17.4 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΗ επανεκλογή της Jacinda Arden στη Νέα Ζηλανδία

Η επανεκλογή της Jacinda Arden στη Νέα Ζηλανδία


Της Σοφίας Ζαφειροπούλου,

Με τις εκλογές της 17ης Οκτωβρίου για τη σύνθεση του 53ου Κοινοβουλίου, οι ψηφοφόροι εξέλεξαν 120 μέλη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, 72 από μονομελή εκλογικά σώματα και 48 από κλειστές κομματικές λίστες. Ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές, διεξήχθησαν δύο δημοψηφίσματα, ένα για τη νομιμοποίηση της ευθανασίας και άλλο ένα για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων θα ανακοινωθούν την 30ή Οκτωβρίου.

Για να γίνει κατανοητό, γιατί η εκλογική νίκη της Jacinda Arden χαρακτηρίστηκε ιστορική, πρέπει πρώτα να γίνει μια σύντομη αναφορά στο εκλογικό σύστημα της Νέας Ζηλανδίας. Οι πρώτες εθνικές εκλογές στη χώρα διεξήχθησαν το 1853. Είναι μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που έδωσαν δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, το έτος 1893. Η Νέα Ζηλανδία υιοθέτησε μεικτό αναλογικό σύστημα το 1996, βάσει του οποίου τα κόμματα ή οι συμμαχίες των κομμάτων χρειάζονται τις 61 από τις έδρες της Βουλής, που εξασφαλίζονται με τη συγκέντρωση του 48% των ψήφων, για να σχηματίσουν κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι συχνά μικρότερα κόμματα παίζουν σημαντικό ρόλο και, τελικά, αναδεικνύονται σε ρυθμιστές ισορροπιών, κρίνοντας ποιο από τα μεγάλα κόμματα αναλαμβάνει την εξουσία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εκλογικής Επιτροπής, το Εργατικό Κόμμα συγκέντρωσε το ποσοστό του 49,0%, ενώ το Εθνικό Κόμμα της Κόλινς ήρθε δεύτερο, με μεγάλη διαφορά, λαμβάνοντας ποσοστό 27%. Αυτό σημαίνει πως το Εργατικό Κόμμα εξασφάλισε 64 από τις 120 έδρες του Κοινοβουλίου της χώρας, το μεγαλύτερο αριθμό εδρών που έχει κερδίσει ποτέ ένα κόμμα, μετά το 1996, που υιοθετήθηκε το μεικτό αναλογικό εκλογικό σύστημα στη χώρα. Είναι η μεγαλύτερη εκλογική νίκη για το Εργατικό κόμμα τα τελευταία 50 χρόνια, καθώς εξασφάλισε περισσότερες από τις μισές έδρες του Κοινοβουλίου και η Jacinda Ardren σχηματίζει την πρώτη μονοκομματική κυβέρνηση, βάσει του σημερινού συστήματος.

Πολιτικοί αναλυτές σχολίασαν για τη νίκη της:

«Πρόκειται για μια ιστορική καμπή», δήλωσε ο πολιτικός σχολιαστής Μπράις Έντουαρντς, του Πανεπιστημίου Βικτόρια του Ουέλινγκτον, υποστηρίζοντας ότι οι εκλογές αυτές οδήγησαν σε μια από τις μεγαλύτερες τομές στην εκλογική ιστορία της Νέας Ζηλανδίας τα τελευταία 80 χρόνια.

Ο αναλυτής Τζέφρι Μίλερ, του πολιτικού ιστοτόπου Democracy Project, δήλωσε ότι η νίκη του Εργατικού Κόμματος είναι «σε μεγάλο βαθμό ένας προσωπικός θρίαμβος της τεράστιας δημοτικότητας της Jacinda Ardren».

Η Ardren εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής στις γενικές εκλογές του 2008 και είναι μία από τις νεότερες επικεφαλής κυβέρνησης σε όλο τον κόσμο, έχοντας αναλάβει τα καθήκοντά της σε ηλικία 37 ετών. Παράλληλα, είναι η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός, μετά τις Τζέννυ Σίπλεϋ και Έλεν Κλαρκ και η νεότερη πρωθυπουργός στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας. Οι Νεοζηλανδοί φάνηκε να την ανταμείβουν για τον άριστο χειρισμό στα ζητήματα της τρομοκρατικής επίθεσης σε δύο τεμένη, στο Κράισττσερτς, από έναν υπέρμαχο της θεωρίας περί ανωτερότητας της λευκής φυλής, της ηφαιστειακής έκρηξης στο ηφαίστειο Ουακατάνε, στο νησί Γουάιτ, με 20 νεκρούς, αλλά κυρίως για την επιτυχία της στην αναχαίτιση πανδημίας του Covid-19. Υπενθυμίζουμε ότι η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός έλαβε αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ήδη από τα πρώτα στάδια αυτής, με αποτέλεσμα η χώρα της να έχει μόνο 25 θανάτους, σε συνολικό πληθυσμό τον 5 εκατομμυρίων.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σοφία Ζαφειροπούλου
Σοφία Ζαφειροπούλου
Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1999. Βρίσκεται στο τρίτο έτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό και λατρεύει τα ταξίδια.