24 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήWorld StoriesWorld Stories, Week 48, 26/11 – 2/12

World Stories, Week 48, 26/11 – 2/12

Του Πάνου Ιορδανίδη, 26 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου, Εβδομάδα 48η

Η κινητικότητα της επικαιρότητας αυτήν την εβδομάδα επικεντρώθηκε στην διεθνή συνάντηση των ηγετών του διεθνούς φόρουμ G20 που διεξάχθηκε στην Αργεντινή. Τα βλέμματα τράβηξε, μεταξύ άλλων, η συμφωνία του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, και του Κινέζου ομόλογού του, Σι Τζιν Πινγκ, περί παύσης του εμπορικού πολέμου, που λάμβανε μέρος μεταξύ των δύο ισχυρών οικονομιών τον τελευταίο καιρό, από τις αρχές του νέου έτους, με την μη περαιτέρω αμοιβαία αύξηση των δασμών στα προϊόντα τους.

Επιπλέον, η θεώρηση του Τραμπ σχετικά με τον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου φαίνεται να δικαιώνεται, εφόσον οι συμμετέχοντες ηγέτες φέρεται να συμφώνησαν ότι υπάρχει ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στον οργανισμό. Στόχος αναδιαμόρφωσης βέβαια είναι ο τρόπος με τον οποίο ο ΠΟΕ διαχειρίζεται τις εμπορικές διαμάχες που προκύπτουν, κρίνοντας ουσιαστικά αναποτελεσματικό το έργο του ως προς αυτό το κομμάτι.

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη η συνάντηση του Σαουδάραβα πρίγκιπα, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με τους επικριτές του, όσον αφορά την υπόθεση Κασόγκι. Το Ριάντ, δέχθηκε νέες πιέσεις, αυτή τη φορά από ένα διεθνές βήμα, για να αναλάβει τις ευθύνες του σχετικά με την εξέλιξη της δολοφονίας του Σαουδάραβα αντιφρονούντα δημοσιογράφου. Η αμηχανία στις τάξεις των ηγετών της Ομάδας των Είκοσι ήταν εμφανής.

Ισχυρούς τριγμούς φαίνεται να έχει υποστεί η κυβέρνηση Μακρόν, με την εν εξελίξει διαδήλωση των «κίτρινων γιλέκων» στο Παρίσι, αφού ο Γάλλος πρόεδρος σκέφτεται να κηρύξει την χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η αυθόρμητη εξέγερση των διαδηλωτών, που επιζητούν την κατάργηση της αύξησης στα καύσιμα, δραστικό κυβερνητικό μέτρο για την μεταστροφή της γαλλικής οικονομίας στην πράσινη ανάπτυξη, έχει κλιμακωθεί με πολύ άγριο τρόπο, αφού υπάρχουν εκατοντάδες τραυματίες και ένας νεκρός.

Οι διαδηλωτές έχουν προχωρήσει σε σοβαρούς βανδαλισμούς δημοσίων και ιδιωτικών κτηρίων, ενώ ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι ανένδοτος ως προς την στάση του εμμένοντας στην πολιτική του, υπογραμμίζοντας μάλιστα την πρόθεση του να μην είναι ανεκτικός στη βία. Το ζήτημα βέβαια έγκειται στο πως θα δοθεί μια λύση σε αυτήν την ολοένα κλιμακούμενη κρίση. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που εφαρμόζονται οι μακροπρόθεσμες πολιτικές ούτως ώστε να μην πλήττουν βάναυσα σημαντική μερίδα των πολιτών.

Πάνος Ιορδανίδης

Απόφοιτος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι λάτρης της διεθνούς πολιτικής τόσο σαν ακαδημαϊκό, όσο και σαν δημοσιογραφικό αντικείμενο. Έχει ασκηθεί σε πολιτικές διευθύνσεις του ΥΠΕΞ και δραστηριοποιείται ενεργά στον χώρο του εθελοντισμού σε ΜΚΟ, ακαδημαϊκά συνέδρια και εκπαιδευτικές προσομοιώσεις.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ