27.4 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΑποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Θύελλα αντιδράσεων

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Θύελλα αντιδράσεων


Της Άννας Βραϊμάκη,

Πριν λίγες μέρες, η ελληνική Δικαιοσύνη έλαβε την απόφαση να αποφυλακιστεί ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος. Αξίζει να αναφερθεί ότι το εν λόγω πρόσωπο καταδικάστηκε στις 7 Οκτωβρίου του 2020 σε κάθειρξη 13,5 ετών. Η κατηγορία που του ασκήθηκε ήταν η εμπλοκή του στην εγκληματική οργάνωση λίγες μέρες μετά από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Το Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε με γνώμονα το βούλευμα του 121 του 2024 ότι η αποφυλάκιση θα συμπεριλαμβάνει περιοριστικούς όρους, όπως η απαγόρευση εξόδου από την Αττική, η παραμονή του σε συγκεκριμένο μέρος και η απαγόρευση συναντήσεων με συγκατηγορούμενους. Η απόφαση για την αποφυλάκισή του προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα πολιτικά κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε ότι είναι ένα γεγονός ατιμωρησίας για τον διευθυντικό ρόλο που είχε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, αλλά και για τους υπόλοιπους νεοναζί. Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι είναι αρκετά προσβλητικό να λαμβάνεται αυτή η απόφαση, όταν μια μεγάλη πλειοψηφία είχε συγκεντρωθεί στο Εφετείο Αθηνών στην εποχή της πανδημίας και φώναζε «οι ναζί στη φυλακή».

Επίσης, ο Στέφανος Κασσελάκης πιστεύει ότι πρέπει να αναζητηθούν τα κριτήρια αποφυλάκισης για τον Νίκο Μιχαλολιάκο, καθώς ένας άνθρωπος που χαρακτηρίζεται ως αμετανόητος από τον εισαγγελέα, προφανώς, δεν μπορεί να αποφυλακίζεται. Γίνεται απευθείας επίθεση από τα στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας ότι κάθε μέρα φαίνονται οι δυσλειτουργίες της Δικαιοσύνης, αν αναλογιστεί κανείς την ατιμωρησία στην πυρκαγιά στο Μάτι, στο έγκλημα των Τεμπών, αλλά και σε άλλες υποθέσεις.

Πηγή εικόνας και δικαιώματα χρήσης: ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι δημοκρατικοί πολίτες θα γίνουν μια γροθιά στο ακροδεξιό στοιχείο της Κυβέρνησης μετά από την αποφυλάκιση του νεοναζί αρχηγού, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Κουμουνδούρου. Η Νέα Δημοκρατία, όμως, μετά από τις δηλώσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έσπευσε να απαντήσει μέσω του κυβερνητικού της εκπροσώπου. Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι οι δικαστικές αποφάσεις εκδίδονται από τους δικαστές, χωρίς να υπάρχει κάποια πολιτική παρέμβαση, αφού υπάρχει στη χώρα μας διάκριση των εξουσιών.

Η Νέα Δημοκρατία πρότεινε στον κ. Κασσελάκη να ενημερωθεί καλύτερα για τη στάση του κόμματός του, επειδή δεν είχε ψηφίσει θετικά τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικά ή ορισμένα άρθρα. Διαφορετικά, ο κ. Μιχαλολιάκος δεν θα είχε το δικαίωμα να προβεί σε αίτηση αποφυλάκισης. Επίσης, αναφέρθηκε στην καθυστέρηση της δίκης εδώ και 4,5 χρόνια, με την αιτιολογία ότι δεν υπήρχαν αίθουσες για να διεξαχθεί. Αρκετά σημαντικό, όμως, είναι το γεγονός ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν υπερψήφισε τις τροπολογίες που ενέκρινε η Δικαιοσύνη για τον αποκλεισμό τέτοιου είδους μορφωμάτων. Στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, επισημαίνεται η υποκρισία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., καθώς είναι ένα από τα κόμματα της Βουλής που δεν κατέθεσε υπόμνημα κατά των ακροδεξιών μορφωμάτων τόσο στις Εθνικές Εκλογές του 2023 όσο και στις Ευρωεκλογές του 2024.

Επιπλέον, τα κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης άσκησαν την κριτική τους σε αυτό το ζήτημα. Συγκεκριμένα, κα. Μιλένα Αποστολάκη, που είναι Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΠΑ.ΣΟ.Κ, επισήμανε ότι ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής δεν έχει δείξει ίχνος μεταμέλειας για τις πράξεις του και αυτή η απόφαση γεννά προβληματισμούς τόσο στη νομική κοινότητα όσο και στην κοινωνία. Την ίδια στάση κράτησε και η Νέα Αριστερά, καθώς σε επίσημη ανακοίνωση ανέφερε ότι είναι απαράδεκτη και προκλητική η απόφαση των Πλημμελειοδικών της Λαμίας, που παρά τις ενστάσεις του εισαγγελέα, ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης θα αφεθεί ελεύθερος.

Τέλος, το Κ.Κ.Ε. υποστηρίζει ότι η εν λόγω απόφαση είναι προσβλητική για τις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία, αφού ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης δεν έχει μετανιώσει για τις πράξεις του, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις αρθρογραφίες του.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Οι αντιδράσεις των κομμάτων για την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου, Καθημερινή, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Βραϊμάκη
Άννα Βραϊμάκη
Γεννήθηκε στη Νεάπολη Λακωνίας το 2003. Σπουδάζει στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών στο Τμήμα Φιλοσοφίας. Μιλάει δυο ξένες γλώσσες, Αγγλικά και Γαλλικά. Ενδιαφέρεται για πολιτικά και κοινωνικά θέματα που κάνουν αισθητή την παρουσία τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Στον ελεύθερό της χρόνο, ασχολείται με την πολιτική, διαβάζει βιβλία και της αρέσει να παρευρίσκεται σε ημερίδες που θίγουν κοινωνικά ζητήματα, όπως η θέση της γυναίκας.