16.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΣκάκι: Τα οφέλη για τον άνθρωπο

Σκάκι: Τα οφέλη για τον άνθρωπο


Της Μαριαλένας Κουντούρη,

Το σκάκι ή αλλιώς το «παιχνίδι των βασιλιάδων» αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια το νούμερο ένα παιχνίδι χαλάρωσης για μικρούς και μεγάλους. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι πολλοί γονείς πηγαίνουν από πολύ μικρά τα παιδιά τους σε οργανωμένες λέσχες με σκοπό να διδαχθούν το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Γιατί όμως το παιχνίδι αυτό είναι τόσο ξεχωριστό;

Το σκάκι έχει τη δυνατότητα να εξασκεί τον εγκέφαλο σου περισσότερο από κανένα άλλο παιχνίδι. Κι αυτό διότι όχι μόνο βελτιώνει σημαντικά τη μνήμη, αλλά ακόμη βοηθά στην συγκέντρωση. Ειδικότερα η ενασχόληση με το σκάκι και η εξάσκηση πάνω σε αυτό, λόγω του ότι είναι ένα παιχνίδι με στρατηγική προϋποθέτει ιδιαίτερη προσοχή και συγκέντρωση σε οποιαδήποτε κίνηση καθώς μπορεί να χαρίσει στον αντίπαλο ματ!

Αξίζει να αναφέρουμε πως πολλοί θεωρούν το σκάκι κάτι ανάλογο με την… έκθεση! Η έκθεση βασίζεται στη δομή που εμείς οι ίδιοι κατασκευάζουμε, εάν λοιπόν η δομή είναι επιτυχημένη τότε θα έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα. Έτσι λοιπόν συμβαίνει και στο σκάκι. Οι κινήσεις από την αρχή μέχρι και το τέλος οφείλουν να είναι δομημένες και παράλληλα να προσαρμόζονται στις κινήσεις του αντιπάλου.

Πηγή εικόνας: pexels.com. Δικαιώματα χρήσης: Tima Miroshnichenko

Προϋποθέτει συνεχή «επαγρύπνηση», προσοχή και σωστό «ζύγισμα» επιλογών. Όλες οι κινήσεις πρέπει να γίνονται έπειτα από ώριμη σκέψη και πάντοτε με βάση τις κινήσεις του αντιπάλου. Μία λάθος κίνηση αρκεί για να χάσεις όλο το παιχνίδι. Γι’ αυτό άλλωστε είσαι υπεύθυνος για τις επιλογές σου και μαθαίνεις να αποδέχεσαι τις συνέπειές τους.

Το σκάκι μάλιστα μπορεί να σε κάνει δημιουργικό και καινοτόμο, καθώς οι κινήσεις που προβλέπονται είναι αμέτρητες με αποτέλεσμα κάποιες φορές-ίσως και άθελα σου- να παίζεις συνδυασμούς που δεν είχες σκεφτεί ποτέ. Μία κίνηση που δεν είχες σκεφτεί αλλά προέκυψε με τρόπο απρόβλεπτο, μπορεί τόσο να ενισχύσει κατά πολύ την αυτοπεποίθησή σου όσο και να σε κάνει να κερδίσεις.

Επιπλέον, συμβάλει στην ανάπτυξη ενός ισχυρού και σταθερού χαρακτήρα. Συγκεκριμένα καλλιεργείται η κριτική σκέψη και η μεθοδικότητα, εφόδια που είναι απαραίτητα στην ζωή μας γενικότερα. Όταν μπορείς να προβλέψεις με ευκολία την επόμενη κίνηση του αντιπάλου σου και έχεις ήδη σχεδιάσει πως θα του χαλάσεις τα πλάνα ,τότε έχεις πετύχει τον σκοπό σου!

Τέλος, το σκάκι είναι ένα παιχνίδι το οποίο έχει την τάση να επιβιώνει παρά την πάροδο των χρόνων και την εξέλιξη των ψηφιακών συστημάτων, κάτι που αποδεικνύει πως ένα ποιοτικό παιχνίδι που προϋποθέτει εξάσκηση μυαλού και υπομονής εξακολουθεί να προτιμάται από μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Φυσικά υπάρχουν άπειρα διαδικτυακά παιχνίδια σκάκι, όμως η ικανοποίηση και το όλο «τελετουργικό» που ακολουθείται όταν παίζεις δια ζώσης είναι μοναδικό!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Η παιδαγωγική αξία του σκακιού, planetphysics.gr, διαθέσιμο εδώ

 

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριαλένα Κουντούρη, Β' Αρχισυντάκτρια Κοινωνικών Θεμάτων
Μαριαλένα Κουντούρη, Β' Αρχισυντάκτρια Κοινωνικών Θεμάτων
Κατάγεται από την Νεάπολη Λακωνίας. Είναι γεννημένη το 2003 και σήμερα φοιτά στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα ενδιαφέροντά της είναι η μουσική και σαφώς η ανάγνωση βιβλίων, η οποία αποτελεί τη βάση του αντικειμένου σπουδών της. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά. Ακόμη, ασχολείται με τον αθλητισμό και απολαμβάνει ιδιαίτερα την ύπαιθρο και τους περιπάτους στη φύση.