15.8 C
Athens
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Γκλόρια Γκράχαμ

Fe-Memorance: Γκλόρια Γκράχαμ


Του Γιώργου Δαλακούρα,

Η Γκλόρια Γκράχαμ ήταν Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια, αλλά έμεινε γνωστή για τις επιτυχίες της με την πρώτη της ιδιότητα.

Γεννήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1923 στην πόλη των αστέρων και της λάμψης, στο Λος Άντζελες. Τα ερεθίσματα για τη νεαρή Γκράχαμ ξεκίνησαν ήδη από το σπίτι της, αφού η μητέρα της, Ζαν Μακντούγκαλ, ήταν ηθοποιός και της παρέδιδε κατ’ οίκον μαθήματα υποκριτικής. Η πορεία της, λοιπόν, ήταν σαφώς προγεγραμμένη.

Η προσωπική ζωή της Γκράχαμ απασχόλησε τα μέσα έντονα. Παντρεύτηκε συνολικά τέσσερις φορές και απέκτησε τέσσερα παιδιά, με τους τρεις τελευταίους συζύγους της. Ο μεγαλύτερος, σε διάρκεια, γάμος της ήταν ο τέταρτος, με τον Άντονι Ρέι, ο οποίος διήρκησε δεκατέσσερα χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί πως, νωρίτερα, είχε παντρευτεί με τον πατέρα του Άντονι και σκηνοθέτη, τον Νίκολας Ρέι. Τα μέσα δεν της συγχώρησαν ποτέ αυτή την κίνηση.

Καλλιτεχνικά, η Γκλόρια Γκράχαμ άφησε πίσω μία πλούσια παρακαταθήκη, κυρίως σε κινηματογραφικό επίπεδο. Το ντεμπούτο της έγινε μόλις το 1944, με την ταινία Blonde Fever. Δύο χρόνια αργότερα, χάρι στην εξαιρετική ερμηνεία της στην ταινία Μία υπέροχη ζωή, η καριέρα της θα απογειωθεί και όλοι θα αναγνωρίζουν το όνομα και το πρόσωπό της. Μάλιστα, είχε χαρακτηριστεί -δικαίως- ως μία «γήινη και αισθησιακή περσόνα», καθώς επέτυχε να συγκεντρώσει όλα τα φώτα πάνω της. Κατά τη δεκαετία του ΄50, έρχονται οι τεράστιες επιτυχίες Διψασμένος για ζωή, το 1950 και Οκλαχόμα!, το 1955.

Το έτος 1952 σημάδεψε την καλλιτεχνική της υπόσταση. Η ερμηνεία της στην ταινία Η Ωραία και το Κτήνος της χάρισε το πρώτο και μοναδικό στην καριέρα της χρυσό αγαλματίδιο Όσκαρ. Η αναγνώρισή της στο διεθνές στερέωμα είχε πια επιτευχθεί.

Το 1975, ενώ δεν έχει σταματήσει να εργάζεται σκληρά, διεγνώσθη με καρκίνο του μαστού. Το 1980, διεγνώσθη με καρκίνο στο στομάχι, αλλά η Γκράχαμ δεν επιθυμούσε να ενταχθεί σε πρόγραμμα θεραπείας. Αντιθέτως, συνέχιζε να εργάζεται μέχρι το τέλος της ζωής της. «Έφυγε» στις 5 Οκτωβρίου 1981 από περιτονίτιδα. Η Γκράχαμ άφησε αυτόν τον κόσμο τόσο νέα, μα με ένα μεγάλο παράπονο: «Δεν νομίζω ότι ποτέ κατάλαβα το Χόλιγουντ. Ό,τι μου έλεγαν να κάνω, το έκανα. Πήγαινα στο στούντιο το πρωί, έμενα όλη μέρα στο γύρισμα, μετά γυρνούσα σπίτι, έτρωγα βραδινό, μελετούσα τον ρόλο μου και έπεφτα να κοιμηθώ».


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Δαλακούρας
Γιώργος Δαλακούρας
Γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1998. Σήμερα, ζει στα Ιωάννινα, όπου φοιτά στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ειδικεύεται σε ζητήματα αρχαίας ελληνικής ιστορίας, ενώ τον αφορούν και λαογραφικά θέματα. Γνωρίζει άριστα αγγλικά. Στον ελεύθερο χρόνο του, ασχολείται ερασιτεχνικά με τη συγγραφή μικροδιηγημάτων και ποιημάτων.