19.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΜε ισχυρή άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών: Ξεπέρασε το «φράγμα» των 1.300...

Με ισχυρή άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών: Ξεπέρασε το «φράγμα» των 1.300 μονάδων


Του Κωνσταντίνου Γκότση, 

Το ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε να υπερκεράσει τις αντιστάσεις των 1.300 μονάδων την εβδομάδα που μας πέρασε, χωρίς να παρουσιάσει κάποια σοβαρή διόρθωση, τουλάχιστον σε επίπεδο δεικτών. Παράλληλα, η ρευστότητα συνεχίζεται να διαχέεται και στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέραν του FTSE 25, με αρκετές μετοχές να σημειώνουν αλλεπάλληλα νέα υψηλά. Επιπλέον, καταγράφονται το τελευταίο διάστημα αρκετοί νέοι κωδικοί και εκ νέου κινητικότητα από παλαιότερους, κυρίως από εγχώριους επενδυτές, γεγονός που, επίσης, δηλώνει ενίσχυση του ενδιαφέροντας για την ελληνική αγορά. Ωστόσο, η ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα, αν και τονώθηκε στην αρχή της εβδομάδας, υποχώρησε ξανά κάτω των € 100 εκατ. (ημερησίως) στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Γενικότερα, σύμφωνα με εγχώριους και ξένους επενδυτές, η ελληνική αγορά, παρά τις πολύ υψηλές αποδόσεις που έχει καταγράψει από την αρχή του έτους, συνεχίζει να βρίσκεται σε υποτιμημένα επίπεδα και, μάλιστα, με ελκυστικότερες αποδόσεις συγκριτικά με άλλες αναδυόμενες αγορές. Η επικείμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας διατηρεί τις θετικές προοπτικές για την ελληνική αγορά σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, ωστόσο οι εισηγμένες του Χ.Α. θα πρέπει ακόμα να πείσουν με τα business plans τους τους ξένους επενδυτές για να επενδύσουν αυτές, ώστε να ενισχυθούν πιο γρήγορα οι αποτιμήσεις τους στη δημόσια αγορά.

Αυτή τη στιγμή, στο επίκεντρο των επενδυτών βρίσκονται, κυρίως, ο κλάδος της πληροφορικής, οι τράπεζες, ο κατασκευαστικός τομέας και οι ενεργειακοί τίτλοι. Το ενδιαφέρον, βέβαια, μπορεί προσεχώς να μετατοπιστεί και σε άλλους κλάδους, αν ξεκινήσουν συζητήσεις για κάποιο σημαντικό επιχειρηματικό deal.

Εντός του ευρωπαϊκού εδάφους, οι μεγαλύτερες ανησυχίες εκδηλώνονται για τη βρετανική οικονομία, η οποία έχει μπει, ήδη, σε ήπια ύφεση, ενώ τα επίπεδα πληθωρισμού διατηρούνται υψηλά (ο μεγαλύτερος μεταξύ των G7) και οι αυξήσεις στους μισθούς προκαλούν επιπλέον φόβους για ένα εκ νέου πληθωριστικό «κύμα». Στον αντίποδα όμως, τα στοιχεία πληθωρισμού του Ιουνίου για τις Η.Π.Α. ενισχύουν το επενδυτικό κλίμα, ωθώντας τους αγοραστές για ανάληψη περαιτέρω ρίσκου.

Η διακύμανση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: gr.investing.com

Με μεγάλη άνοδο έκλεισε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, διατηρώντας καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης το πρόσημο θετικό, παρά τον χαμηλό τζίρο που σημείωσε, ο οποίος, ωστόσο, δείχνει πως το ενδιαφέρον των αγοραστών παραμένει επιφυλακτικό στην ελληνική αγορά. Η αισθητά πεσμένη συναλλακτική δραστηριότητα αποδίδεται, κυρίως, στις διορθώσεις που καταγράφονται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, γεγονός που επιβαρύνει ευρύτερα το επενδυτικό κλίμα, μεταφέροντας εγχώρια τις πτωτικές πιέσεις, καθώς και στις εντυπωσιακές αποδόσεις που έχουν σημειώσει, έως τώρα, οι δείκτες.

Επίσης, η Goldman Sachs αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το ελληνικό χρηματιστήριο, αναμένοντας πως ο Γενικός Δείκτης θα φτάσει μέχρι το τέλος του έτους τις 1.375 μονάδες. Ωστόσο, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, οι εκτιμήσεις για τις αναδυόμενες αγορές δεν είναι πολύ αισιόδοξες, καθώς παρατηρούνται επιβραδυντικοί παράγοντες στην επέκτασή τους.

Ακολούθησε και η Morgan Stanley την αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ελληνική αγορά και, ειδικότερα, για τις τράπεζες, αυξάνοντας τις τιμές-στόχους για αυτές. Όπως ισχυρίζεται, συνεχίζουν να έχουν σημαντικά περιθώρια απόδοσης, καθώς διαπραγματεύονται σε υποτιμημένα επίπεδα, δεδομένων των προοπτικών για την κερδοφορία τους φέτος. Επιπλέον, διατηρεί ως «πουλέν» της την Πειραιώς, μεταξύ των υπόλοιπων συστημικών τραπεζών, ενώ, επίσης, αναβάθμισε τη σύστασή της για την Εθνική. Η ίδια θεωρεί πως οι δύο συγκεκριμένες τράπεζες διαθέτουν πιο ενισχυμένες «αμυντικές καταθετικές βάσεις».

Με μικρά κέρδη έκλεισε η ευρωπαϊκή αγορά τη Δευτέρα, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να ολοκληρώνει στο +0,18%. Θετικά έκλεισαν και οι υπόλοιποι βασικοί δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, αλλά με υψηλότερες αποδόσεις. Εξαίρεση αποτέλεσε ο ισπανικός IBEX, ο οποίος ολοκλήρωσε τις συναλλαγές οριακά σε θετικό έδαφος. Η υψηλότερη άνοδος σημειώθηκε από τον ταξιδιωτικό κλάδο με απόδοση 1,3%, ενώ, στον αντίποδα, ο εξορυκτικός κλάδος είχε τις μεγαλύτερες απώλειες, της τάξεως του 0,6%.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, το ενδιαφέρον των επενδυτών στράφηκε στον πληθωρισμό της Κίνας, ο οποίος αποδείχθηκε χαμηλότερος των προβλέψεων. Ειδικότερα, κατά τον Ιούνιο, οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν και οι τιμές καταναλωτή παρέμειναν στα ίδια επίπεδα.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,99% στις 1.290,90 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 1.293,46 μονάδων και 1.278,47 μονάδων. Ο δείκτης FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 1,04% στις 3.112,23 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 1,34%, ανεβαίνοντας στις 1.037,02 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε χαμηλά στα € 72,53 εκατ. και ο όγκος στα 22,31 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ισχυρή ήταν η άνοδος άνω του 4% για τις Aegean και Σαράντης. Αξιοσημείωτα ήταν, επίσης, τα κέρδη άνω του 2% για τις Τράπεζα Πειραιώς, Jumbo, Ελλάκτωρ, Εθνική και Cenergy και άνω του 1% για τις Alpha Bank, Autohellas, Ο.Π.Α.Π. και Ο.Τ.Ε.

Η διακύμανση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: investing.com

Την Τρίτη, σε ένα ευνοϊκό ευρωπαϊκό επενδυτικό κλίμα, το Χρηματιστήριο Αθηνών σημείωσε δυναμικό «άλμα», κλείνοντας πάνω από τις 1.300 μονάδες με τη βοήθεια του υψηλού τζίρου και «σπάζοντας» τις αντιστάσεις που παρουσίαζε σε αυτά τα επίπεδα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης διατήρησε το θετικό πρόσημο, με τη μεγαλύτερη στήριξη να προέρχεται, κυρίως, από τις τράπεζες για ακόμα μια φορά, καθώς και από τις υπόλοιπες εισηγμένες της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, ένας από τους καλύτερος τραπεζικούς τίτλους αυτή τη στιγμή, σε διεθνές επίπεδο, είναι της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς διαπραγματεύεται με το μεγαλύτερο discount μεταξύ των υπολοίπων του ελληνικού και ευρωπαϊκού κλάδου. Ωστόσο, συνεχίζει να θεωρεί τη Eurobank ως την κορυφαία τράπεζα σε εγχώριο επίπεδο.

Επίσης, από την Τρίτη διαπραγματεύονται 500.000 ανώνυμες ομολογίες της Μυτιληναίος, με ονομαστική αξία και τιμή διάθεσης στα € 1.000 η κάθε μία, έπειτα από την έκδοση του 7ετούς Κοινού Εταιρικού Ομολόγου, σταθερού επιτοκίου 4%.

Με κέρδη έκλεισαν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να προσθέτει 0,74%. Παρόμοιες ήταν οι μεταβολές και στους επιμέρους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών της Ευρώπης, με εξαίρεση τον γαλλικό CAC 40, του οποίου η άνοδος ξεπέρασε το 1%, και του βρετανικού FTSE 100, που είχε μικρά κέρδη 0,1%. Οι περισσότεροι κλάδοι ολοκλήρωσαν σε θετικό έδαφος, με τις μεγαλύτερες αποδόσεις να καταγράφονται στον κατασκευαστικό κλάδο και το real estate.

Στήριξη στην αγορά δόθηκε έπειτα από τις θετικές εξελίξεις στην Κίνα, όπου θα ενταθούν τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης από τις τοπικές και κεντρικές αρχές, εστιάζοντας, αρχικά, στην προβληματική αγορά ακινήτων.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 2,05% στις 1.317,35 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 1.320,42 μονάδων και 1.294,21 μονάδων. Ο δείκτης FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 2,45% στις 3.188,566 μονάδες και τραπεζικός δείκτης κέρδισε 3,70%, ανεβαίνοντας στις 1.075,35 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε υψηλότερα στα € 150,27 εκατ. και ο όγκος στα 39,32 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ισχυρή ήταν η άνοδος άνω του 4% για τις Μυτιληναίος, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα και άνω του 3% για τις Motor Oil, Eurobank και Alpha Bank. Αξιοσημείωτα ήταν, επίσης, τα κέρδη άνω του 2% για τις Ο.Π.Α.Π., Ελλάκτωρ, Jumbo, Quest και Ο.Τ.Ε. και άνω του 1% για τις Lamda, Τιτάν, Δ.Ε.Η., Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, Βιοχάλκο, Cenergy, Autohellas και ΓΕΚ Τέρνα.

Η διακύμανση του τραπεζικού δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: marketwatch.com

Την Τετάρτη, παρά τις αρχικές ενδείξεις για διόρθωση, το Χρηματιστήριο Αθηνών είχε ήπια άνοδο, ευνοούμενο από το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, υπήρξαν αρκετές διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων στο χρηματιστηριακό ταμπλό, δημιουργώντας πιέσεις στους δείκτες από κάποιες κατοχυρώσεις βραχυπρόθεσμων κερδών που καταγράφηκαν στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσε τις συναλλαγές η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να σημειώνει άνοδο 1,5%. Παρόμοιες ήταν και οι μεταβολές στους επιμέρους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, με το +1,8% του FTSE 100 να ξεχωρίζει. Όλοι οι κλάδοι κινήθηκαν ανοδικά σε ημερήσια βάση, με τις υψηλότερες αποδόσεις να καταγράφονται από τον τομέα των πρώτων υλών (+3,7%).

Το θετικό κλίμα παρατηρήθηκε, ήδη, από τις αρχικές ώρες λειτουργίας των χρηματιστηρίων, το οποίο, όμως, ενισχύθηκε σημαντικά έπειτα από την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις Η.Π.Α. Συγκεκριμένα, ο Δ.Τ.Κ. υποχώρησε περαιτέρω από το 4% στο 3% σε ετήσια βάση και σε μηνιαία βάση ανήλθε στο +0,2% για τον Ιούνιο, ενώ οι προβλέψεις των αναλυτών έδειχναν να διαμορφώνεται στο 3,1% και στο +0,3% αντίστοιχα. Επιπλέον, μεγάλη αποκλιμάκωση παρουσίασε και ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος διολίσθησε στο 4,8% από 5,3% τον προηγούμενο μήνα, γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, όσον αφορά τις επόμενες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζιτών για τη νομισματική πολιτική.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,48% στις 1.323,61 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 1.326,20 μονάδων και 1.313,81 μονάδων. O δείκτης FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,60% στις 3.207,79 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 1,42%, ανεβαίνοντας στις 1.090,64 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε χαμηλότερα στα € 108,81 εκατ. και ο όγκος στα 29,79 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ισχυρή ήταν η άνοδος άνω του 3% για τη Motor Oil, όπως, επίσης, και το +2,92% της Eurobank. Αξιοσημείωτα ήταν και τα κέρδη άνω του 2% για την Τράπεζα Πειραιώς και άνω του 1% για τις Aegean, Quest, Jumbo, Ε.ΥΔ.Α.Π., Τιτάν και Ελλάκτωρ. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες άνω του 2% για τις Τέρνα Ενεργειακή και ΕΛΧΑ και άνω του 1% για τις Ο.Τ.Ε., Βιοχάλκο και ΓΕΚ Τέρνα.

Η διακύμανση του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: marketwatch.com

Σε ήπια διόρθωση προχώρησε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Πέμπτη, με τις απώλειες να περιορίζονται σημαντικά από την άνοδο της δεικτοβαρούς Coca Cola. Τις πρώτες ώρες εισήλθαν οι δείκτες σε θετικά εδάφη, ωστόσο, στη συνέχεια, επικράτησαν οι κατοχυρώσεις βραχυπρόθεσμων κερδών από τους πωλητές σε υπεραγορασμένους, κυρίως, τίτλους, παρά τις όποιες στηρίξεις που παρουσιάστηκαν και την άνοδο στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ανοδικά κινήθηκαν και σε αυτή τη συνεδρίαση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αποτιμώντας ακόμη τα θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις Η.Π.Α., με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να κλείνει με κέρδη 0,65%. Παρόμοιες ήταν οι μεταβολές και στους επιμέρους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, σε ένα εύρος 0,25 – 0,76%. Η πλειοψηφία των κλάδων έκλεισαν στο «πράσινο», με τον τεχνολογικό κλάδο να παρουσιάζει τα μεγαλύτερα κέρδη, της τάξεως του 1,8%.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, επιβράδυνε ο ρυθμός συρρίκνωσης του Α.Ε.Π. τον Μάιο στο 0,1%, ποσοστό χαμηλότερων των εκτιμήσεων των αναλυτών του Reuters.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,19% στις 1.321,15 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 1.327,26 μονάδων και 1.316,92 μονάδων. Ο δείκτης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 0,26% στις 3.199,47 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 0,51%, πέφτοντας στις 1.085,03 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε χαμηλότερα στα € 99,57 εκατ. και ο όγκος στα 21,90 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, σημαντικές ήταν οι απώλειες άνω του 2% για τις Σαράντης και Τιτάν και άνω του 1% για τις Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή, Ο.Τ.Ε. και Εθνική Τράπεζα. Αντίθετα, αξιοσημείωτα ήταν τα κέρδη 1,57% για την Coca Cola.

Με θετικό πρόσημο έκλεισε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρουσιάζοντας στενό εύρος διακύμανσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και εναλλαγές προσήμων. Οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις έδειξαν σημάδια σταθεροποίησης στα τρέχοντα επίπεδα και διόρθωσης σε επίπεδο τίτλων.

Σε report της, η Goldman Sachs ανέφερε πως η περίοδος των εκλογών «πάγωσαν» για λίγο τις επενδυτικές αποφάσεις αρκετών εταιρειών και, κατ’ επέκταση, τις χορηγήσεις δανείων, ωστόσο αναμένεται να αναζωπυρωθούν ξανά για το υπόλοιπο του έτους.

Πτωτικά κινήθηκαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να κλείνει με απώλειες 0,11%. Οι επιμέρους βασικοί δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών της περιφέρειας, όπως και της Γερμανίας, είχαν μεγαλύτερες απώλειες, αλλά κάτω του 0,5%, ενώ στη Μ. Βρετανία και τη Γαλλία οι πτώσεις ήταν σχεδόν οριακές. Η ισχυρότερη άνοδος παρουσιάστηκε από τον τεχνολογικό κλάδο, ο οποίος πρόσθεσε 1,2%, ενώ η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, που έχασε 1,3%.

Ισχυρή αποκλιμάκωση σημείωσαν οι τιμές χονδρικής στη Γερμανία τον Ιούνιο, αποτελώντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τον Ιούλιο του 2020. Συγκεκριμένα, βάσει των δεδομένων από την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της χώρας, σε ετήσια βάση οι τιμές χονδρικής ανήλθαν στο 2,9% και σε μηνιαία βάση έπεσαν κατά 0,2% από τον Μάιο.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,34% στις 1.325,61 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 1.327,87 μονάδων και 1.319,46 μονάδων. Ο δείκτης FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,41% στις 3.212,57 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 0,49%, κλείνοντας στις 1.090,40 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε χαμηλότερα στα € 90,17 εκατ. και ο όγκος στα 22,43 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, αξιοσημείωτη ήταν η άνοδος άνω του 2,5% για τον Μυτιληναίο και άνω του 1% για τις Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες άνω του 1% για τις Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική Τράπεζα και Ο.Τ.Ε.

Συνοψίζοντας, την εβδομάδα που μας πέρασε, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 3,70%, ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 4,30% και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 6,56%. Τέλος, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 2,95% στις 460,83 μονάδες.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Γεννήθηκε το 2001 στην Καλαμάτα. Σπουδάζει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να διαβάζει πολιτικο-οικονομικά και ιστορικά βιβλία και να παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.