23.9 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΤο ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, ανανεωμένο και δυνατό!

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, ανανεωμένο και δυνατό!

 


Της Άννας Βραϊμάκη,

Οι Εκλογές της 21ης Μαΐου σηματοδότησαν την επιστροφή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο πολιτικό προσκήνιο, αν λάβουμε υπόψη τα χαμηλά ποσοστά που σημείωνε τα προηγούμενα χρόνια. Η εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου, όμως, επιβεβαίωσε την ολική επιστροφή του. Η αλλαγή του εκλογικού νομού, δυστυχώς, μείωσε τις κοινοβουλευτικές έδρες του κόμματος, με αποτέλεσμα να εκλεγούν 32 βουλευτές αντί για 41, όπως την προηγούμενη φορά.

Τα εκλογικά αποτελέσματα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. παρουσιάζονται αντιφατικά, ειδικά αν παρατηρήσει κάποιος τα χαμηλά ποσοστά που σημειώνονται στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αντίθετα, στις αγροτικές περιφέρειες, περίπου το 13% με 20% των ανθρώπων ψηφίζει ΠΑ.ΣΟ.Κ., καταλαμβάνοντας τη 2η θέση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί ο νομός της Λακωνίας που κατάφερε να σημειώσει 14,77%, παρά το ισχυρό ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας, την εμφάνιση των ναζιστικών – φασιστικών κομμάτων και την παρουσία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αυτά τα γεγονότα για το πολιτικό μέλλον του ΠΑ.ΣΟ.Κ. χρειάζεται να απασχολήσουν τα αρμόδια άτομα, καθώς είναι ο μοναδικός πολιτικός χώρος που μπορεί να εκφράσει ορθά τις ανησυχίες των λαϊκών στρωμάτων.

Πηγή εικόνας: efsyn.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Το μεγάλο στοίχημα, όμως, του Νίκου Ανδρουλάκη, το οποίο κέρδισε, ήταν η ανανέωση προσώπων στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., γεγονός που αποδείχθηκε από την εκλογή του Παναγιώτη Δουδωνή, του Μανώλη Χριστοδουλάκη, του Παύλου Χρηστίδη, της Νάγιας Γρηγοράκου, της Ελένης Βατσινά και άλλων νέων ανθρώπων που δεν υπερβαίνουν την ηλικία των 45 ετών. Ταυτόχρονα, αρκετά παλιά στελέχη, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Χάρης Καστανίδης δεν κατάφεραν να εισαχθούν στη Βουλή, γεγονός που αποδεικνύει τη δημιουργία ενός νέου ΠΑ.ΣΟ.Κ. Η τοποθέτηση στα ψηφοδέλτια προσώπων της νέας γενιάς θα μπορούσε κανείς να πει ότι ήταν κεντρικός στόχος για τον Νίκο Ανδρουλάκη για να προσελκύσει τις ηλικίες 18-24. 

Η εκλογή νέων ηλικιακά προσώπων δημιουργεί μια διαφορετική εικόνα για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με τα χαρακτηριστικά του εκσυγχρονισμού και της προόδου. Ένας νέος πολιτικός μπορεί να εκφράσει καλύτερα τα προβλήματα της γενιάς του, επειδή και οι ίδιοι ως άνθρωποι έχουν βιώσει την οικονομική κρίση. Οι νέοι πολιτικοί έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν πιο εύκολα τις ηλικίες των 18 με 24, προκειμένου να διαμορφώσουν πολιτική άποψη. Επιπλέον, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ως πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., έχει δεσμευτεί ότι στις πολιτικές μάχες που θα δώσει, θα προσπαθήσει να βελτιώσει τη ζωή της νεολαίας που έχει ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια.

Όσον αφορά την παρουσία που θα έχει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη Βουλή, θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να κάνει ρεαλιστική, στιβαρή Αντιπολίτευση και δεν θα αποτελέσει συνιστώσα ούτε της Νέας Δημοκρατίας ούτε του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., σύμφωνα με τη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη. Η αξιόπιστη Αντιπολίτευση νοείται από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι θα υπερψηφίζει τους νόμους που θα ωφελούν το γενικό συμφέρον και θα ασκεί αυστηρή κριτική στις –κατά πλειονότητα– συντηρητικές πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε αναφερθεί ότι τα μέλη του θα αγωνιστούν για αξιοκρατία, δικαιοσύνη, πρόοδο και διαφάνεια.

Πηγή εικόνας: ethnos.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Ένα άλλο γεγονός που θα ωφελήσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο εν λόγω χρονικό διάστημα, αλλά και στο μέλλον, είναι η κατακερματισμένη εικόνα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., λόγω του χαμηλού εκλογικού ποσοστού. Η εμφάνιση εσωτερικών προβλημάτων σχετικά με το εάν πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας θα αποπροσανατολίσει τους εκλεγμένους βουλευτές να ασχοληθούν με τα σοβαρά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Βέβαια, και στο παρελθόν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν φημιζόταν για την ουσιαστική Αντιπολίτευση που ασκούσε, οπότε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αν χειριστεί ορθά αυτήν την κατάσταση, οι πολιτικοί διάλογοι στη Ελληνικό Κοινοβούλιο θα μας εκπλήξουν.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. γύρισε σελίδα και θα έχει έναν πιο ενεργό ρόλο στη Βουλή. Με την ανανεωτική και την προοδευτική πολιτική, που πρόκειται να ασκήσει, είναι πιθανό ότι την επόμενη τετραετία να καταλάβει τη 2η θέση, δηλαδή θα γίνει Αξιωματική Αντιπολίτευση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. φαίνεται να έλειψε στην κοινωνία και στο πολιτικό προσκήνιο. Για αυτόν το λόγο, όλα του τα μέλη θα προσπαθήσουν να ανοικοδομήσουν ξανά την Κεντροαριστερά στην Ελλάδα.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Βραϊμάκη
Άννα Βραϊμάκη
Γεννήθηκε στη Νεάπολη Λακωνίας το 2003. Σπουδάζει στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών στο Τμήμα Φιλοσοφίας. Μιλάει δυο ξένες γλώσσες, Αγγλικά και Γαλλικά. Ενδιαφέρεται για πολιτικά και κοινωνικά θέματα που κάνουν αισθητή την παρουσία τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Στον ελεύθερό της χρόνο, ασχολείται με την πολιτική, διαβάζει βιβλία και της αρέσει να παρευρίσκεται σε ημερίδες που θίγουν κοινωνικά ζητήματα, όπως η θέση της γυναίκας.