι στίχοι των τραγουδιών τους είναι βαθιά συναισθηματικοί και ειλικρινείς, αντικατοπτρίζοντας τις ανθρώπινες σχέσεις σ’ όλες τις όψεις τους. Οι «Μπλε» δεν φοβούνται να αντιμετωπίσουν τα δύσκολα και να εκφράσουν τις απόψεις τους μέσα από τη μουσική τους.

Μέσα σε μόνο λίγες γραμμές, είναι πρακτικά αδύνατο να καλύψουμε όλη την πορεία και τη σημασία του συγκροτήματος των «Μπλε». Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι αυτή η μπάντα αντιπροσωπεύει την αγάπη για τη rock μουσική, τη δύναμη της έκφρασης και τη σημασία της ειλικρίνειας. Με κάθε νότα που παίζουν και με κάθε στίχο που τραγουδούν, συνεχίζουν να εμπνέουν και να συγκινούν τους ακροατές τους όλα αυτά τα χρόνια. Κι αυτό είναι διαχρονικό.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Μπλε: Βιογραφία, στίχοι & τραγούδια, stixos.eu, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρέας Πετρόπουλος
Ανδρέας Πετρόπουλος
Γεννήθηκε στην Πάτρα, Αχαΐας το 1991 και κατοικεί στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με δίπλωμα σε ανώτατα θεωρητικά μαθήματα, ενώ παράλληλα έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και διεθνείς σχέσεις. Ασχολείται ενεργά με την επικοινωνία και το Marketing, παρουσιάζοντας projects για μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Είναι επίσης ραδιοφωνικός παραγωγός μ' επιτυχημένη πορεία σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας όπως ο Αθήνα 9.84, ο ΑΡΤ FM 90.6 και ο Rockha Radio. Εργάζεται ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και portals, ενώ παράλληλα ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές σπουδές του, στη Διοίκηση του Ανθρώπινου Δυναμικού. Λατρεύει τα ταξίδια και το καλό φαγητό και χαρακτηρίζεται απ' τους φίλους του ως One Day Traveller, καθώς είναι fan των μονοήμερων εκδρομών σε νησιά της Ελλάδας.