22.9 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

14η Νοεμβρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1851: Κυκλοφορεί στις Ηνωμένες Πολιτείες το μυθιστόρημα του Χέρμαν Μέλβιλ, «Μόμπι Ντικ». Ο «Μόμπι Ντικ» είναι μια θαλασσινή περιπέτεια, γεμάτη συμβολισμούς και μεταφορές που πέτυχε τις ΗΠΑ σε μία περίοδο, όπου βρισκόταν στα πρόθυρα του Εμφυλίου Πολέμου, αλλά και γενικότερα μία φάση αλλαγής από συνομοσπονδία αποικιών σε κράτος. Στις κριτικές τους, η πλειοψηφία των κριτικών, δέχονται πως πρόκειται για ένα μυθιστόρημα, το οποίο κατατάσσεται στο ίδιο δημιουργικό ύψος με τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες και τα έργα του Σαίξπηρ. Σήμερα, έχει μεταφερθεί επανειλημμένα στον κινηματογράφο, στο θέατρο και την τηλεόραση.

1863: Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου του 1863, σύμφωνα με την οποία η Μεγάλη Βρετανία παραιτείται από τα δικαιώματα προστασίας της στα Επτάνησα και αποφασίζεται η ενσωμάτωσή τους στον κορμό του ελληνικού κράτους, υπό καθεστώς ουδετερότητας. Η Ελλάδα θα ενσωματώσει πλήρως τα νησιά τον Σεπτέμβριο της επόμενης χρονιάς.

1948: Γεννιέται στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ο Κάρολος Φίλιππος Αρθούρος Γεώργιος, γιος της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και του πρίγκιπα Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου. Είναι ο μακροβιότερος, κληρονομικός διάδοχος του βρετανικού θρόνου, ως ο μεγαλύτερος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

1965: Στα πλαίσια του πολέμου του Βιετνάμ εξελίσσεται η μάχη της κοιλάδας Λα Ντρανγκ. Η μάχη της κοιλάδας ήταν η πρώτη που σημειώθηκε επίσημα μεταξύ του στρατού του Βόρειου Βιετνάμ και των αμερικανικών δυνάμεων. Μετά τη λήξη της, οι δυο πλευρές έλαβαν το αποτέλεσμα της μάχης ως δική τους νίκη, ωστόσο αποτέλεσε το κλειδί για την εξέλιξη των στρατηγικών σχεδίων των δυο πλευρών που κατάφεραν να εντοπίσουν τις αδυναμίες του αντιπάλου. Η γνωστή στρατιωτική ταινία «Ήμασταν Κάποτε Στρατιώτες» αποδίδει τα γεγονότα της μάχης.

1973: Έναρξη Εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ξεκινάει η κορύφωση των φοιτητικών αντιδικτατορικών εκδηλώσεων από φοιτητές του Πολυτεχνείου, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν και αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα, έχοντας ως αίτημα τη διεξαγωγή των εκλογών για τους φοιτητικούς συλλόγους τον Δεκέμβριο. Η αναταραχή διαδόθηκε και στη Νομική και την Ιατρική σχολή. Στη Νομική εκδόθηκε ψήφισμα, το οποίο είχε το ίδιο αίτημα με αυτό των φοιτητών του Πολυτεχνείου, ζητώντας επιπλέον και αύξηση της τάξεως του 20% των δαπανών για την Παιδεία, καθώς και την ανάκληση του Ν.1347, περί της αναγκαστικής στράτευσης των φοιτητών. Ακολούθησε συρροή μεγάλου αριθμού φοιτητών στα Πανεπιστήμια και αποφασίστηκε η κατάληψη της Πολυτεχνικής Σχολής, που οδήγησε λίγες ημέρες μετά στα γεγονότα της 17ης του Νοεμβρίου.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ