18.8 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

7η Δεκεμβρίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη.

1941: Επίθεση στο Περλ Χάρμπορ. Η Αυτοκρατορική Ιαπωνία, θέλοντας να απαντήσει στις κυρώσεις που της είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ, όπως το πετρελαϊκό εμπάργκο ως αντίποινα στην επεκτατική πολιτική των Ιαπώνων, επιτίθεται κατά των στρατιωτικών εγκαταστάσεων των Αμερικανών στο Περλ Χάρμπορ της Χαβάης. Στις εγκαταστάσεις του Περλ Χάρμπορ βρίσκονταν 104 πλοία και 390 αεροσκάφη. Οι Ιάπωνες προσέγγισαν τα νησιά της Χαβάης με 6 αεροπλανοφόρα, από τα οποία εξαπέλυσαν επιθέσεις με αεροπορικά κύματα εναντίον των Αμερικανών. Οι Αμερικανοί αρχικά αιφνιδιάστηκαν και άργησαν να οργανώσουν την άμυνά τους. Η επίθεση διήρκεσε 90 περίπου λεπτά και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 2.386 Αμερικανών και τον τραυματισμό 1.139, ενώ οι Ιάπωνες έχασαν 64 άντρες. Επιπλέον, 5 αμερικανικά πλοία βυθίστηκαν, 13 τέθηκαν εκτός μάχης, 188 αεροπλάνα καταστράφηκαν και 155 υπέστησαν ζημιές. Οι Ιάπωνες έχασαν, επίσης, 29 αεροπλάνα και 5 υποβρύχια τσέπης. Εν τέλει, η επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα την έξοδο τον ΗΠΑ στον πόλεμο, καθώς η, μέχρι τότε, διχασμένη κοινή γνώμη, διαμορφώθηκε υπέρ της άποψης αυτής. Η ζημιά που προκλήθηκε στις αμερικανικές δυνάμεις δεν ήταν και ιδιαίτερα σημαντική, καθώς τα απολεσθέντα πλοία και αεροπλάνα ήταν εύκολο να αναπληρωθούν, ενώ οι σημαντικές εγκαταστάσεις επιμελητείας, τα ναυπηγία και οι δεξαμενές καυσίμων δεν υπέστησαν κοστοβόρα πλήγματα.


1956: Γεννιέται στο Γουέστ Μπέιντεν των ΗΠΑ ο Λάρι Τζο Μπέρντ, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής και προπονητής. Οι Μπόστον Σέλτικς τον επέλεξαν στο ντραφτ του 1978 και αγωνίστηκε σε αυτούς για 13 σεζόν ως small forward και ως power forward. Κατέκτησε τρία πρωταθλήματα του ΝΒΑ, τρία βραβεία MVP του πρωταθλήματος. Αποσύρθηκε το 1992. Προπόνησε τους Ιντιάνα Πέισερς το διάστημα 1997-2000 και διετέλεσε πρόεδρος του συλλόγου από το 2003 έως το 2012.


1965: Ο Πάπας Παύλος ΣΤ’ και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας, ανακαλούν από κοινού τους αφορισμούς του Πάπα Λέοντα Θ’ και του Πατριάρχη Μιχαήλ Κηρουλάριου, οι οποίοι συνδέονταν άμεσα με το Σχίσμα των δύο Εκκλησιών το 1054.

 

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ