19.1 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «The Cypher Files - Φάκελος Α.Ι.Ν.Ι.Γ.Μ.Α.» του Δημήτρη Χασαπάκη

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «The Cypher Files – Φάκελος Α.Ι.Ν.Ι.Γ.Μ.Α.» του Δημήτρη Χασαπάκη


Του Γιώργου Σαλπιγγίδη,

Τρεις άνθρωποι εξαφανίζονται από μια ήσυχη πόλη, αυτή του Νόρτον, και την υπόθεση για την εξιχνίαση αναλαμβάνει μια διεθνής οργάνωση. Ο λόγος για την Α.Ι.Ν.Ι.Γ.Μ.Α. (Αναγνώριση Ιερογλυφικών, Νεολογισμών, Ιδεογραμμάτων, Γρίφων, Μυστηρίων και Απορρήτων), ενός διεθνούς φορέα που αναλαμβάνει τη διαλεύκανση άλυτων υποθέσεων που οι εθνικές υπηρεσίες ασφαλείας αδυνατούν να φέρουν εις πέρας.

Αυτή είναι η γενική ιστορία πίσω από την υπόθεση του νέου έργου του Δημήτρη Χασαπάκη, The Cypher Files – Φάκελος Α.Ι.Ν.Ι.Γ.Μ.Α. και μπορείτε να το προμηθευτείτε από τις Εκδόσεις Οξύ. Στην πλοκή της υπόθεσης συνέβαλε και ο Στάθης Αθανασίου. Ωστόσο, δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο βιβλίο που διαβάζεται με τον κλασικό πατροπαράδοτο τρόπο, αλλά είναι ένα διαδραστικό βιβλίο με μυστήριο και πλούσιους γρίφους, που για να φτάσει κανείς στο τέλος του θα πρέπει να έχει ενεργή συμμετοχή.

Πηγή εικόνας: blog.public.gr

Η αγάπη του συγγραφέα για τους γρίφους και η ευρεία φαντασία του τον οδήγησαν στη δημιουργία του παρόντος βιβλίου, αλλά και άλλων δύο διαδραστικών βιβλίων, του The Cypher Files και του Journal 29, που έγιναν best seller και μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Στις προσπάθειες αυτές συνηγόρησε και η εμπειρία του πάνω στην ανάπτυξη εφαρμογών, καθώς χρησιμοποιούν ιστοσελίδες όπου περνιούνται τα στοιχεία που βρίσκει ο αναγνώστης-παίκτης, για να διαπιστωθεί η ορθότητά τους και να του δοθούν νέες πληροφορίες.

Έτσι, για το διάβασμα και τη λύση του βιβλίου ακολουθούνται μερικά βασικά βήματα. Το πρώτο αφορά την ανάγνωση του γρίφου και τη λύση του, έπειτα επισκέπτεστε την ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί, κάτι που μπορεί να γίνει με την πληκτρολόγηση του συνδέσμου ή με τη σάρωση του μοναδικού κωδικού QR που διαθέτει η κάθε σελίδα του βιβλίου και παραπέμπει στον αντίστοιχο σύνδεσμο. Εκεί υποβάλλετε την απάντηση που βρήκατε από τον γρίφο, ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι σωστή και έτσι να λάβετε το νέο στοιχείο, το οποίο πρέπει να σημειώσετε, καθώς θα φανεί χρήσιμο για στις επόμενες σελίδες. Βασική προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η δημιουργική και αντισυμβατική σκέψη, αλλά ακόμα και εάν σε εγκαταλείψουν σε κάποια στιγμή αυτά τα χαρακτηριστικά, στο τέλος υπάρχουν μερικές βοήθειες που θα μπορέσουν να σας κατευθύνουν προς τη λύση.

Ο αρχηγός της Α.Ι.Ν.Ι.Γ.Μ.Α., Αρθούρος, θα σας παραδώσει μια Απόρρητη Έκθεση με τις τρεις άλυτες υποθέσεις εξαφάνισης που αναφέραμε στην αρχή και φαινομενικά δεν έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους. Στο πλευρό σας θα είναι ο Γκάλαχαντ που θα αναλάβει τις επιτόπιες έρευνες και ο Μπέντεβιρ που θα βρίσκεται στο αρχηγείο, προσφέροντας τεχνική υποστήριξη. 

Από τη μια έχουμε τη φωτογράφο, Λένα, με κωδικό όνομα Α402, που αγνοείται τις τελευταίες εννέα μέρες, αφήνοντας μόνο ένα κωδικοποιημένο μήνυμα. Την ίδια τύχη είχε και ο μαθηματικός του Λυκείου του Νόρτον, Τζον ή Α403, που επί έξι μέρες δεν έχει δώσει σημείο ζωής, γράφοντας την τελευταία μέρα που εθεάθη ακατανόητες λέξεις και αριθμούς στον πίνακα της τάξης. Τέλος, ο Μπέντεβιρ μας ενημερώνει για την εξαφάνιση του χημικού ερευνητή Τζέισον, με κωδικό Α405, που όλο το προηγούμενο διάστημα είχε περίεργη συμπεριφορά, άκρως αντίθετη με τον εαυτό του, όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του. Αυτές οι βασικές πληροφορίες δίνονται στην αρχή για τα τρία εξαφανισμένα πρόσωπα που πρέπει να βρεθούν από τον πράκτορα-αναγνώστη του βιβλίου.

Πηγή εικόνας: blog.public.gr

Για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί να περιηγηθείτε σε ψηφιακά δωμάτια, να σημειώσετε, να κόψετε να ζωγραφίσετε και να τσακίσετε σελίδες. Η λύση κάθε γρίφου σας φέρνει πιο κοντά στην εξιχνίαση του μυστηρίου και τη σωτηρία των αγνοουμένων. Η αγωνία, η δράση και η συνδυαστική σκέψη θα μπορούσαν να προσδώσουν στο βιβλίο τον χαρακτηρισμό ενός escape room ή καλύτερα escape book, που σίγουρα δεν θα σας αφήσει να βαρεθείτε. Είστε έτοιμοι να δεχτείτε την πρόκληση;


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Σαλπιγγίδης, Σύμβουλος Διοίκησης
Γιώργος Σαλπιγγίδης, Σύμβουλος Διοίκησης
Γεννημένος στην Αθήνα το 1999. Φοιτητής του Τμήματος Ιστορία, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, της Καλαμάτας. Λάτρης της Βυζαντινής και Νεότερης Ιστορίας, του αρχαίου θεάτρου, του βιβλίου και της μαγειρικής.