18.7 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΕλληνική απελπισία

Ελληνική απελπισία


Του Βασίλη Ανέστη,

Μετά τον «εμφύλιο» στα αριστερά μεταξύ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ., τώρα έχουμε αυτόν και στα δεξιά. Μικρότερης κλίμακας μεν, αλλά εξίσου σημαντικής δε. Η Ελληνική Λύση κρατά τα πρωτεία ως ακροδεξιό κόμμα και προωθεί τις θέσεις του. Όμως, η μάχη αναμένεται αρκετά αμφιλεγόμενη, ειδικά μετά την άνοδο νέων εθνικιστικών μορφωμάτων.

Η Ελληνική Λύση αποτελεί ένα τυπικό  πατριωτικό κόμμα, με τα συνήθη χαρακτηριστικά. Θα έλεγε κάνεις ότι αποτελεί μια μετεξέλιξη του κόμματος ΛΑ.Ο.Σ. Η θέση του εντός Βουλής στηρίζεται άρρηκτα με εθνικιστικά ιδεώδη, δηλαδή αυτά που θεωρούνται δεδομένα για μερίδα των Ελλήνων. Μετά την πτώση της Χ.Α., η εδραίωσή της στη συνείδηση (άκρο)δεξιών ψηφοφόρων υπήρξε αναμενομένη. Εξού και η ανάδειξή της ως τρίτο κόμμα στην Α’ Θεσσαλονίκης. Κέρδισε έδαφος κατά την περίοδο της πανδημίας, λαμβάνοντας αντίκρισμα από αντιεμβολιαστές και φανατικούς Χριστιανούς. Είναι γνωστό πως ο Πρόεδρος του κόμματος είχε και έχει απήχηση σε τέτοιο κοινό, λόγω της θητείας του στους τηλεοπτικούς δέκτες.

Πριν λίγες μέρες, δημοσιεύθηκε το τελευταίο προεκλογικό spot του κόμματος. Το δημόσιό profil που θέλει να περάσει είναι αυτό που θέλει να ακούσει ένας απλός πολίτης. Ένας πολιτικός που θα προασπίσει τα συμφέροντα του «καθημερινού» αγωνιζόμενου πολίτη και πάνω από όλα αυτά της χώρας. Ο πολιτικός που «λέει πάντα την αλήθεια» και το πολιτικό κατεστημένο έχει πολεμήσει ακατάπαυστα και, λογικά, ευθύνεται για το οτιδήποτε αδυνατεί να καταφέρει. Ένας πολιτικός (κλασικά) μόνος του και εναντίον όλων…

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. Πηγή εικόνας: iefimerida.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Κονταρίνης Γιώργος / EUROKINISSI

Η εικόνα ενός υποτιμημένου εθνικιστή, που χλευάζονται οι εθνικές αξίες του, οδηγούν στην εντύπωση ενός ανθελληνικού κύματος. Αυτό έχει ως αυτοσκοπό τον έμμεσο εκφοβισμό πολλών πολίτων (γνωστή τακτική), ώστε να διευκολυνθεί η ψήφος στα δεξιά. Είναι πασιφανές πως ο ακράδαντος λαϊκισμός αποτελεί την καλύτερη στρατηγική, προκειμένου αφενός να νικήσει τα αντίστοιχα ακροδεξιά κόμματα, αφετέρου να συνεχίσει να βρίσκεται εντός Βουλής.

Επιπλέον, ένα μεγάλο ατού για την Ελληνική Λύση είναι να συνεχίσει τον πόλεμο με τη Ν.Δ. Δεν επιθυμεί να συμπορευθεί μαζί με το κόμμα που διαρκώς επικρίνει. Εξάλλου, οτιδήποτε που έπραττε η Κυβέρνηση, ακόμα και για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, το κόμμα έπρεπε με κάθε τρόπο να δείξει διαφορετική στάση, έστω και χαμηλόφωνα, όπως στην περίπτωση με τα F-35. Διότι, εάν δεν βροντάει «παρών» στα εθνικά ζητήματα (π.χ. στρατιωτικές δαπάνες), του οποίου είναι η αγαπημένη «καραμέλα», τότε πώς θα αποδείξει την αξία του; Πώς θα διαφημιστεί μετέπειτα;

Σήμερα, με την άνοδο της δεξιάς σε όλη την Ευρώπη και τώρα στην Ελλάδα, το κόμμα απειλείται ευθέως. Η αιφνίδια εμφάνιση της ΝΙΚΗΣ προκαλεί προβλήματα στο κόμμα, διότι του αποσπά ψήφους, είτε από πολίτες που σχετίζονται με την Εκκλησία είτε από απογοητευμένους ψηφοφόρους των ακροδεξιών κομμάτων. Για αυτόν τον λόγο, ο Βελόπουλος ξεκίνησε άμεση επίθεση στο ακροδεξιό θεολογικό κόμμα, χαρακτηρίζοντάς το υποκομματίδιο της Ν.Δ., με κύριο στόχο την εκλογική του εξόντωση. Παράλληλα, η «παρθενική» εμφάνιση του κόμματος ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ σε δημοσκοπήσεις έρχεται να ρίξει κι άλλο «λάδι στη φωτιά». Είναι οι πρώτες Εκλογές, μετά από το 2015, που παρατηρείται έντονη μάχη στα δεξιά του Κοινοβουλίου.

Αυτήν την Κυριακή, που το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα παραμένει άγνωστο, οι δεξιοί ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν εάν μένουν ικανοποιημένοι από τις «λύσεις» της αναμφισβήτητα ελληνικής πολιτικής του. Πάντως, στην κάλπη του Μάη «έδωσαν» το πράσινο φως, οπότε ενδεχομένως να το πράξουν και τώρα.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Ανέστης
Βασίλης Ανέστης
Γεννήθηκε το 2003 και μεγάλωσε στον τόπο καταγωγής του, Ταξιάρχη Βόρειας Εύβοιας. Είναι προπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης. Γνωρίζει την Αγγλική γλώσσα και λίγα Ιταλικά, ενώ προσδοκεί την «μητροποίηση» τους. Επιστημονικά πεδία που τον ενδιαφέρουν άμεσα είναι η ανάλυση της Ελληνικής Πολιτικής, η δημόσια συγκριτική πολιτική και η πολιτική ιστορία. Στον ελεύθερό του χρόνο αθλείται, ακούει μουσική και είναι πραγματικός σινεφίλ.