17.4 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΜουσικήΑφιέρωμα: Εμείς που μεγαλώσαμε με Domenica

Αφιέρωμα: Εμείς που μεγαλώσαμε με Domenica


Του Ανδρέα Πετρόπουλου,

Οι Domenica είναι ένα σύγχρονο ελληνικό rock συγκρότημα, που έκανε τεράστια εμπορική επιτυχία τη δεκαετία του 1990, ενώ στη σημερινή του μορφή το όνομα συντηρεί ο frontman, Δημήτρης Κανελλόπουλος. Το συγκρότημα αποτελούσαν οι: Δημήτρης Κανελλόπουλος, Νίκος Σπανός, Άδα Σειραδάρη, Σάκης Σταμούλης, Νίκος Ζωγράφος, Μάριος Βαρελίδης και Γιάννης Φαραώ.

Το 1999 κυκλοφόρησε η πρώτη τους προσωπική δισκογραφική δουλειά με τίτλο Άχρηστα ρολόγια, σε μουσική και στίχους του Μάνου Ξυδούς. Από τον δίσκο ξεχώρισε ραδιοφωνικά το ομώνυμο τραγούδι που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στα airplays των ελληνικών ραδιοφώνων, ενώ το 2001 κυκλοφόρησαν τη μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας τους, το κομμάτι με τίτλο Μέσα στη βουή του δρόμου, σε μουσική του Δημήτρη Κανελλόπουλου και στίχους του Δημήτρη Παπανικολάου. Το συγκεκριμένο κομμάτι έγινε το αγαπημένο ενός φανατικού κοινού, που ακολουθούσε το συγκρότημα σε κάθε live του εμφάνιση.

Το 2003 επιλέχθηκαν ως ένα από τα καλύτερα καλλιτεχνικά σχήματα και κέρδισαν το βραβείο «Αρίων» για το καλύτερο έντεχνο συγκρότημα. Τον Μάρτιο του 2004 κυκλοφόρησαν το νέο τους album με τίτλο Ιστορίες για μικρούς και μεγάλους και το τραγούδι με τίτλο Λίγη ζωή ακόμη ήρθε No1 σε πωλήσεις και ο δίσκος έγινε πλατινένιος. Το Λίγη ζωή ακόμη ακουγόταν παντού και έγινε πολύ δημοφιλές σε φοιτητικές παρέες και party Λυκείου.

Τον Απρίλιο του 2005 επιλέχθηκαν ως ένα από τα καλύτερα εναλλακτικά album και κέρδισαν ξανά βραβείο «Αρίων». Τον Ιούνιο του 2005 στα MAD Video Music Awards κέρδισαν, επίσης, βραβείο για το καλύτερο rock videoclip.

Το 2007, βγήκε το νέο τους album με τίτλο Χίλιες φορές έτσι. Το album περιείχε μεγάλες επιτυχίες όπως τα Κι εσύ που ήσουν, Ταξίδεψέ με (το οποίο ήταν διασκευή του τραγουδιού του David Gray – Sail away) και το Συμβαίνει συχνά. Το 2009, κυκλοφόρησαν ένα ακόμα album με τίτλο Λήθη. Το 2012, κυκλοφόρησαν ένα CD Single με τίτλο Μια ματιά σου μπορεί, ενώ το 2018, με αφορμή την επέτειο για τα είκοσι χρόνια τους στη δισκογραφία κυκλοφόρησαν το επετειακό album με το όνομα Πέρασε η ώρα;.

Ο Δημήτρης Κανελλόπουλος. Πηγή εικόνας: parallaximag.gr

Το 2021, κυκλοφόρησαν το digital song Συγγρού και το 2022 το άλμπουμ με τίτλο Στοργή, ενώ ο Δημήτρης Κανελλόπουλος συνεχίζει μέχρι και σήμερα να δημιουργεί. Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος σχετικά με τη διάλυση των Domenica, σε συνέντευξή του στο parallaximag: «Αυτό που θυμάμαι είναι πως υπήρχε έδαφος και πρόθυμος κόσμος να προβάλει αυτά τα τραγούδια γιατί δεν είναι στο γούστο του Έλληνα και ούτε έγιναν και ποτέ. Γι’ αυτό τον λόγο και πριν από 10 χρόνια που άρχισα να οπισθοχωρώ – γύρισε η εποχή. Δεν είναι ότι δεν εκφράζαμε τον κόσμο, καθώς και άλλα παρόμοια σχήματα δεν κατάφεραν να συνεχίσουν την επαφή με το κοινό», τονίζει, ενώ συμπληρώνει πως «αυτό που μένει είναι ότι ο Έλληνας μπορεί να είναι πρόθυμος – αλλά αυτό που ισχύει και στη δουλειά μας είναι ότι αυτό που προμοτάρετε είναι και αυτό που ακούγεται. Ποτέ κανείς δεν ανακάλυψε κάποιον μαγικά. «Επιβάλλεται» αυτό που υπάρχει σε όλα τα μέσα», δηλώνει.

Δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ μεγάλωσα με τους Domenica και θυμάμαι από πάντα τη μουσική αυτού του συγκροτήματος μόνο με όμορφες αναμνήσεις. Θυμάμαι ακόμη τα σχολικά party που βάζαμε στο τέρμα το Λίγη ζωή ακόμη, το Μέσα στη βουή του δρόμου και το Άχρηστα ρολόγια και χορεύαμε στην παραλία και στις χοροεσπερίδες, τότε που ο ήλιος έδυε στη θάλασσα τα καλοκαίρια. Και πόσα καραόκε με λίγη ζωή ακόμη σπαταλήσαμε και πόσοι έρωτες γεννήθηκαν μέσα στη βουή του δρόμου;


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Γιατί διαλύθηκαν οι Domenica, parallaximag.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρέας Πετρόπουλος
Ανδρέας Πετρόπουλος
Γεννήθηκε στην Πάτρα, Αχαΐας το 1991 και κατοικεί στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με δίπλωμα σε ανώτατα θεωρητικά μαθήματα, ενώ παράλληλα έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και διεθνείς σχέσεις. Ασχολείται ενεργά με την επικοινωνία και το Marketing, παρουσιάζοντας projects για μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Είναι επίσης ραδιοφωνικός παραγωγός μ' επιτυχημένη πορεία σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας όπως ο Αθήνα 9.84, ο ΑΡΤ FM 90.6 και ο Rockha Radio. Εργάζεται ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και portals, ενώ παράλληλα ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές σπουδές του, στη Διοίκηση του Ανθρώπινου Δυναμικού. Λατρεύει τα ταξίδια και το καλό φαγητό και χαρακτηρίζεται απ' τους φίλους του ως One Day Traveller, καθώς είναι fan των μονοήμερων εκδρομών σε νησιά της Ελλάδας.