14 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνία«Εκτός Γραμμής»: Εναποθέτοντας τις ελπίδες μας στο 2022

«Εκτός Γραμμής»: Εναποθέτοντας τις ελπίδες μας στο 2022


Η γνώμη του OffLine Post,

Η κλεψύδρα του χρόνου αδειάζει και το 2021 θα είναι παρελθόν σε λίγες ώρες. Ένας έτος – ορόσημο θα έλεγε κανείς, ελέω της συμπλήρωσης και του εορτασμού των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, που τόσο γενναία χάρισε την ελευθερία μας, δίνει τη θέση του στο ’22 και στη «ματωμένη» επέτειο του ξεριζωμού του μικρασιατικού ελληνισμού, συνιστώντας αφορμή για βαθύ αναστοχασμό. Εξάλλου, η ζωή -όπως διαπιστώσαμε με σκληρό ίσως τρόπο φέτος- είναι γεμάτη αντιφάσεις…

Πράγματι, το 2021 ξεκίνησε σαν μία απομίμηση του 2020, όπου η πανδημία μεσουρανούσε, με τα περιοριστικά μέτρα -άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο αυστηρά- να αποτελούν τον «πρωταγωνιστή», προκαλώντας σε όλους μας ψυχολογικές μεταπτώσεις και δίνοντάς μάς τον ρόλο του «κομπάρσου» στην ίδια μας τη ζωή. Μέχρι ώσπου αντιληφθήκαμε πως η ζωή βρίσκεται στα χέρια μας και η υγειονομική μας προφύλαξη θα εξασφαλιστεί από τον σωτήρα που ακούσει στο όνομα «εμβόλιο». Το εμβολιαστικό πρόγραμμα κινήθηκε με σχετικά γοργούς ρυθμούς και η πολυπόθητη ελευθερία -ανέκαθεν με προσοχή- επήλθε. Φυσικά, με την κατάσταση να εκτραχύνεται το τελευταίο διάστημα, το μόνο που απομένει να λεχθεί είναι να προσέχουμε τους εαυτούς και τους συνανθρώπους μας, αποφεύγοντας την πόλωση μεταξύ μας. Άλλωστε, η οποιαδήποτε κρίση, μόνο με σύμπνοια, καθαρό μυαλό και αλληλεγγύη μπορεί να ξεπεραστεί.

Ακόμη ένα μάθημα του 2021 ήταν η συνειδητοποίηση της χρησιμότητας του Διαδικτύου και της τεχνολογίας συλλήβδην, αφού, εκ των πραγμάτων, παρόλο που στον μεγαλύτερο βαθμό «πάγωσαν» οι δραστηριότητες με πρώτο συνθετικό τη λέξη «τηλε-», μία σειρά από ενέργειες εδραιώθηκαν ηλεκτρονικά, περιορίζοντας τη γραφειοκρατία, μια χρόνια πληγή του κράτους. Έτι περαιτέρω, χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι πολίτες κινητοποιήθηκαν, κατήγγειλαν τα κακώς κείμενα της κοινωνίας, η οποία -επιτέλους- δεν δείχνει καμία ανοχή.

Σε «προσωπικό» επίπεδο, το OffLine Post κατάφερε να πετύχει αρκετούς από τους στόχους που έθεσε για το 2021. Νέες θεματικές ήρθαν να εμπλουτίσουν την ύλη του, νέοι συνεργάτες και αρθρογράφοι μάς έδωσαν την ευκαιρία να ενημερωθούμε και να προβληματιστούμε πάνω σε μια πληθώρα θεμάτων. Έτσι, ένα από τα μεγαλύτερα project του OffLine Post πήρε σάρκα και οστά φέτος με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Το αφιέρωμα με τίτλο «1821-2021: 200 Χρόνια Ανεξαρτησίας και Μνήμης» έδωσε στο αναγνωστικό κοινό το προεπαναστατικό, επαναστατικό και μετεπαναστατικό πλαίσιο του Αγώνα. Παράλληλα, οι κλασικές κατηγορίες, που βρίσκονται στις επάλξεις από την πρώτη μέρα λειτουργίας του site συνέχισαν με θάρρος γνώμης να εκφέρουν άποψη για θέματα της επικαιρότητας και όχι μόνο. Στις κατηγορίες-στυλοβάτες προστέθηκαν νέες ενότητες όπως η ενότητα «Διαβάσαμε και προτείνουμε» στο τμήμα του Πολιτισμού. Πρόκειται για την ενότητα των βιβλιοπαρουσιάσεων, που σκοπό έχει να μας γνωρίσει τόσο την ποιοτική λογοτεχνία όσο και το επιστημονικό δοκίμιο, μέσα από μια μεγάλη ποικιλία βιβλίων ελληνικών εκδοτικών οίκων. Επιπλέον, ζώντας σε μια εποχή που η λέξη «υγεία» κατέχει βαρύνουσα σημασία, δεν θα μπορούσε να μην δοθεί χώρος στο site μας για ανάπτυξη θεμάτων που άπτονται αυτού του τομέα. Το τμήμα της Υγείας του OffLine Post είναι πραγματικότητα κι ετοιμάζεται και για να ενημερώσει το κοινό σχετικά με μια πληθώρα θεμάτων, βασιζόμενη σε επιστημονικά στοιχεία και μελέτες και αποδίδοντάς τα με απολύτως κατανοητό τρόπο.

Σε έναν πιο ανάλαφρο τόνο, στις αρχές του 2021, εγκαινιάστηκε μια νέα στήλη, αυτή των «Μικρών Καθημερινών». Μια στήλη που δεν άργησε να μπει στις καρδιές των αναγνωστών, αποτελούμενη από θέματα για αθλητικά γεγονότα και αφιερώματα μέχρι την πολιτιστική ατζέντα και περιοχές του παγκόσμιου και ελληνικού χάρτη με ιδιαίτερο πολιτιστικό, ιστορικό, αρχιτεκτονικό και γεωφυσικό ενδιαφέρον. Τέλος, δεν γίνεται να λησμονήσουμε και τις Περιηγήσεις στις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες. Ένα πρότζεκτ που ξεκίνησε το 2020, αλλά ολοκληρώθηκε το 2021, παρουσιάζοντας μερικά από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Ευρώπης, επιτυγχάνοντας να μας ταξιδέψει νοερά, δίνοντάς μας το έναυσμα για να ξεκινήσει η νέα ενότητα των Ταξιδιών. Το 2022, ελπίζουμε να μας βρει με νέα και ακόμη πιο ενδιαφέροντα πρότζεκτ που θα μας μεταφέρουν είτε σε άλλες εποχές είτε σε άλλες περιοχές.

Το 2022 βρίσκεται προ των πυλών, παίρνοντας τη σκυτάλη από μια ιδιαίτερη χρονιά. Από το 2021 ας κρατήσουμε μόνο τις όμορφες στιγμές, χωρίς να ξεχάσουμε και τις δύσκολες. Το OffLine Post,  λοιπόν, εύχεται υγεία, αγάπη, ελπίδα και ευτυχισμένες στιγμές για το νέο έτος με λιγότερες δυσκολίες και πρώτα απ’ όλα αισιοδοξία!


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ