17.4 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΟι γιορτές της παλιάς πόλης της Ξάνθης: Ένα ταξίδι στην ιστορία και...

Οι γιορτές της παλιάς πόλης της Ξάνθης: Ένα ταξίδι στην ιστορία και τον πολιτισμό


Του Ανδρέα Πετρόπουλου,

Για έναν ακόμα χρόνο η Ξάνθη θα «φορέσει τα καλά της» και θα υποδεχτεί επισκέπτες από όλα τα μέρη της Ελλάδας και των Βαλκανίων για τις γιορτές της Παλιάς Πόλης! Άλλωστε, το ενδιαφέρον φέτος θα είναι μεγάλο και η προσέλευση αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σύμφωνα με τους ξενοδόχους. Οι Γιορτές Παλιάς Πόλης της Ξάνθης αποτελούν τον δεύτερο μεγαλύτερο θεσμό της πόλης, μετά το «Ξανθιώτικο Καρναβάλι». Έκαναν την εμφάνισή τους για πρώτη φορά το 1991 και από τότε πραγματοποιούνται κάθε χρόνο την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Φέτος οι Γιορτές της Παλιάς Πόλης θα πραγματοποιηθούν 2-9 Σεπτεμβρίου.

Το όνομά τους αντικατοπτρίζει την ομορφιά της παραδοσιακής «Παλιάς Πόλης» της Ξάνθης, με τα πλακόστρωτα δρομάκια και τις γειτονιές της. Σε αυτές τις γιορτές, οι πολιτιστικοί σύλλογοι εγκαθίστανται σε αυτόν τον παραδοσιακό οικισμό και διοργανώνουν εκδηλώσεις με ζωντανή μουσική, φαγητό και ποτό, προσφέροντας ένα μοναδικό πνεύμα γλεντιού και παράδοσης. Το 1991, όταν ο νεοεκλεγής Δήμαρχος Φίλιππος Αμοιρίδης αναζητούσε έναν τρόπο για να αναδείξει την Παλιά Πόλη της Ξάνθης, συναντήθηκε με αξιόλογους συνεργάτες. Μεταξύ αυτών, ήταν ο ζωγράφος του συλλόγου των «Φίλων», Νικόστρατος Φωτέλης, καθώς και ο Σύλλογος των «Κατασκηνωτών» και ο Σύλλογος Ποντίων, που έδειξαν ενδιαφέρον και υποστήριξη για το εγχείρημα.

Αρχικά, συζητήθηκε η ιδέα της αναβίωσης της Μπελ Επόκ με δρώμενα, κοστούμια εποχής και παραδοσιακό χαρακτήρα, όπως έγινε τελικά. Ταυτόχρονα, οι «Κατασκηνωτές» πρότειναν τη συμμετοχή του κοινού, και έτσι ξεκίνησε η δημιουργία των πρώτων δύο στεκιών από τους «Κατασκηνωτές» και τους «Φίλους». Κατά τη διάρκεια των ετών, αυτή η διοργάνωση εξελίχθηκε, εδραιώθηκε και έγινε προορισμός για πολλούς από τους κορυφαίους καλλιτέχνες της χώρας. Η πλατεία Μητροπόλεως έγινε το επίκεντρο αυτών των εκδηλώσεων, με τους συλλόγους και τον συναυλιακό χώρο να περιβάλλουν την περιοχή, δίνοντας έτσι ένα ξεχωριστό χαρακτήρα σε αυτό το ετήσιο γεγονός.

Πηγή εικόνας: sofokleousin.gr

Ο Δήμαρχος Ξάνθης Εμμανουήλ Χρ. Τσέπελης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Σας καλωσορίζω στον κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό του Δήμου Ξάνθης, που προβάλλει την ιστορία, τον πολιτισμό, την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμά της, μέσα στον ανοιχτό μουσειακό χώρο: την Παλιά μας Πόλη – αυτήν την «παραμυθένια Ξάνθη, τη διατηρητέαν», όπως την αποκαλούσε ο Μάνος Χατζιδάκις… Ελάτε να περπατήσουμε στα πλακόστρωτα σοκάκια να περιδιαβούμε ανάμεσα στα επιβλητικά αρχοντικά να πάρουμε μια γεύση από παλαιότερες εποχές, στο σήμερα, ακολουθώντας τον «δρόμο» του Πολιτισμού, που ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων. Ευχαριστώ θερμά όλους όσοι στηρίζουν, με μεράκι τις Γιορτές Παλιάς Πόλης, τους φορείς και τους συλλόγους της πόλης μας, αλλά κυρίως τις Ξανθιώτισσες και τους Ξανθιώτες – το ενθουσιώδες Εθελοντικό Κίνημα της περιοχής μας, που αποτελούν και τους πρωταγωνιστές, όπως και σε κάθε πολιτιστικό θεσμό που ο Δήμος Ξάνθης έχει την τιμή να διοργανώνει. Η Ξάνθη υποδέχεται τους επισκέπτες της σε έναν τόπο απαράμιλλης ομορφιάς και με όχημα την πολιτιστική της κληρονομιά, το κέφι και τη φιλοξενία της, θα προσφέρει και φέτος πολύτιμες στιγμές ξεγνοιασιάς, ψυχαγωγίας, δημιουργικότητας».

Οι εκδηλώσεις της 32ης επετείου των Γιορτών Παλιάς Πόλης έχουν προγραμματιστεί να λάβουν χώρα από τις 2 μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου 2023, ενώ τις Γιορτές της Παλιάς Πόλης θα ανοίξουν ο Στέλιος Ρόκκος, στις 2 Σεπτεμβρίου με μια μεγάλη συναυλία στην Πλατεία Μητροπόλεως και ο Δήμος Αναστασιάδης θα ρίξει την αυλαία στις 9 Σεπτεμβρίου σε μια πολύ μεγάλη συναυλία ανοιχτή για το κοινό.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Γιορτές Παλιάς Πόλης 2023: Επίσημη έναρξη με Στέλιο Ρόκκο, xanthinea.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρέας Πετρόπουλος
Ανδρέας Πετρόπουλος
Γεννήθηκε στην Πάτρα, Αχαΐας το 1991 και κατοικεί στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με δίπλωμα σε ανώτατα θεωρητικά μαθήματα, ενώ παράλληλα έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και διεθνείς σχέσεις. Ασχολείται ενεργά με την επικοινωνία και το Marketing, παρουσιάζοντας projects για μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Είναι επίσης ραδιοφωνικός παραγωγός μ' επιτυχημένη πορεία σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας όπως ο Αθήνα 9.84, ο ΑΡΤ FM 90.6 και ο Rockha Radio. Εργάζεται ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και portals, ενώ παράλληλα ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές σπουδές του, στη Διοίκηση του Ανθρώπινου Δυναμικού. Λατρεύει τα ταξίδια και το καλό φαγητό και χαρακτηρίζεται απ' τους φίλους του ως One Day Traveller, καθώς είναι fan των μονοήμερων εκδρομών σε νησιά της Ελλάδας.