20.2 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

2η Μαΐου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1860: Γεννιέται στην Πέστη, του Βασιλείου της Ουγγαρίας (σήμερα το ανατολικό ήμισυ της Βουδαπέστης, τότε ξεχωριστή πόλη) σε μια εβραϊκή οικογένεια από το Ζεμούν του Βασιλείου της Ουγγαρίας (σήμερα στη Σερβία), ο Τέοντορ Χερτσλ (Herzl Tivadar, πραγματικό όνομα: Benjamin Ze’ev Herzl). Θεωρείται ο πατέρας του σύγχρονου πολιτικού Σιωνισμού (πολιτικό κίνημα, που ξεκίνησε τον 19ο αιώνα με σκοπό τη δημιουργία στην περιοχή της Παλαιστίνης ενός νέου εβραϊκού κράτους, που θα συγκέντρωνε όλους τους Εβραίους της διασποράς) και στην πραγματικότητα ο ιδρυτής του κράτους του Ισραήλ. Το όνομα «Σιωνισμός» προέρχεται από τον λόφο της Σιών στην Ιερουσαλήμ. Εργάστηκε ως ανταποκριτής της Neue Freie Presse στο Παρίσι, όπου παρακολούθησε την «Υπόθεση Ντρέιφους», ένα αντισημιτικό περιστατικό στη Γαλλία, στο οποίο ένας Γάλλος αξιωματικός καταδικάστηκε για κατασκοπεία υπέρ της Γερμανίας, επειδή ήταν Εβραίος. Παράλληλα, έκανε ταξίδια στο Λονδίνο και στην Κωνσταντινούπολη. Στο Παρίσι μετά τη δίκη του Ντρέιφους έγιναν διαδηλώσεις, όπου το πλήθος φώναζε «Θάνατος στους Εβραίους». Ο Χερτσλ πίστευε, πως οι Εβραίοι θα πρέπει να δημιουργήσουν το δικό τους κράτος. Στο Der Judenstaat (Το κράτος των Εβραίων) έγραφε: «Το εβραϊκό ζήτημα εξακολουθεί να υφίσταται οπουδήποτε Εβραίοι ζουν σε αισθητούς αριθμούς». Το 1897, με προσωπικά τού έξοδα ίδρυσε την εφημερίδα «Die Welt» της Βιέννης και διοργάνωσε το πρώτο σιωνιστικό συνέδριο στη Βασιλεία της Ελβετίας. Διετέλεσε πρόεδρος ως το θάνατό του το 1904, και το 1898 ξεκίνησε μια σειρά από διπλωματικές πρωτοβουλίες που στόχευαν στην οικοδόμηση και υποστήριξη ενός εβραϊκού κράτους.


1892: Γεννιέται στο Κλάινμπερκ, κοντά στο ΜπρέσλαουΚάτω Σιλεσία (μέρος της πόλης Βρότσλαβ στη Πολωνία), ο Μάνφρεντ Άλμπρεχτ Φράιχερρ φον Ριχτχόφεν ή πιο γνωστός «ο Κόκκινος Βαρώνος». Ήταν μέλος της Πρωσικής αριστοκρατικής οικογένειας Ριχτχόφεν. Ήταν Γερμανός πιλότος μαχητικού αεροσκάφους της αυτοκρατορικής αεροπορίας της Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Θεωρείται ο κορυφαίος πιλότος του πολέμου, καθώς κατάφερε να καταρρίψει 80 εχθρικά αεροσκάφη. Αρχικά υπηρετούσε στο Ιππικό, αλλά το 1915 ο Ριχτχόφεν μεταφέρθηκε στην Αεροπορία και το 1916 έγινε ένα από τα πρώτα μέλη της 2ης Μοίρας Δίωξης. Διακρίθηκε νωρίς ως πιλότος μαχητικού αεροσκάφους και το 1917 έγινε αρχηγός της 11ης Μοίρας Δίωξης και αργότερα μιας μεγαλύτερης μονάδας, της 1ης Πτέρυγας Δίωξης. Μέχρι το 1918, θεωρούταν εθνικός ήρωας στη Γερμανία και ήταν πολύ γνωστός και στους αντιπάλους του. Ο Ριχτχόφεν καταρρίφθηκε και σκοτώθηκε κοντά στην Amiens (Αμιένη) στις 21 Απριλίου 1918. Ίσως παραμένει ο πιο γνωστός πιλότος όλων των εποχών και έχει υπάρξει θέμα πολλών βιβλίων, ταινιών και άλλων. Ο Ριχτχόφεν είχε τον τίτλο “Freiherr” (κυριολεκτικά «Ελεύθερος Άρχοντας»), ένας τίτλος ευγενείας που συχνά μεταφράζεται ως Βαρώνος. Αυτός ο τίτλος, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είχε βάψει το αεροσκάφος του κόκκινο, είχε ως αποτέλεσμα ο Ριχτχόφεν συχνά να αναφέρεται ως «Ο Κόκκινος Βαρώνος» ή «ο Ερυθρός Βαρώνος» (der Rote Baron”), τόσο μέσα όσο και έξω από τη Γερμανία. Κατά τη διάρκεια της ζωής τού, όμως, ήταν περισσότερο γνωστός ως «Der Rote Kampfflieger» («Ο Κόκκινος Ιπτάμενος Μάχης» ή «Ο Κόκκινος Πιλότος Μάχης»). Αυτό το όνομα χρησιμοποίησε ως τίτλο στην αυτοβιογραφία του το 1917. Άλλα παρατσούκλια ήταν τα “Le Diable Rouge” («Κόκκινος Διάβολος») και “Le petit Rouge” («Μικρός Κόκκινος») στα γαλλικά και “Red Knight” («Κόκκινος Ιππότης») στα Αγγλικά.


1976: Οι τρόφιμοι του Οίκου Τυφλών θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για την περιθωριοποίησή τούς εξεγέρθησαν καταλαμβάνοντας το οίκημα του ιδρύματος στην Καλλιθέα. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα τμήμα του αναπηρικού χώρου διαμαρτύρεται και αμφισβητεί αφενός τον περιθωριακό ρόλο τού εντός της ελληνικής κοινωνίας και αφετέρου τους φορείς – εκπροσώπους τού. Στη διαμαρτυρία – κινητοποίηση αυτήν είχε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ & ΣΥΡΙΖΑ και νυν υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ