20.2 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Στοχασμοί και Αναστοχασμοί» του Γιάννη Μαγκριώτη

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Στοχασμοί και Αναστοχασμοί» του Γιάννη Μαγκριώτη


Της Ηλιάνας Πολύζου, 

Η δεκαετία του 1990 αποτελεί ορόσημο για την εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων στη χώρα μας, καθώς σηματοδοτεί την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, τις προσπάθειες της ελληνικής οικονομίας, ώστε η ίδια να προσαρμοστεί στις επιταγές τις Ε.Ο.Κ., και την υποκατάσταση της πολιτικής αντιπαράθεσης με την προσωπική. Σε αυτά ακριβώς εστιάζει ο Γιάννης Μαγκριώτης στο βιβλίο του με τίτλο Στοχασμοί και Αναστοχασμοί: Η πορεία της Ελλάδας και της Σοσιαλδημοκρατίας την περίοδο 1990-2022, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μπαρμπουνάκης, σε μία προσπάθειά του να εκφράσει τη δική του οπτική για εκείνη την περίοδο και να «ρίξει φως» στο παραγκωνισμένο δεύτερο μισό της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Ο Γιάννης Μαγκριώτης. Πηγή Εικόνας: commons.wikimedia.org

Ο Γιάννης Μαγκριώτης γεννήθηκε στις 22 Μαΐου 1956, στο Στρυμονικό Σερρών και είναι πτυχιούχος του Φυσικού τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και διετέλεσε Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Ο Μαγκριώτης με το βιβλίο του επιχειρεί μία σφαιρική ανάλυση των ιστορικών γεγονότων από το 1990 και μετά, εκθέτοντας τις γεωπολιτικές εξελίξεις και συγκρούσεις και αναλύοντας τη σταδιακή εξέλιξη του κόμματός του στην Ελλάδα ανά τα χρόνια. Επικεντρώνεται σε γεγονότα που κλόνισαν την ελληνική κοινωνία και επιχειρεί να εντοπίσει τα βαθύτερα αίτιά τους.

Το βιβλίο αυτό, αποτελεί ένα συνονθύλευμα δημοσιευμένων κειμένων και άρθρων, κατανεμημένων κατά χρονολογική σειρά. Η κατάταξη αυτή επιτρέπει στον αναγνώστη να κατανοήσει τα γεγονότα με την κατάλληλη σειρά, εξασφαλίζοντας μία λογική αλληλουχία, ενώ, παράλληλα, του δίνει την ευκολία να ανατρέξει στη χρονική περίοδο που τον ενδιαφέρει.

Πρόκειται για ένα διαχρονικό πόνημα, αφού εκθέτει προβληματισμούς του «χθες», αλλά και του «αύριο». Καταδεικνύει λάθη που έγιναν, ασκεί κριτική ακόμα και στο ίδιο του το κόμμα και δημιουργεί προβληματισμούς σχετικά με «άστοχες» κινήσεις, κρίσεις και τραγικά γεγονότα, σε μία προσπάθεια αφύπνισης και αποφυγής τους στο προσεχές μέλλον.

Πηγή εικόνας: athensvoice.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Με έντονο βιωματικό χαρακτήρα, κατακρίνει τις ανεπάρκειες του πολιτικού συστήματος, εντοπίζει τα μελανά σημεία και τις λαθεμένες κινήσεις. Μέσω της μετάδοσης της εμπειρικής του γνώσης, επιτρέπει στον αναγνώστη να «ζήσει τα γεγονότα μέσα από τα δικά του μάτια», όπως τα βίωσε ως πολίτης και ως πολιτικός, ώστε να γίνει κατ’ αυτόν τον τρόπο μέρος του βιβλίου.

Ο Μαγκριώτης, εκθέτοντας τα πολιτικά δρώμενα των τελευταίων τριών δεκαετιών, μας «ταξιδεύει» στην εξελικτική πορεία της Σοσιαλδημοκρατίας, εκφράζει ανησυχίες για το παρελθόν και προσπαθεί να αφυπνίσει για το μέλλον. Με τη γλαφυρή και διεξοδική περιγραφή του, κάνει την αναγνώστη να αισθανθεί ότι τα ζει σε πραγματικό χρόνο, ενώ αναφέρεται, ταυτόχρονα, στα σκοτεινά χρόνια της διαφθοράς, χωρίς ποτέ να χάνει την ελπίδα του για το μέλλον.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ηλιάνα Πολύζου
Ηλιάνα Πολύζου
Γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 2002. Είναι τριτοετής φοιτήτρια στο τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αναφορικά με το κλάδο σπουδών της προσανατολίζεται προς το ποινικό δίκαιο. Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με εθελοντικές δράσεις.