18.7 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδαΤο τελευταίο αντίο σε έναν Δάσκαλο

Το τελευταίο αντίο σε έναν Δάσκαλο

Του Παντελή Ζηβόντση,

Πόσο δύσκολο είναι να συνειδητοποιήσεις και να δεχτείς το θάνατο ενός σπουδαίου ανθρώπου; Σας διαβεβαιώ, πολύ δύσκολο. Χτες το μεσημέρι έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών ο μεγάλος ιστορικός, φιλόλογος και δοκιμιογράφος Σαράντος Καργάκος και όλοι γίναμε φτωχότεροι. Είναι από τις περιπτώσεις που οι λέξεις χάνουν το νόημα τους αλλά είναι αδύνατον να μην αναφερθείς με εγκωμιαστικό τρόπο σε μια τέτοια προσωπικότητα. Αναντίρρητα, ο Σαράντος Καργάκος υπήρξε άνθρωπος με ξεχωριστό ήθος, ευγενή πατριωτισμό, ένας από τους τελευταίους μεγάλους Έλληνες των γραμμάτων που προσέφερε ανιδιοτελώς τις γνώσεις του στην εθνική και ηθική διαπαιδαγώγηση. Γνώριζε καλά ότι οτιδήποτε είναι παρελθόν, δεν είναι χαμένο και ότι αυτό που λέμε μέλλον είναι το παρελθόν που εισέρχεται από άλλη πόρτα. Ακόμη πίστευε ότι η αίτια που σήμερα δεν γνωρίζουμε την ιστορία μας, δεν είναι μόνο οι νέοι, αλλά και οι παλαιότεροι.

Βέβαια ο Σαράντος Καργάκος δεν ήταν κάποιος τυχαίος. Γεννημένος το 1937 στο Γύθειο Λακωνίας, σπούδασε, εργαζόμενος από μαθητής, κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου είχε εισαχθεί τρίτος χωρίς να του δοθεί υποτροφία. Πρωταγωνίστησε στο φοιτητικό κίνημα και υπήρξε εισηγητής του 15% για την παιδεία. Εργάστηκε επί 35 έτη στα μεγαλύτερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια των Αθηνών και στους μεγαλύτερους φροντιστηριακούς οργανισμούς στους οποίους πάντα ήταν ιδρυτικό μέλος. Από τα φοιτητικά χρόνια του άρχισε να αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Υπήρξε συνεργάτης των περιοδικών ‘’Πανσπουδαστική’’, ‘’Πολιτικά Θέματα’’, ‘’Οικονομικός Ταχυδρόμος’’ κ.α. Επί μια τετραετία υπήρξε αρθρογράφος και λογοτεχνικός κριτικός της εφημερίδας ‘’Ελεύθερος Τύπος’’ και ‘’Τύπος της Κυριακής’’. Υπήρξε επίσης αρθρογράφος και κριτικός της εφημερίδας ‘’Η Απόφαση’’ και παλαιότερα συνεργάτης της ”Καθημερινής” και της ”Απογευματινής”. Έχει δημοσιεύσει 75 βιβλία. Από αυτά ξεχωρίζουν οι γλωσσικές μελέτες ‘’Αλαλία ήτοι το σύγχρονο γλωσσικό μας πανόραμα’’ και ‘’Αλεξία, γλωσσικό δράμα με πολλές πράξεις’’ και οι συλλογές δοκιμίων ‘’προβληματισμοί, ένας διάλογος με τους νέους’’. Παρά τις δελεαστικές προτάσεις που του έγιναν από πολιτικούς αρχηγούς να πολιτευθεί, αρνήθηκε την αρένα της πολιτικής και ακολούθησε την οδό τη μεγάλης πολιτικής που για αυτόν ήταν η διδασκαλία.

Άνθρωπος με πλούσιο βιογραφικό, υπηρέτησε με την έντονη προσωπικότητα, τον ήρεμο και μεστό του λόγο την επιστήμη της ιστορίας και όχι μόνο. Στα βιβλία ιστορίας του έγραφε πάντα αυτό που άλλοι ιστορικοί φοβούνταν να γράψουν: για το έθνος, την ιστορία των αρχαίων Ελλήνων και τη σημασία της παράδοσης. Εξαιτίας του, νέοι και παλαιότεροι,  μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν ιστορία. Και αυτό ήταν που τον έκανε ξεχωριστό.

Φτάνοντας λοιπόν στον επίλογο του άρθρου, θα δανειστώ μια φράση του Γάλλου λογοτέχνη Ονορέ Ντε Μπαλζάκ ‘’η δόξα είναι ο ήλιος των νεκρών’’. Σήμερα, σε μια εποχή όπου αξίες και ιδανικά υπονομεύονται και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καθημερινές προκλήσεις το γνωμικό αυτό αποτελεί μια ηλιαχτίδα ελπίδας για τις σπουδαίες προσωπικότητες. Ο ”ήλιος” της σπουδαίας προσωπικότητας του Καργάκου ήταν οι ιδέες του. Εκείνες τις οποίες θέλησε να μεταφέρει μέσω της διδασκαλίας του. Μέσω του δρόμου δηλαδή που επέλεξε να ακολουθήσει μέχρι τέλους, απαρνιώντας την αρένα της πολιτικής. Οι παραινέσεις του Καργάκου υπέρ της πατρίδος, υπέρ της πίστης στα αναλλοίωτα πιστεύω και στους ηθικούς κώδικες είναι όλα όσα μας αφήνει ο αείμνηστος Δάσκαλος. Σκεπτόμενοι λοιπόν ότι αυτή η χώρα γέννησε τέτοιους ”ήλιους” δεν μπορούμε παρά να συνεχίζουμε να ελπίζουμε ότι αυτές οι ιδέες είναι αδύνατον να χαθούν. Ο Σαράντος Καργάκος έριξε τίτλους τέλους και όλοι μας οφείλουμε μια τεράστια ευγνωμοσύνη σε αυτόν και στην δοξασμένη παρακαταθήκη που άφησε. Θα τον θυμόμαστε πάντα μέσα από τα βιβλία του. Καλό ταξίδι δάσκαλε.

Παντελής Ζηβόντσης

Γεννημένος στην πόλη των τεχνών, την Φλώρινα, το 1998. Φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα προσομοιώσεων τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. (Μ.Β.Ε, ΠΠΣΚ, M.U.N). Έχει αναλάβει το πόστο του υπεύθυνου προώθησης στο OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ