20.2 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαΣαν ΣήμεραΣαν Σήμερα - 20 Αυγούστου

Σαν Σήμερα – 20 Αυγούστου


Του Γρηγόρη Χατζή,

Πηγή εικόνας: thecollector.com

636: Οι αραβικές δυνάμεις με επικεφαλής τον Umar Khalid ibn al-Walid νικούν τον βυζαντινό στρατό στη μάχη του ποταμού Yarmuk που βρίσκεται στη Συρία και καταλαμβάνουν την περιοχή. Η σύγκρουση είχε διάρκεια έξι ημερών, ξεκίνησε στις 15 του ίδιου μήνα και η νίκη των Μουσουλμάνων ήταν συντριπτική, καθώς οι Βυζαντινοί μέτρησαν 40.000 απώλειες, ενώ εκείνοι 4.000. Ο Αμερικανός ιστορικός George Nafziger έχει δηλώσει χαρακτηριστικά για τη σημασία της μάχης, πως «αν οι Βυζαντινοί είχαν επικρατήσει, ο κόσμος σήμερα μπορεί να ήταν εντελώς διαφορετικά διαμορφωμένος», καθώς η νίκη των Μουσουλμάνων αποτέλεσε την απαρχή των κατακτήσεών τους έξω από την Αραβία.

1000: Ο Στέφανος Α’ στέφεται βασιλιάς της Ουγγαρίας. Σήμερα, είναι άγιος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και η 20η Αυγούστου, ακόμα, αποτελεί εθνική εορτή της χώρας.

1824: Τίθεται σε κυκλοφορία η πρώτη εφημερίδα της Αθήνας, η Εφημερίς των Αθηνών.

Πηγή εικόνας: rediff.com

1897: Ο Βρετανός γιατρός Ronald Ross ανακαλύπτει, ότι η ελονοσία μεταδίδεται από τα κουνούπια. Συγκεκριμένα, στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μετά από πολυετή έρευνα στο θέμα, όταν εντόπισε το παράσιτο της ελονοσίας στο γαστρεντερικό σωλήνα κουνουπιών. Το 1902 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψή του, ενώ η 20η Αυγούστου είναι και παγκόσμια ημέρα κατά των κουνουπιών. Το 1926, στην Βρετανία ιδρύθηκε προς τιμήν του το ινστιτούτο Ross για τις τροπικές ασθένειες. Απεβίωσε το 1932.

1910: Ξεσπά πολύ μεγάλη φωτιά στη Washington των Η.Π.Α., η οποία κατέκαψε περίπου 3.000.000 στρέμματα γης, ενώ παρέσυρε στο θάνατο και 87 ανθρώπους.

1914: Οι Βρυξέλλες παραδίδονται στα χέρια των Γερμανών κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

1922: Λαμβάνουν χώρα στο Παρίσι οι πρώτοι αγώνες στίβου γυναικών, με τη συμμετοχή αθλητριών από πλήθος χωρών από όλο τον κόσμο. Τους αγώνες παρακολούθησαν περίπου 20.000 θεατές.

Πηγή εικόνας: space.skyrocket.de

1975: Ξεκινά το ταξίδι του για τον Άρη το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο της Nasa ‘’Viking 1’’. Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, στις 20 Ιουλίου 1976, προσεδαφίζεται στον Άρη και έτσι γίνεται το πρώτο διαστημόπλοιο που καταφέρνει κάτι τέτοιο. Το 1965, το διαστημικό σκάφος ‘’Mariner 4’’ είχε προσεγγίσει τον Άρη και είχε στείλει φωτογραφίες στη Γη, αλλά δεν είχε προσεδαφιστεί στον πλανήτη. Το ‘’Viking 1’’ συνέχισε την έρευνά του στον Άρη για πάνω από 6 χρόνια -το 1982, χάθηκε για πάντα η επικοινωνία μαζί του- και συνετέλεσε σημαντικά στην προσπάθεια εξεύρεσης ζωής εκεί, ενώ έστειλε και χιλιάδες φωτογραφίες στον πλανήτη μας.

1980: Ο Ιταλός ορειβάτης Reinhold Messner γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που πετυχαίνει να κατακτήσει την κορυφή του Everest μόνος του. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ορειβάτες όλων των εποχών.

1982: Αποποινικοποιείται η μοιχεία στην Ελλάδα, με τη δημοσίευση σχετικού νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

1991: Η Βαλτική Δημοκρατία της Εσθονίας ανακοινώνει την πλήρη ανεξαρτητοποίησή της από την ΕΣΣΔ.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Συλλογικό έργο, Σαν Σήμερα στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία, Εκδόσεις Μεταίχμιο
  • Dan Snow, Σαν σήμερα στην παγκόσμια ιστορία, Εκδόσεις Μεταίχμιο
  • Σαν Σήμερα 20 Αυγούστου, sansimera.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γρηγόρης Χατζής
Γρηγόρης Χατζής
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2004. Σπουδάζει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι λάτρης της αρθρογραφίας και της δημοσιογραφικής έρευνας σε όλο το φάσμα της. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά, ενώ επίσης μαθαίνει και Ισπανικά. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με το τένις, την μουσική και τα ταξίδια.