24 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

27η Δεκεμβρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

537: Εγκαινιάζεται ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Μετά την καταστροφή του ομώνυμου ναού κατά τη Στάση του Νίκα, το 532, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός ανέθεσε την ανέγερση ενός νέου μεγαλοπρεπούς οικοδομήματος στους αρχιτέκτονες Ανθέμιο και Ισίδωρο. Πέντε χρόνια αργότερα, η περίφημη τρουλαία βασιλική άνοιξε τις θύρες της στο κοινό και ακολούθησαν διανομές ζώων και σιταριού στους πένητες, καθώς και εορταστική πανήγυρη.

1571: Γεννιέται στο Βάιλ ντερ Στατ της Γερμανίας ο Γιοχάνες Κέπλερ, Γερμανός αστρονόμος, μαθηματικός και συγγραφέας. Με αρχική αφετηρία τη θρησκευτική του πίστη, πως το σύμπαν μπορεί να δημιουργήθηκε από τον Θεό, αλλά μπορεί να ανακαλυφθεί με τη λογική από τον άνθρωπο, προέβη στη διατύπωση των Νόμων του Πλανητικού Συστήματος, οι οποίοι αφορούν στην κίνηση των πλανητών γύρων από τον Ήλιο. Πέρα από την ενασχόλησή του με την αστρονομία, υπήρξε και αστρολόγος για βιοποριστικούς λόγους, καθώς και καθηγητής μαθηματικών. Απεβίωσε το 1630.

1822: Γεννιέται στο Ντολ της Γαλλίας ο Λουί Ζαν Παστέρ, Γάλλος χημικός και μικροβιολόγος. Οι επιστημονικές του ανακαλύψεις στα πεδία της Μικροβιολογίας και της Ανοσολογίας τον κατέστησαν έναν εκ των πατέρων της Μικροβιολογίας. Ο Παστέρ απέδειξε πως οι ασθένειες μπορεί να οφείλονται σε μικρόβια επιβεβαιώνοντας τις σχετικές θεωρίες και υπήρξε ο πρώτος που κατασκεύασε εμβόλια, τόσο για τον άνθρακα, όσο και για τη λύσσα. Είναι επίσης γνωστός για την εφεύρεση της διαδικασίας με την οποία το γάλα και το κρασί καθίστανται ασφαλή από το «ξίνισμα», διαδικασία η οποία φέρει το όνομά του (παστερίωση). Απεβίωσε από φυσικά αίτια το 1895.

1945: Ιδρύεται από 29 χώρες στην Ουάσινγκτον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διεθνής οργανισμός, ο οποίος επιβλέπει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και συμβάλλει οικονομικά και τεχνικά κατόπιν σχετικών αιτημάτων, με σκοπό την προώθηση της παγκόσμιας νομισματικής και εμπορικής συνεργασίας. Η δημιουργία του αποτέλεσε προϊόν της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοδοτικής Συνδιάσκεψης του Ιουλίου 1944. Σήμερα αριθμεί 189 κράτη-μέλη.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ