16.1 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΗ αντίδραση του Προέδρου Trump στην έξαρση των διαδηλώσεων και το ζήτημα...

Η αντίδραση του Προέδρου Trump στην έξαρση των διαδηλώσεων και το ζήτημα του ρατσισμού


Της Κατερίνας Χομπίτη,

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει παρατηρηθεί ένα έντονο κύμα διαδηλώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής –αλλά και σε όλο τον πλανήτη–, μετά την ειδεχθή δολοφονία του Αφροαμερικανού George Floyd από έναν αστυνομικό, ο οποίος άσκησε παράνομα βία, στη Minneapolis των Η.Π.Α. Χιλιάδες Αμερικανοί κατακλύζουν τους δρόμους σε όλες τις πολιτείες για να διαμαρτυρηθούν για την ανεξέλεγκτη αστυνομική βία, με κύριους αποδέκτες έγχρωμους και τον ρατσισμό που υφίστανται. Ο George Floyd ήταν ένας από τους 1.000 Αμερικανούς που βρίσκουν τραγικό θάνατο κάθε χρόνο από την αστυνομία, με το ποσοστό των Αφροαμερικανών να είναι κατά πολύ μεγαλύτερο. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τα επίπεδα βίας και διακρίσεων στις Η.Π.Α. και τη συνεχή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λόγω της κατάχρησης εξουσίας των αστυνομικών.

Η δολοφονία του George Floyd ήταν ο καταλύτης που ώθησε τον κόσμο να διαδηλώσει, ακόμη και για πρώτη φορά, καθώς αναζωπύρωσε το συναίσθημα της αδικίας και έθεσε το ζήτημα της ανάγκης για άμεση και ριζική αλλαγή. Οι διαδηλώσεις είναι καθημερινές και πολλές ως τώρα· κι αν και ξεκίνησαν ειρηνικά, εξελίχθηκαν σε βίαιες. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι οι διαδηλώσεις εμπεριέχουν μεγάλο ποσοστό υποστηρικτών οι οποίοι δεν ανήκουν στην αφροαμερικανική κοινότητα.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Donald Trump στα πρώτα tweet του, χαρακτήρισε τον θάνατο του George Floyd ως ένα γεγονός πολύ λυπηρό και τραγικό και επεσήμανε ότι ζήτησε από το FBI και το Υπουργείο Δικαιοσύνης να ερευνήσουν το περιστατικό. Επίσης, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του. Λίγες ημέρες αργότερα έκανε τις πρώτες ζωντανές παρατηρήσεις του για τον Floyd, στην ομιλία στο Διαστημικό Κέντρο Kennedy. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι καταλαβαίνει τον πόνο που αισθάνονται οι άνθρωποι και κάλεσε τη χώρα να συνεργαστεί, για να δημιουργήσει ένα μέλλον με περισσότερη αξιοπρέπεια για όλους μαζί με την κυβέρνησή του, η οποία εργάζεται προς «μια πιο δίκαιη κοινωνία». Ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν ανέφερε τη λέξη «ρατσισμός», ούτε έκανε καμία άμεση αναφορά στη φυλετική ανισότητα.

Την ίδια μέρα που ο Trump μίλησε στο Διαστημικό Κέντρο Kennedy, ο Αντιπρόεδρος Mike Pence έγραψε στο Twitter: «Οι προσευχές μας είναι με την οικογένεια του George Floyd […] Δεν έχουμε ανοχή στον ρατσισμό στην Αμερική. Δεν έχουμε ανοχή στη βία που εμπνέεται από τον ρατσισμό. Και, όπως είπε ο Πρόεδρος Trump, θα αποδοθεί δικαιοσύνη».

Ωστόσο, ο Πρόεδρος Trump με τα λόγια και τις ενέργειές του συμβάλλει στον εκτροχιασμό των διαδηλώσεων. Οι βασικές αιτίες των διαδηλώσεων χρονολογούνται πολύ νωρίτερα από τη θητεία του Donald Trump, καθώς άπτονται στην εκ θεμελίων διαμόρφωση της αμερικανικής κοινωνίας και δεν αφορούν αποκλειστικά τον ίδιο. Ο Πρόεδρος, όμως, έλαβε προσωπικά τις διαδηλώσεις. Με ένα tweet, κατηγόρησε τις αρχές της Minneapolis για τη βία και απείλησε να στείλει την Εθνική Φρουρά. Ακολούθησε ένα δεύτερο tweet το οποίο έλεγε: “when the looting starts, the shooting starts”, το οποίο κρίθηκε ακατάλληλο και κρύφτηκε από το Twitter, καθώς εξυμνεί τη βία. Λίγο αργότερα, ο ίδιος απείλησε ότι αν οι πολιτείες δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τις διαμαρτυρίες, θα στείλει τον στρατό για να τις καταστείλει.

Σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο, ξεκίνησε λέγοντας πως όλοι οι Αμερικανοί πολίτες επαναστάτησαν λόγω της βάναυσης δολοφονίας του George Floyd και πρόσθεσε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Το υπόλοιπο της ομιλίας του αφιερώθηκε στην κριτική των διαδηλωτών και των πολιτειακών και τοπικών αξιωματούχων, που όπως ανέφερε «απέτυχαν να τους σταματήσουν». Επιπλέον, χαρακτήρισε τους διαδηλωτές ως επαγγελματίες αναρχικούς, βίαιους όχλους ή εμπρηστές, λεηλάτες, εγκληματίες κι άλλα. Μετά την ομιλία του φωτογραφήθηκε έξω από κοντινή εκκλησία με τη Βίβλο, λίγο μετά τη χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία για να διαλύσει την ειρηνική διαδήλωση κοντά στο σημείο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πρόεδρος Trump αποφεύγει να μιλήσει για τον συστημικό ρατσισμό, αν και υπερασπίστηκε κατά καιρούς τον εαυτό του όταν τον κατηγόρησαν για ρατσιστικά σχόλια. Σύμφωνα με τον Mark Anthony Neal, πρόεδρο του Τμήματος Αφρικανικών και Αφροαμερικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Duke, ο Donald Trump δε μιλάει για συστημικό ρατσισμό με αυτόν τον τρόπο, επειδή ξέρει ότι είναι κάτι που η σκληρή βάση των υποστηρικτών του δεν ενδιαφέρεται και δε θέλει να ακούσει. Παράλληλα, προειδοποιεί τον αμερικανικό λαό για τη χρήση του όρου «ρατσιστής», καθώς οι Αμερικανοί πολίτες, όπως ο ίδιος σχολιάζει είναι ενάρετοι και καλοί άνθρωποι και αποτελεί μεγάλη αδικία να χαρακτηρίζονται εκατομμύρια ανθρώπων κατ’ αυτόν τον τρόπο.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Κατερίνα Χομπίτη

Γεννήθηκε το 1999 στο Ρέθυμνο Κρήτης. Σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου και ομιλεί Αγγλικά και Γερμανικά. Παρακολουθεί σεμινάρια και έχει συμμετάσχει σε μοντέλα προσομοίωσης διεθνών οργανισμών. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τον εθελοντισμό.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κατερίνα Χομπίτη
Κατερίνα Χομπίτη
Γεννήθηκε το 1999 στο Ρέθυμνο Κρήτης. Σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου και ομιλεί Αγγλικά και Γερμανικά. Παρακολουθεί σεμινάρια και έχει συμμετάσχει σε μοντέλα προσομοίωσης διεθνών οργανισμών. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τον εθελοντισμό.