23.9 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠροσαρμοστικότητα και Επίπεδο Συνεργασίας

Προσαρμοστικότητα και Επίπεδο Συνεργασίας


Της Αγγελικής Ουζουνάκη,

Στις μέρες μας αυξάνεται διαρκώς η ανάγκη εμπλοκής και συμμετοχής μας σε συνεργατικά projects. Οι άνθρωποι οφείλουμε να είμαστε σε θέση να συνεργαζόμαστε με άτομα διαφορετικού background, με διαφορετικές καθημερινές ανάγκες και διαφορετικούς στόχους και εμπειρίες. Για να επιτευχθεί ένα υγιές και αποδοτικό επίπεδο συνεργασίας, οι άνθρωποι καλούνται να είναι σε θέση να προσαρμοστούν στις διαφορετικές επιδιώξεις των συνεργαζόμενων μελών.

Επιπρόσθετα, όταν η ομοιόσταση της ομάδας αποτελείται από άτομα με πολύ διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες, μπορούν να επιτευχθούν ακόμη πιο πολύπλοκοι στόχοι, καθώς η διαφορετικότητά τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους προσδίδουν μία μοναδική και ιδιαίτερη κατεύθυνση στις συλλογικές αποφάσεις και είναι πιο πιθανό να παρατηρηθεί κάποιου είδους αυξημένη δημιουργικότητα.

Πηγή εικόνας: unsplash.com

Όμως, για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω, θα πρέπει οι άνθρωποι που επρόκειτο να συνεργαστούν, να είναι προσαρμοστικοί και ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες και συναναστροφές, αλλά και να διακατέχονται από συναισθήματα εμπιστοσύνης και σεβασμού ως προς τον συνάνθρωπό τους και να είναι ανεκτικοί σε έναν βαθμό, όντας άτομα που είναι σε θέση να αλληλοϋποστηρίξουν τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας όταν παρατηρούνται κάποιες δυσκολίες που μπορεί να κρατήσουν ολόκληρη την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα της ομάδας πίσω.

Άλλο ένα σημαντικό κριτήριο και χαρακτηριστικό που μέλλεται να βοηθήσει στην ομαλή εξέλιξη των στόχων της ομάδας, είναι το γεγονός της επίτευξης της ομαδικότητας σε υψηλά επίπεδα. Βασική προϋπόθεση είναι τα άτομα να διακατέχονται από ενσυναίσθηση, τη δυνατότητα να αποδέχονται τις αδυναμίες και τα λάθη τους και να μην κατακρίνουν απευθείας τους άλλους, αλλά να είναι σε θέση και να βρίσκουν τρόπους να τους υποστηρίξουν. Ταυτόχρονα, είναι εξίσου σημαντικό να είναι δεκτικοί στη συλλογή ”feedback” για την καλύτερη προσωπική και ομαδική εξέλιξη των ατόμων που απαρτίζουν την εκάστοτε ομάδα.

Επιπλέον, οι άνθρωποι μερικές φορές τείνουν να είναι ευερέθιστοι και να παρεξηγούνται εύκολα όταν κάποιοι από την ομάδα τους αρχίζουν να υιοθετούν ένα διαφορετικό προφίλ που μέλλεται να επηρεάσει σημαντικά τη δυναμικότητα της ομάδας. Όμως, είναι αναπόφευκτο να παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές ανά τακτά διαστήματα, καθώς η εξέλιξη είναι ένα βασικό κομμάτι που συνδράμει στην προσωπική βελτίωση του κάθε ατόμου.

Πολλές φορές οι άνθρωποι λόγω προσωπικών βιωμάτων τείνουν να είναι λιγότερο προσαρμοστικοί και δεκτικοί στις αλλαγές, μπορούν να αποτελέσουν όμως τροχοπέδη στην ανύψωση και τη βελτίωση διάφορων εκδοχών της λήψης αποφάσεων κατά τη διάρκεια ενός project και να εμποδίζουν σημαντικά τις διάφορες αλλαγές και συνεισφορές. Αυτό συχνά οφείλεται στο γεγονός ότι τέτοια άτομα ματαιώνονται ευκολότερα και κατακλύζονται από τα συναισθήματά τους, κατάσταση που τους κάνει να εθελοτυφλούν μπροστά στις προφανείς αποφάσεις και αλλαγές, μειώνοντας σημαντικά την ικανότητά τους να αξιολογήσουν ορθά τις καταστάσεις και να συνδράμουν σημαντικά στην εξέλιξη των στόχων τους.

Πηγή εικόνας: unsplash.com

Επομένως, συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, το μείζον ζήτημα που ενδέχεται να οδηγήσει και να προωθήσει σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα συνεργασίας των ατόμων, είναι η ορθή προσωπική διαχείριση, η διαθεσιμότητα και η δυνατότητα των ατόμων να δουν πώς μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα για τους ομαδικούς στόχους, αλλά και να είναι σε θέση να κατανοούν και να βοηθήσουν τους συνεργάτες τους να εξελιχθούν και η μεταξύ τους αλληλεπίδραση να ενισχυθεί.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αγγελική Ουζουνάκη
Αγγελική Ουζουνάκη
Γεννήθηκε το ’99 στην Κομοτηνή. Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Διαχείριση του Ανθρώπινου Δυναμικού και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν. Συμμετείχε την περσινή χρονιά στο εξαμηνιαίο πρόγραμμα Erasmus+ στο Universität Mannheim, όπου ενίσχυσε σε μεγάλο βαθμό την λίστα των ταξιδιωτικών της εξορμήσεων. Αγαπάει τις ξένες γλώσσες και μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά. Ασχολείται ενεργά από μικρό παιδί με πλήθος διαφορετικών αθλημάτων. Τέλος, έχει έντονο ενδιαφέρον για την ανάγνωση βιβλίων κοινωνικού περιεχομένου, αντίστοιχων εφημερίδων και ερασιτεχνικά για την φωτογραφία.