27.4 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και σας προτείνουμε: «Ο κήπος της Αμαλίας» της Καρολίνας Μέρμηγκα

Διαβάσαμε και σας προτείνουμε: «Ο κήπος της Αμαλίας» της Καρολίνας Μέρμηγκα


Της Ευθυμίας Γκαμπέση,

«Κρύβοµαι στον κήπο µου και κοιτάζω τις κορυφές των δέντρων — πόσο ψηλά φτάνουν πια. Θα ’ρθει µια µέρα ίσως που θα γίνει «εθνικός»; Μακάρι. Αλλά εγώ πού θα είµαι; Γιατί σε ένα έθνος δεν µπορούν να χωρέσουν όλοι όσοι το αγάπησαν;»

Η χώρα μας, η Ελλάδα, έχει μία πλούσια και ταραχώδη ιστορία, από την αφετηρία της, έως και σήμερα. Στο βιβλίο Ο κήπος της Αμαλίας, που μπορείτε να βρείτε διαθέσιμο από τις Εκδόσεις Πατάκη, περιγράφει την περίοδο, ουσιαστικά κατά τη βασιλεία του ξενόφερτου βασιλιά Όθωνα και, ταυτόχρονα, ξεδιπλώνεται μία ιστορία για την νεαρή βασίλισσα Αμαλία.

Όπως ήδη γνωρίζουμε, η Ελλάδα το μακρινό 1837 ο βασιλιάς Όθωνας γίνεται ο νέος «πρωταγωνιστής» της ελληνικής πολιτικής και κοινωνικής σκηνής, καθώς στο πλάι του βρίσκεται η επίσης νέα βασίλισσα της Ελλάδας, η Αμαλία. Η Αμαλία είναι μία μικρή δούκισσα, ένα δεκαεννιάχρονο κορίτσι από τη Γερμανία που ερχόμενη στον τόπο μας, μαθαίνει για το κοινωνικό και πολιτικό γίγνεθσαι της νεοσύστατης χώρας. Πιο συγκεκριμένα, γνωρίζει τους ήρωες του Αγώνα και οικειοποιείται με την πολιτική του 19ου αιώνα.

Υπάρχει όμως ένα μείζον ζήτημα που βαραίνει και απασχολεί το βασιλικό ζεύγος: η ατεκνία της Αμαλίας. Ωστόσο, η νέα βασίλισσα φαίνεται να αντιστέκεται και να υπομένει βασανιστήρια και υβριστικά σχόλια για την κατάστασή της. Παρά τις αντίξοες συνθήκες όμως, η Αμαλία φαίνεται να τρέφει μία αγάπη για τους Έλληνες. Άλλωστε, δεν είναι και λίγες οι φορές που συναντάμε το όνομά της: Εθνικός Κήπος, οδοί, αποκριές κά.

Η συγγραφέας: Καρολίνα Μέρμηγκα. Πηγή εικόνας: patakis.gr

Η συγγραφέας του συγκεκριμένου μυθιστορήματος, Καρολίνα Μέρμηγκα, έχεις γεννηθεί στην Αθήνα το 1957. Πραγματοποίησε τις σπουδές της στη Νομική Σχολή Αθηνών και έχει ασκήσει το επάγγελμα τόσο του δικηγόρου, όσο και του δημοσιογράφου. Ακόμη, αξίζει να αναφερθεί ότι δύο συλλογές εμπλουτισμένες με διηγήματα έχουν εκδοθεί: Ερωτευμένες (Εκδόσεις Εστία, 2005) και Σήμερα δεν θα πεθάνω (Εκδόσεις Μελάνι, 2016).

Επιπρόσθετα, κυκλοφορούν και πέντε μυθιστορήματά της: Συγγενής (Εκδόσεις Μελάνι, 2013), Ο Έλληνας γιατρός (Εκδόσεις Μελάνι, 2016), Κάτι κρυφό μυστήριο (Εκδόσεις Μελάνι, 2019), Δέκατος χρόνος (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2021), και το μυθιστόρημα που θα αναλυθεί σήμερα, Ο κήπος της Αμαλίας (Εκδόσεις Πατάκη, 2024). Η κα Μέρμηγκα, όμως, δεν περιορίζεται στη συγγραφή βιβλίων, αλλά αρθρογραφεί τακτικώς και στην εφημερίδα Τα Νέα.

Μάλιστα, αναφέρει ότι η αφορμή για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου υπήρξαν οι ίδιες οι επιστολές της Αμαλίας προς το πρόσωπο του πατέρα της. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι υπήρχε αρκετό υλικό που του άξιζε να αποτυπωθεί σε ένα ενδιαφέρον βιβλίο. Κάνει όμως αναφορά και στην ίδια την Ελλάδα. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι «Πραγματικός πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι η ίδια η Ελλάδα εκείνης της περιόδου, χώρα άγνωστη για τους περισσότερους από εμάς».

Τέλος, η Αμαλία ήταν μία προσωπικότητα έντονη, με φιλοδοξίες, αρκετό αυθορμητισμό, αποτελεσματική και πείσμα. Διέθετε όμως και μία ευαίσθητη πλευρά, ήταν και αυτή ευάλωτη, όπως οι περισσότεροι.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ευθυμία Γκαμπέση, Αρχισυντάκτρια Πολιτισμού
Ευθυμία Γκαμπέση, Αρχισυντάκτρια Πολιτισμού
Γεννήθηκε το 2003 στην Καστοριά, όπου και μεγάλωσε. Είναι φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και δηλώνει πως κατέχει την αγγλική και ισπανική γλώσσα, ενώ δεν σκοπεύει να παραμείνει σε αυτές. Είναι λάτρης της γυμναστικής, του χορού και των ταξιδιών, ενώ στον ελεύθερο της χρόνο, της αρέσει να διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία και να ταξιδεύει. Τέλος, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την αρθρογραφία, την τέχνη και την κοινωνία σε όλες της τις πτυχές.