18.8 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηScripta Manent: Κλιματική κρίση - Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε εμείς!

Scripta Manent: Κλιματική κρίση – Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε εμείς!


Του Κωνσταντίνου-Ειρηναίου Σταμούλη, 

Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος η χθεσινή και με αυτή την αφορμή σας εισάγω στο θέμα της διαχείρισης της κλιματικής κρίσης από τη γενιά μας, την Generation Z (εδώ θα βρεις παλαιότερο άρθρο μου για την Gen Z, σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις περί τίνος ακριβώς πρόκειται). Αν το καλοσκεφτείτε πρόκειται ίσως για την πρώτη κρίση που καλούμαστε να διαχειριστούμε εμείς, αφού η οικονομική κρίση στα χρόνια των μνημονίων αποτέλεσε μια δυσβάστακτη πραγματικότητα για τους μεγαλύτερούς μας. Εμείς ναι μεν μάθαμε τότε τη λιτότητα, αλλά δεν ήταν στο χέρι μας η έξοδος από αυτή.

Αντίθετα, η κλιματική-περιβαλλοντική κρίση, αποτελεί μία πραγματικότητα, την οποία δεν δημιουργήσαμε εμείς, αλλά εμείς θα πρέπει να διαχειριστούμε. Γιατί πολύ απλά δεν έχουμε εναλλακτική επιλογή. There is no planet B, που λέει και το πλακάτ σε φωτογραφία που έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου τα τελευταία χρόνια.

Πηγή εικόνας: news.b2green.gr

Όλα ξεκινάνε από το να αντιληφθούμε το πρόβλημα, για να μπορέσουμε έπειτα να εργαστούμε για τη λύση του. Τα πράγματα είναι σοβαρά. Για δύο λόγους. Πρώτον γιατί o πλανήτης φωνάζει ότι βρίσκεται στα όριά του, με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν επικίνδυνα, τη βιοποικιλότητα να απειλείται, τα ακραία καιρικά φαινόμενα να έχουν γίνει καθημερινότητα, την ποιότητα του νερού και του αέρα να υποβαθμίζεται συνεχώς κ.α. Δεύτερον γιατί όταν κατά το παρελθόν, οι προοδευτικές δυνάμεις διατυμπάνιζαν την ανάγκη για στροφή σε πράσινες πολιτικές, κάποιοι άλλοι τις χλεύαζαν. Αυτό φυσικά δημιούργησε μία πολιτική απάθεια για οικολογικά ζητήματα με αποτέλεσμα να διογκωθούν τα προβλήματα και να μην μπορούμε πλέον να λειτουργήσουμε προληπτικά. Δρούμε τώρα που τα περιβαλλοντικά ζητήματα έχουν φτάσει απειλητικά στην πόρτα μας. Αν τότε υπήρχε πολιτική βούληση και διάθεση για άμεση δραστηριοποίηση, ίσως σήμερα να μην χρειάζονταν να κάνουμε τη συζήτηση αυτή. Αντιθέτως, όλα αυτά τα χρόνια δεν θεσπίστηκε κανένας νόμος που να προστατεύει το περιβάλλον από τις επιχειρηματικές ενέργειες που το έβλαπταν, ενώ μονάχα ευθυγραμμιζόμασταν κατά ανάγκη στις Ευρωπαϊκές επιταγές. Και αυτό όχι στον απόλυτο βαθμό μιας και πληρώσαμε και πληρώνουμε ακόμα υπέρογκα ποσά σε ευρωπαϊκά πρόστιμα.

Και στο σημείο αυτό αρχίζει η δική μας μάχη. Για να τη δώσουμε χρειαζόμαστε συγκεκριμένα εφόδια με πρώτο και καλύτερο τη γνώση. Πρέπει να μάθουμε ποια είναι τα προβλήματα που εγκυμονούν για το περιβάλλον και πως αυτά μπορούν να λυθούν. Και μη μου πείτε ότι είναι ουτοπικό το να ασχοληθεί η νέα γενιά με τέτοιου είδους ζητήματα. Σε αυτό σας απαντάει το πλήθος νέων ανθρώπων που τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνεται στις πλατείες για διάφορες περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες καθώς και το πλήθος επίσης νέων ανθρώπων που μέσω της δικτύωσης, της τεχνολογίας και της επιστήμης επιδιώκουν την οικολογική κινητοποίηση και δραστηριοποίηση. Το αισιόδοξο στοιχείο εδώ, είναι ότι οι συνθήκες επιτρέπουν ευρύτερη πρόσβαση στη γνώση, σε σχέση με παλαιότερα, το πολιτικό σύστημα μοιάζει να έχει αντιληφθεί τους κινδύνους και έχει εισέλθει στη διαδικασία παροχής κινήτρων για τη στροφή σε πράσινες πολιτικές, ενώ πλέον οι νέοι της πατρίδας μας μοιάζουν ικανοί και πρόθυμοι να δημιουργήσουν και να καινοτομήσουν.

Πηγή εικόνας: greekcitytimes.com

Πρέπει όμως να κατανοήσουμε ότι για να μιλήσουμε για πράσινη μετάβαση χρειάζεται πρώτα να μιλήσουμε για ένα ευρύτερο σύμφωνο πράσινης πολιτικής, στο οποίο θα την εντάξουμε. Ένα νέο πράσινο συμβόλαιο, το οποίο θα λάβει όμως κοινωνικό πρόσημο. H ΕΕ έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικές πρωτοβουλίες, αλλά πρέπει και εμείς ως Ελλάδα, τόσο να ευθυγραμμιστούμε με αυτές, όσο και να τις διευρύνουμε και εμπλουτίσουμε σε ένα εθνικό πλάνο, το οποίο όμως θα προσεγγίζει τομές σε κρίσιμες πτυχές του κοινωνικού γραναζιού, όπως η παιδεία, η εργασία, η επιχειρηματικότητα, η τεχνολογία και η βιομηχανία.

Αν κάτι λοιπόν θα ήθελα να σημειωθεί από το άρθρο αυτό, είναι ότι:

  • Σήμερα πληρώνουμε τις παραλείψεις, την αδιαφορία και την απροθυμία να δράσουμε στο παρελθόν για να προλάβουμε τη κλιματική κρίση,
  • Οι νέοι και θέλουμε και ξέρουμε και μπορούμε να αλλάξουμε το σκηνικό όπως αυτό διαμορφώνεται σήμερα, αρκεί η προσπάθειά μας να είναι συντεταγμένη και οργανωμένη,
  • Η προσπάθεια αυτή πρέπει να υιοθετηθεί και από το ίδιο το κράτος και να αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης εθνικής κοινωνικής πράσινης πολιτικής

Η γενιά μας, η Generation Z, είναι ικανή για πολλά περισσότερα από όσα την έχουν, και ας την καταλογίζουν πολλά περισσότερα από όσα της αναλογούν. Αυτή η μάχη θα είναι δική μας, για να αποδείξουμε σε εμάς αλλά και στην κοινωνία πως οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν πολλά και μεγάλα πράγματα όταν είναι ενωμένοι και μοιράζονται ένα κοινό όραμα. Δεν είναι ουτοπία η κλιματική ουδετερότητα, αλλά ακόμα και αν ήταν, με όσο ακόμα ρομαντισμό μας έχει μείνει από τη παιδική μας ηλικία, θα τη διεκδικούσαμε μέχρι το τέλος.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος-Ειρηναίος Σταμούλης
Κωνσταντίνος-Ειρηναίος Σταμούλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000. Σπουδάζει Πολιτική Επιστήμη και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με το αντικείμενο των σπουδών του, αρθρογραφώντας και συμμετέχοντας σε συνέδρια και εκδηλώσεις σχετικά με την Πολιτική, τη Διεθνή διπλωματία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.