18.7 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΜουσικήΟ διάλογος μεταξύ των τραγουδιών για τη Delilah

Ο διάλογος μεταξύ των τραγουδιών για τη Delilah


Της Κατερίνας Σφυράκη,

Είναι κάποια τραγούδια, γραμμένα στις αρχές της δεκαετίας του 2000, των οποίων οι μελωδίες και οι στίχοι ταξιδεύουν αδιάκοπα στο μυαλό μας. Είναι μια αίσθηση απόλυτα συνδεδεμένη με τη νοσταλγία και τη συνεχή εξερεύνηση του διαφορετικού, σε έναν κόσμο που φαντάζει ολοένα και πιο γρήγορος και ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα αυτών είναι σίγουρα το Hey there Delilah.

Το Hey there Delilah, λοιπόν, γραμμένο από τους Plain White T’s το καλοκαίρι του 2005, «πλημμύρισε» το ραδιόφωνο. Η πρωταγωνίστρια του τραγουδιού είναι πράγματι ένα υπαρκτό πρόσωπο, η Delilah DiCrescenzo, μια δρομέας αποστάσεων cross-country και απόφοιτη του Πανεπιστημίου Columbia, την οποία ο τραγουδιστής Tom Higgenson γνώρισε μέσω κοινού φίλου τους κατά τη διάρκεια μιας βραδινής εξόδου τους σε συναυλία.

Οι Plain White T’s. Πηγή εικόνας: Udiscovermusic.com / Colin Lane

Από την πρώτη στιγμή που την αντίκρισε, ο Tom Higgenson θαύμασε την ομορφιά της και πριν κατέβει από το αμάξι κατά την επιστροφή της, ο Higgenson της χάρισε το CD από το τελευταίο άλμπουμ του, υποσχόμενος ότι κάποια στιγμή θα γράψει ένα τραγούδι για την ίδια, προβλέποντας, μάλιστα, ότι το τραγούδι θα γίνει επιτυχία. Της ζήτησε, ακόμα, να τον συνοδεύσει στα βραβεία Grammys, όντας σίγουρος ότι το τραγούδι θα ακολουθήσει μια τόσο επιτυχημένη πορεία, που θα τον οδηγήσει μέχρι εκεί, παρότι η ίδια βρισκόταν τότε σε σχέση.

Ο τραγουδιστής ξεκίνησε να γράφει με μεγάλη ευκολία τους πρώτους στίχους του τραγουδιού, καθώς ο πρώτος δεν αποτελεί μια απλή ρητορική ερώτηση, αλλά μια πραγματική ερώτηση που ο ίδιος απηύθυνε στη Delilah. Συνειδητοποιώντας ότι δεν γνώριζε τίποτα παραπάνω για την ίδια, αποφάσισε να κατασκευάσει μια φανταστική ιστορία σχέσης από απόσταση, επηρεαζόμενος από τη σκέψη ότι θα ήθελε να της εκφράσει όσα θα εξέφραζε κανείς σε κάποιον για τον οποίο θρέφει συναισθήματα, αλλά διαμένει μακριά, με την ελπίδα ότι θα την εντυπωσιάσει.

Πέρα από το γεγονός ότι η Delilah δεν ενδιαφερόταν για τον Higgenson κι ένιωθε πως θα απογοητεύσει τους θαυμαστές του, ένιωθε τρομερή πίεση εξαιτίας του γεγονότος ότι το τραγούδι έγινε τεράστια επιτυχία, με αποτέλεσμα να ακούγεται συνέχεια σε κάθε πιθανό χώρο στον οποίο υπήρχε, έστω και από μια μικρή ραδιοφωνική συσκευή. Αποφάσισε, όμως, να τον συνοδεύσει όντως στα βραβεία Grammys, στα οποία κατάφερε να οδηγηθεί, θεωρώντας ότι απλά βρέθηκε την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο σημείο κι ότι ο Higgenson θα έγραφε κάποια αντίστοιχη επιτυχία εμπνεόμενος και από οποιαδήποτε άλλη κοπέλα.

Η Jessica Ricca. Πηγή εικόνας: youtube.com

Στις 24 Απριλίου του 2020, δημοσιεύεται στο YouTube το τραγούδι Hey it’s Delilah της Jessica Ricca, η οποία αποφασίζει να δώσει μια δική της οπτική στο τραγούδι, ανασκευάζοντας τους στίχους και κρατώντας αυτή τη χαρακτηριστική μελωδία, την οποία αναπαράγει με την κιθάρα της. Η Ricca γράφει από την πλευρά της Delilah, εκφράζοντας κι αυτή τα συναισθήματά της για την υποθετική εξ αποστάσεως σχέση και δημιουργεί μεταξύ των δύο τραγουδιών έναν διάλογο, δηλαδή τα τραγούδια και οι πρωταγωνιστές τους σαν να συνομιλούν.

Το ιδιαίτερο “sequel” μάλιστα –αν μας επιτραπεί ο όρος– του τραγουδιού έρχεται δύο χρόνια μετά, στις 12 Ιανουαρίου του 2022, που η Ricca δίνει ξανά μια νέα πνοή με παλιούς και νέους ακροατές να συνεχίσουν την ιστορία του ειδυλλίου στα σχόλια της πλατφόρμας.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Plain White T’s ‘All That We Needed’ Coming To Vinyl This Fall, udiscovermusic.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κατερίνα Σφυράκη
Κατερίνα Σφυράκη
Ζει στον Βόλο και σπουδάζει στο τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μεγάλωσε στο Κιλκίς, έχοντας καταγωγή από τον Πόντο και την Κρήτη. Αγαπά τον χορό, την γραφή και τα ταξίδια. Γνωρίζει Αγγλικά και Γερμανικά.