16.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΗ ταυτότητα του ενεργού πολίτη

Η ταυτότητα του ενεργού πολίτη


Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,

Στη σύγχρονη κοινωνία, παρατηρούμε ότι πολλοί πολίτες μένουν αδιάφοροι απέναντι στα προβλήματα που ανακύπτουν. Η αδιαφορία αυτή οφείλεται, είτε στο ότι έχουν απογοητευτεί από την κατάσταση που επικρατεί, είτε στο ότι θεωρούν πως δεν έχει νόημα να προσπαθήσουν, διότι, κατά τη γνώμη τους, η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να βελτιωθεί.

Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν πάντα οι άνθρωποι εκείνοι, οι οποίοι θέτουν ως προτεραιότητα το κοινό καλό και την πρόοδο του συνόλου, αλλά και των ίδιων και, κατ’ επέκταση, προβαίνουν σε πράξεις με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας και την ευημερία τους. Βάζοντας στην άκρη τον εγωισμό τους και το προσωπικό τους όφελος, μεριμνούν για τη φροντίδα των συμπολιτών τους και των προβλημάτων που ταλανίζουν το κοινωνικό σύνολο.

Ο ενεργός πολίτης γνωρίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του και, φυσικά, συμμετέχει ενεργά στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Στη σημερινή εποχή, η κατάσταση είναι τέτοια, που ο κάθε πολίτης αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, ώστε να βρεθούν λύσεις στα ζητήματα που απασχολούν το σύνολο της κοινωνίας. Ενεργός πολίτης δεν είναι μόνο αυτός ο οποίος εμπλέκεται με τα κοινά, διαμορφώνει την άποψή του βασιζόμενος στην κριτική του σκέψη και συμμετέχει στον δημόσιο διάλογο. Ο ενεργός πολίτης βοηθά στην επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων, αλλά και αυτών που ενδέχεται να προκύψουν μελλοντικά. Οφείλει να στηρίζει τόσο τον εαυτό του όσο και τους ανθρώπους γύρω του, ανεξάρτητα από τη φυλή, το κοινωνικό υπόβαθρο, ή άλλους παράγοντες. Είναι εκείνος που οραματίζεται το μέλλον και προσπαθεί να φέρει την αλλαγή, ακόμη κι αν στην αρχή μοιάζει ουτοπία.

Πηγή εικόνας: shutterstock.com. Δικαιώματα χρήσης: elenabsl

Η δράση του μπορεί να είναι ατομική, όμως, εκεί ενέχει η πιθανότητα το προσδοκώμενο όφελος, να είναι μικρότερο σε σύγκριση με μία συλλογική προσπάθεια, όπου οι δυνατότητες είναι ασφαλώς περισσότερες. Ωστόσο, για να φτάσει κάποιος στο σημείο να χαρακτηριστεί «ενεργός πολίτης» πρέπει να έχει υπάρξει ένα είδος άσκησής του σε αυτό. Η διαμόρφωση, δηλαδή, της συνείδησής του σε σχέση με τον ρόλο του στην κοινωνία, μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τα σχολικά χρόνια, ώστε στον βαθμό που είναι δυνατό, να μετέχει ενεργά από μικρή ηλικία.

Επομένως, η παρουσία του ενεργού πολίτη είναι ιδιαίτερα σημαντική για την κοινότητα στην οποία ανήκει. Το πρώτο βήμα είναι η ενημέρωσή του για τα όσα συμβαίνουν σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, αλλά και διεθνώς, καθώς κάποια ζητήματα απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα. Από εκεί και πέρα, η δραστηριοποίησή του σε όλους τους τομείς της ζωής αποδεικνύει στην πράξη την ιδιότητα αυτή και συμβάλλει στη βελτίωσή της.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Ενεργός Πολιτότητα, pi.ac.cy, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.