23 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΗ Αθήνα στο προσκήνιο

Η Αθήνα στο προσκήνιο


Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,

Λίγες ημέρες απομένουν για την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου και λιγότερο από δύο μήνες για να στηθούν οι κάλπες των Αυτοδιοικητικών Εκλογών και να αποφασίσουν οι πολίτες ποιοι θα αναλάβουν τα ηνία των Δήμων και των Περιφερειών. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας, αυτόν, δηλαδή, των Αθηναίων.

Ο εν ενεργεία Δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης, θα διεκδικήσει εκ νέου τον Δήμο με τις ευλογίες της Ν.Δ. και έχει ήδη ανακοινώσει, σε μεγάλο βαθμό, τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό του, στο οποίο η ανανέωση αγγίζει το 70%. Η θητεία του Μπακογιάννη κατά πολλούς έχει αφήσει αρνητικό αποτύπωμα στη λειτουργία της πόλης, με έργα, όπως ο Μεγάλος Περίπατος, που αποδείχθηκαν φιάσκο. Παρά τις όποιες αδυναμίες παρουσιάζει το έργο του Δημάρχου, θεωρείται φαβορί και στην προσεχή αναμέτρηση, άλλωστε την τελευταία τετραετία έπαιζε χωρίς αντίπαλο.

Η πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι ο Κώστας Ζαχαριάδης, μια υποψηφιότητα που αποτέλεσε γρίφο για αρκετές ημέρες και άργησε να ανακοινωθεί, λόγω των εσωκομματικών εξελίξεων όσον αφορά τη διαδικασία της διαδοχής. Το ζήτημα είναι αν μπορεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος του Μητσοτάκη. Ακόμα κι αν η απάντηση είναι αρνητική, καλείται να δώσει και τη μάχη της δεύτερης θέσης, αφού μία νέα υποψηφιότητα μπήκε στην κούρσα για τη διεκδίκηση του Δήμου.

Πηγή εικόνας: cnn.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ / EUROKINISSI

Από την πλευρά του προοδευτικού χώρου προέρχεται η υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα -τα πρώτα ονόματα του συνδυασμού έχουν ήδη ανακοινωθεί, η οποία χαίρει της στήριξης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Με ενισχυμένες τις δυνάμεις του, αυτή τη φορά, ο στόχος είναι να υπερβεί τα κεκτημένα του 2019, σημειώνοντας μεγαλύτερο ποσοστό.

Αντίπαλος όλων είναι και πάλι η ακροδεξιά φωνή που ενδέχεται να διεκδικήσει τον Δήμο. Η κοινοβουλευτική παρουσία των ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στον δημοκρατικό κόσμο, ενώ, πλέον, μένει να δούμε αν ο Κασιδιάρης θα κάνει επίδειξη ισχύος ακόμα και μέσα από τη φυλακή.

Τα κόμματα από την πλευρά τους θέτουν τους δικούς τους στόχους και αγωνίζονται για να τους πετύχουν. Το κυβερνών κόμμα επιθυμεί να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία του και σε επίπεδο αυτοδιοίκησης. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα προσπαθήσει να ενισχύσει τις δυνάμεις του, αν και ποτέ δεν τα κατάφερνε σε αυτόν τον χώρο, πολλώ δε μάλλον αυτή τη χρονική στιγμή που έχει υποστεί μεγάλης έκτασης ήττα και έχει επικεντρωθεί στη νέα –ίσως αβέβαιη– μέρα. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. φαίνεται να ευνοείται από τις συγκυρίες (βλ. αποδυνάμωση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης) και να είναι εφικτός ο στόχος να κερδίσει σε κάποιες περιοχές ή να εδραιωθεί ως δεύτερη δύναμη, ωστόσο αν δεν γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί, τίποτα δεν είναι δεδομένο.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.