14 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΗ ηλεκτρική καρέκλα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Η ηλεκτρική καρέκλα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου


Του Θάνου Παπαδογιάννη,

Η θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου δεν είναι τόσο εύκολη όσο πολλοί νομίζουν, καθώς δεν είναι απλό να απευθύνεσαι σχεδόν καθημερινά στον λαό της χώρας σου και να ανακοινώνεις αποφάσεις της κυβέρνησης, που και να μην συμφωνείς πρέπει να τις υποστηρίξεις λόγω της θέσης σου. Αυτό το είδαμε και με την πρόσφατη παραίτηση του κυρίου Χρήστου Ταραντίλη.

Αρμοδιότητες του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι: η αντικειμενική ενημέρωση των δημοσιογράφων και του λαού αναφορικά με το κυβερνητικό έργο, η ενημέρωση για σημαντικά διεθνή ζητήματα, η συνεργασία του με τα υπουργεία σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό για την επίτευξη κοινής πολιτικής και σχεδίασης των ανακοινώσεων του εκάστοτε προγράμματος. Επίσης, ο εκπρόσωπος έχει την εποπτεία των νομικών προσώπων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (ΕΡΤ) αλλά και του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), είναι δηλαδή υπεύθυνος για κάθε είδους υπηρεσιακή κατάσταση και μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις σε αυτά.

Πηγή εικόνας: efsyn

Κατά τη διάρκεια της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας, από την λήξη δηλαδή του δικτατορικού καθεστώτος το 1974 έως και σήμερα, έχουν υπάρξει 34 κυβερνητικοί εκπρόσωποι σε 15 κυβερνήσεις. Αυτό σημαίνει ότι, αν όχι όλες, οι περισσότερες κυβερνήσεις που έχουν περάσει από τη χώρα, είχαν τουλάχιστον δύο εκπροσώπους. Αξίζει, θεωρώ, να αναφέρουμε πως από τους 34 κυβερνητικούς εκπροσώπους μόλις οι 4 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι 30 άνδρες, εκ των οποίων: η Σοφία Βούλτεψη στην κυβέρνηση του Α. Σαμαρά, η Όλγα Γεροβασίλη στις δύο κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και τώρα Αριστοτελία Πελώνη.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πως ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάζονται να αλλάξουν πιο πολλούς κυβερνητικούς εκπροσώπους. Ο πρώτος άλλαξε 3 σε τέσσερα χρόνια και ο δεύτερος έχει ήδη αλλάξει 3 στα σχεδόν δύο του χρόνια στην Πρωθυπουργία. Συνήθως, οι αριθμοί φτάνουν στους 2 κυβερνητικούς εκπροσώπους σε κάθε κυβέρνηση. Την πρωτιά στους περισσότερους λαμβάνει ο Ανδρέας Παπανδρέου ο οποίος την περίοδο 1981-1989 είχε αλλάξει έξι εκπροσώπους. Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με την μακροβιότερη θητεία στο αξίωμα είναι ο Δημήτρης Ρέππας το χρονικό διάστημα 1996-2001 στις κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη.

Φτάνοντας, όμως, στο σήμερα και την επικαιρότητα, σημαντική είναι η παραίτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη. Ο κ. Ταραντίλης είναι τακτικός καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Βουλευτής Επικρατείας. Ανέλαβε τα καθήκοντα του στις 4 Ιανουαρίου, μόλις ενάμιση μήνα πριν. Η παραίτηση του αναφέρει ότι αποχωρεί από τη θέση λόγω οικογενειακών θεμάτων.

Από την μία, έχει γίνει γνωστό πως όντως υπάρχει πρόβλημα υγείας στο οικογενειακό περιβάλλον του βουλευτή, παρόλα αυτά κανείς δεν πείθεται για το ότι όντως αυτός ήταν ο μόνος λόγος της παραίτησης του. Τον τελευταίο καιρό, η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει πολλά ζητήματα. Η πολυήμερη διακοπή ρεύματος μετά την κακοκαιρία «Μήδεια» σε χιλιάδες νοικοκυριά, το ότι ακόμα βρίσκεται στην επικαιρότητα το θέμα με τον πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, καθώς και την κριτική που της ασκείται. Επίσης, σημαντικό κρίνω πως είναι και το ζήτημα που είχε προκύψει στην ΕΡΤ μετά το περιβόητο γεύμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ικαρία. Στην αίθουσα σύνταξης είχε αναρτηθεί ανακοίνωση, η οποία έλεγε στους δημοσιογράφους να μην αναφερθούν καθόλου στο θέμα αυτό. Όπως ήδη έχω πει, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έχει στην αρμοδιότητα του την επίβλεψη της ΕΡΤ, οπότε το γεγονός αυτό και ο τρόπος χειρισμού του ήταν μια δύσκολη υπόθεση για τον κύριο Ταραντίλη. Μέσα σε όλα αυτά είχαμε και την ψήφιση του νομοσχεδίου με το οποίο στα πανεπιστήμια μας θα έχουμε πλέον και αστυνομικούς, κίνηση  που ενδεχομένως να ταρακούνησε κάπως τον καθηγητή.

Πηγή εικόνας: quietrev.com

Συμπερασματικά, θεωρώ πως η θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου χρειάζεται, όπως λέμε «γερό στομάχι», αφού πρέπει να έχεις την ικανότητα και την αντοχή να αντιμετωπίσεις με διπλωματία ερωτήσεις και επιθέσεις. Πρέπει να έχεις τη δυνατότητα να υποστηρίξεις οτιδήποτε η κυβέρνηση επιθυμεί να περάσει και να αντέχεις να είσαι το «πρόσωπο» μιας κυβέρνησης, εκείνος ή εκείνη που θα βγαίνει μπροστά στο λαό και θα απευθύνεται σε αυτόν παρουσιάζοντας και υποστηρίζοντας κάθε απόφαση που έχει παρθεί.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Παπαδογιάννης
Θάνος Παπαδογιάννης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2002 και είναι πρωτοετής φοιτητής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο. Του αρέσει να γράφει και να ακούει μουσική από τα βινύλια του και να τα μοιράζετε στην ραδιοφωνική του εκπομπή. Θέλει να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική. Έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων και του αρέσει να είναι ενεργός πολίτης. Αναζητά εκδηλώσεις που αφορούν τον τομέα της πολιτικής και δράσεις εθελοντισμού.