19.1 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδαΤι απασχολεί πραγματικά την ελληνική κοινωνία…;

Τι απασχολεί πραγματικά την ελληνική κοινωνία…;


Του Πελοπίδα Κουλούρη,

Την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» μία ακόμη δημοσκόπηση, σχετικά με το ποια ζητήματα απασχολούν τους Έλληνες, ή για να είμαστε πιο παραστατικοί «τι καίει τους Έλληνες;». Στη δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research καταγράφεται σκηνικό πολιτικής πόλωσης, λόγω των προβλημάτων, που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση, ενώ παράλληλα σημειώνεται μείωση της διαφοράς μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικό του κλίματος, που έχει δημιουργηθεί και που θα δημιουργείται όσο περνάει ο καιρός και πλησιάζουμε στο 2019, όπου θα διεξαχθούν, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ, τρεις εκλογικές αναμετρήσεις (Βουλευτικές, Αυτοδιοικητικές, Ευρωεκλογές), είναι ότι οι ψηφοφόροι δε θα επιλέξουν να ψηφίσουν ή να απορρίψουν ένα από τα δύο κόμματα, με βάση την πολιτική τους ατζέντα, αλλά με κριτήριο την απέχθεια απέναντι στον αντίπαλο.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται για ποιο λόγο οι ψηφοφόροι των δύο κομμάτων θα ψήφιζαν το κόμμα τους και γιατί δε θα ψήφιζαν ένα από τα δύο κόμματα οι αναποφάσιστοι. Στο αριστερό μέρος διαπιστώνουμε ότι και οι δύο κατηγορίες ψηφοφόρων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ), δεν ιεραρχούν την προτίμηση τους ορθολογικά, αλλά παρασύρονται από τα πολιτικά πάθη. Έτσι, έχουμε αυτή την εικόνα, με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζουν στην πλειονότητά τους, ότι «δε θέλω να έρθει ξανά στην εξουσία η Δεξιά», ενώ το επιχείρημα της κυβέρνησης περί εξόδου (;) από τα μνημόνια να ιεραρχείται πολύ χαμηλά. Από την άλλη πλευρά, οι ψηφοφόροι της ΝΔ θα ψήφιζαν το κόμμα τους με βάση την επιθυμία τους να φύγει από την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ζητήματα όπως, η οικονομική και η εξωτερική πολιτική δεν τους απασχολεί σε τόσο μεγάλο βαθμό, καθώς βρίσκονται στην τέταρτη και έκτη θέση, αντιστοίχως.

Στη δεξιά πλευρά του πίνακα καταγράφεται ο λόγος, που οι αναποφάσιστοι δε θα ψήφιζαν ένα από τα δύο κόμματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κριτήριό τους δεν είναι πως δεν εμπνέονται από κάποια άλλη πρόταση. Η απάντηση των αναποφάσιστων για την άρνησή τους να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, είναι γιατί δεν τήρησε τις προεκλογικές δεσμεύσεις του, ενώ για τη ΝΔ, η απάντηση είναι, πως ανήκει στο παλαιοκομματικό καθεστώς. Οι απαντήσεις αυτές μας προδιαθέτουν ότι έχει δημιουργηθεί και θα συνεχίσει να καλλιεργείται ένα κλίμα, που απέχει πολύ από την πολιτική συναίνεση και τον πολιτικό διάλογο και θα οδηγήσει σε ακραία πόλωση. Ειδικά, όσο πλησιάζει ο καιρός για να «στηθούν» οι κάλπες.

Στο δεύτερο διάγραμμα, που εξετάζεται ο προβληματισμός των Ελλήνων γύρω από διάφορα ζητήματα, το στοιχείο, που επικρατεί, είναι τα ζητήματα γύρω από την οικονομική κρίση, με μία, όμως, πιο αισιόδοξη χροιά, καθώς το 10% απάντησε ότι το 2018 ήταν μία καλή χρονιά, ενώ για το 2019 το 15% πιστεύει ότι θα είναι μία, εξίσου καλή χρονιά. Το ζήτημα της ανεργίας και της οικονομικής ανέχειας είναι αυτά, που προβληματίζουν και απασχολούν περισσότερο την ελληνική κοινωνία. Θα πρέπει, επίσης, να επισημανθεί, πως οι πολίτες προβλέπουν, πως μόνο στον τομέα του τουρισμού θα είναι καλύτερα τα πράγματα για το 2019, ενώ για τους υπόλοιπους τομείς προβλέπουν καθοδική πορεία. Οι πολίτες ιεραρχούν το ενδιαφέρον τους ως εξής: στις τρεις πρώτες θέσεις είναι με 49% η δημιουργία θέσεων εργασίας, 39% η ανάπτυξη της οικονομίας και 28% η βελτίωση του συστήματος εκπαίδευσης, ενώ στις τρεις τελευταίες θέσεις είναι με 20% η μείωση των φόρων, αρκετά παράδοξο φυσικά, 20% η ενίσχυση των επενδύσεων, χωρίς επενδύσεις, όμως, η οικονομία δεν αναπτύσσεται και 19% οι εξελίξεις στο Σκοπιανό.

Το 52% των ερωτηθέντων, απάντησε πως τα βγάζει πέρα δύσκολα. Όσον αφορά την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 63% προβλέπει ότι το 2019 θα είναι χειρότερη, ενώ, μόλις το 12% πιστεύει ότι θα είναι καλύτερη. Ακόμη, σε ερώτηση αν από το 2010 έχουν νιώσει ντροπή για ορισμένα ζητήματα, το 50% απάντησε καταφατικά στο «δεν είχα χρήματα να πληρώσω μια πάγια ανάγκη του νοικοκυριού μου», το 41% στο «δεν μπορούσα να καλύψω το κόστος του σέρβις στο αυτοκίνητό μου» και το 38% «δεν είχα την οικονομική δυνατότητα να καλύψω ένα έκτακτο πρόβλημα υγείας στην οικογένειά μου». Στην ίδια δημοσκόπηση, οι ερωτηθέντες απάντησαν και σχετικά με τα γεγονότα στη Γαλλία. Τα στοιχεία του διαγράμματος δικαιολογούν και αντικατοπτρίζουν την στήριξη στα «Κίτρινα Γιλέκα» της Γαλλίας με το 47% να δηλώνει υπέρ των κινητοποιήσεων και το 25% μάλλον υπέρ.

Στο τρίτο και τελευταίο γράφημα ετέθησαν ορισμένα άλλα ζητήματα, όπως η πρόθεση ψήφου, καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών, η αποτίμηση του κυβερνητικού έργου και του τρόπου άσκησης αντιπολίτευσης από τη ΝΔ, η δημοτικότητα του Προκόπη Παυλόπουλου, του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, του Γιάννη Στουρνάρα και η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών. Στην πρόθεση ψήφου φαίνεται ότι η ΝΔ έχει ένα προβάδισμα της τάξεως του 4,7%, μειωμένο σε σχέση με παλαιότερες δημοσκοπήσεις (9% διαφορά, Pulse, Νοέμβριος 2018), ενώ το 44% επιθυμεί την πρόωρη διεξαγωγή των εκλογών, δηλαδή, πριν το Μάιο του 2019. Ανησυχητικά είναι τα «μηνύματα», που στέλνονται στα επιτελεία των δύο κομμάτων, καθώς το 73% αποτιμά αρνητικά το κυβερνητικό έργο και το 69% θεωρεί αρνητικό το έργο και την  πορεία της αντιπολίτευσης. Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέχει την πρώτη θέση με 35% και ο Αλέξης Τσίπρας με 27%, με τα ποσοστά της αρνητικής δημοτικότητας των να φθάνουν το 45% και 63% αντιστοίχως.

Στην ερώτηση για τη δημοτικότητα των θεσμικών προσώπων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απολαμβάνει το 49% και ο Αρχιεπίσκοπος το 48%, εν αντιθέσει με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, του οποίου η δημοτικότητα είναι στο 26%.

Κοιτάζοντας πίσω από τις γραμμές μίας ακόμη δημοσκόπησης, καθώς θα ακολουθήσουν και άλλες στο πρώτο πεντάμηνο του 2019, τα ζητήματα, που ανησυχούν την ελληνική κοινωνία, περιστρέφονται γύρω από την οικονομία με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και γενικά περισσότερο στα ζητήματα, που άπτονται της επιβίωσης των πολιτών. Το ενδιαφέρον είναι μειωμένο για την εξωτερική πολιτική, καθώς οι πολίτες, για να μπορέσουν να ενδιαφερθούν για τέτοιου είδους ζητήματα, θα πρέπει πρώτα να λυθούν προβλήματα της καθημερινότητάς τους, όπως είναι η ανεργία, η βελτίωση των δομών στην παιδεία και την υγεία. Επίσης, διαπιστώνεται η ολοένα και αυξανόμενη πόλωση και η αδιαφορία τόσο των πολιτικών όσο και των πολιτών για διάλογο και συναίνεση, οδηγώντας τη χώρα σε ένα νέο κύκλο προεκλογικής αντιπαράθεσης με την «ανατολή» του 2019.

Τέλος, ήταν αναμενόμενη η στήριξη των ερωτηθέντων προς τα «Κίτρινα Γιλέκα», καθώς οι Γάλλοι διαδηλωτές εναντιώνονται στην κυβέρνησή τους, που προωθεί αύξηση φόρων και γενικότερα μία πολιτική λιτότητας, μία κατάσταση, που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες συμπολίτες μας, από το 2010 έως σήμερα.

Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.