23 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΕδώ ο κόσμος πνίγηκε… και ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει

Εδώ ο κόσμος πνίγηκε… και ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει


Της Γιώτας Κοσκινά,

Έντονο προβληματισμό προκαλεί η απόφαση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ -και συνεπώς της κοινοβουλευτικής του ομάδας- να μην ψηφίσει την τροπολογία που κατέθεσε ο Yπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, πριν λίγες ημέρες στη Βουλή, όπου προβλέπονται οι καταθέσεις προκαταβολών από τον ΕΛΓΑ προς τους αγρότες που επλήγησαν από τον «Ιανό» και η αποζημίωση του 100% της ασφαλισθείσας αξίας για τις ζημιές που έχουν υποστεί. Κανείς δεν ανέμενε να έφερνε μία τέτοια σύγχυση ένα νομοσχέδιο, το οποίο ήρθε για να καλύψει τις ανάγκες ανθρώπων που έχουν κυριολεκτικά καταστραφεί από την θεομηνία. Αντίθετα, θα περίμενε κανείς ότι η τροπολογία θα έβρισκε σύμφωνα όλα τα κόμματα και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, που πριν λίγες ημέρες είχε κατηγορήσει, δια στόματος του τομεάρχη Αγροτικής του Ανάπτυξης, Σταύρου Αραχωβίτη, για απραξία και ολιγωρία το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφορικά με τις αποζημιώσεις των αγροτών στις πληγείσες περιοχές. Μετά την αρνητική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η τροπολογία κατάφερε να ψηφισθεί τελικά μόνο από τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, με τον ΣΥΡΙΖΑ, την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25 να δίνουν το «Παρών» και το ΚΚΕ να ψηφίζει «ΟΧΙ».

Είναι αδιανόητη η συγκεκριμένη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία αρνείται να «βάλει πλάτη» στην προσπάθεια όχι της Νέας Δημοκρατίας, αλλά στην προσπάθεια στήριξης των πολιτών που ζημιώθηκαν από την κακοκαιρία. Ας κοιτάξουν, λοιπόν, κατάματα τους αγρότες του νομού Καρδίτσας, των Ιονίων Νήσων και της Αιτωλοακαρνανίας που είχαν τις μεγαλύτερες καταστροφές από τον Ιανό και να τους πουν ότι δεν συμφωνούν με το να αποζημιωθούν από το κράτος για αυτές τις φυσικές καταστροφές. 

Πηγή εικόνας: Independent Balkan News Agency

Ο θεσμός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι ίστατο αγαθό για μία υγιή Δημοκρατία. Αλλά αυτό συμβαίνει, όταν η αντιπολίτευση είναι παραγωγική και βοηθά την Κυβέρνηση, είτε με τη στήριξή της είτε με την ουσιαστική κριτική. Μία αντιπολίτευση που έχει μάθει να λέει όχι, στηλιτεύοντας και καταδικάζοντας αδικαιολόγητα όλες τις νομοθετικές προτάσεις της Κυβέρνησης είναι καταστροφική για τον ιερό θεσμό της Δημοκρατίας, είναι καταστροφική για τους πολίτες της.

Την περίοδο που διανύουμε, η χώρα βάλλεται, αφενός στον τομέα της εξωτερικής της πολιτικής και αφετέρου εσωτερικά, πλήττεται τους τελευταίους μήνες από την πανδημία από την πανδημία του κορωνοϊού, με την αξιωματική αντιπολίτευση να διατηρεί -το λιγότερο- (αυτο)καταστροφική στάση. Είναι καταστροφή για τους πολίτες, είναι καταστροφή για το Δημοκρατικό Πολίτευμα. Καλό είναι να δείξει λίγο υπεύθυνη στάση απέναντι στους ίδιους τους πολίτες, να γίνει στήριγμα για τους πληγέντες και να ασκεί εποικοδομητική κριτική στην Κυβέρνηση, προκειμένου και η ίδια η Κυβέρνηση να ασκεί το μέγιστο αποδοτικότερο αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια, σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να είναι η άσκηση των καθηκόντων του, ως αντιπολίτευση, και να μην μένει σε ένα επίπεδο μικροπολιτικής και μικροαντιπολίτευσης, για να διασώσει ό,τι απέμεινε από την εμπιστοσύνη που του έδειξε ο ελληνικός λαός στις προηγούμενες εκλογές, αλλά να συνεισφέρει ουσιαστικά, στην καθιέρωση και τη διατήρηση ενός κλίματος ομόνοιας στη χώρα.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.