17.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΗ ανάλυση του ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Η ανάλυση του ΕΝ.Φ.Ι.Α.


Του Γιάννη Αυγουστάκη,

Το 2014 ήρθαμε αντιμέτωποι με ένα καινούργιο φόρο ονόματι ΕΝ.Φ.Ι.Α., ή όπως  λέγεται αναλυτικά, Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Πρόκειται για έναν φόρο που πληρώνουν στο κράτος όλοι οι ιδιοκτήτες για κάθε ακίνητο που έχουν στην κατοχή τους, όπως κατοικίες, οικόπεδα και αγροτεμάχια. Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. ήρθε να αντικαταστήσει το λεγόμενο «χαράτσι», το οποίο επιβαλλόταν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και θεσπίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά.

Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. είναι ετήσιος και η εφορία τον μοιράζει σε ισόποσες δόσεις μηνιαίες, ώστε να είναι πιο εύκολο να πληρωθεί. Το ύψος του ποσού προκύπτει και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως τα τετραγωνικά, τον όροφο, την παλαιότητα, την τιμή ζώνης. Η τιμή ζώνης προκύπτει από τις τιμές εκκίνησης.

Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. είναι φόρος κατοχής ακίνητης περιουσίας και δικαιωμάτων επί των ακινήτων, στοχεύοντας όχι στο πρόσωπο που κατέχει την περιουσία, αλλά στο ίδιο το ακίνητο ή το δικαίωμα. Φορολογεί, δηλαδή, την ακίνητη περιουσία και όχι το εισόδημα που ενδέχεται να προκύπτει από αυτήν. Η εκκαθάριση του φόρου γίνεται ηλεκτρονικά, χωρίς την υποχρέωση υποβολής δήλωσης, με σύνθεση της περιουσιακής κατάστασης του ιδιοκτήτη, φυσικού ή νομικού προσώπου, σύμφωνα με τα δεδομένα της δήλωσης ακινήτων (Ε9), τα οποία υπάρχουν την 1/1 κάθε φορολογικού έτους.

Όπως όλοι κατανοούμε, ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. αποτελεί ένα σημαντικό έσοδο στα ταμεία του κράτους, καθώς οι Έλληνες πολίτες που κατέχουν ακίνητα καταβάλλουν ετησίως σημαντικά ποσά, τα οποία βοηθούν αρκετά την κυβέρνηση στο έργο της.

Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το 2021

Αλλαγές έρχονται στον υπολογισμό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. από το νέο έτος με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς γίνεται ήδη η επεξεργασία των νέων αντικειμενικών αξιών για τα ακίνητα, όπως επίσης έχει ήδη αποφασιστεί ότι ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. του 2021 θα υπολογιστεί και με νέους συντελεστές. Θα αλλάξουν τα γενικά ποσοστά έκπτωσης που θεσπίστηκαν από τον Αύγουστο του 2019. Αυτά θα αυξηθούν από 10 έως 20 ποσοστιαίες μονάδες, προκειμένου να απορροφηθούν οι επιβαρύνσεις από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών όσον αφορά στο τελικό αποτέλεσμα του ΕΝ.Φ.Ι.Α..

Πιο συγκεκριμένα, για τις μεσαίες και μικρές περιουσίες, ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα μειωθεί, καθώς το όφελος από την αύξηση των μειωτικών συντελεστών του ΕΝ.Φ.Ι.Α., θα είναι μεγαλύτερο από την επιβάρυνση που θα προκαλέσει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Απ’ την άλλη πλευρά, στις περιοχές όπου η αντικειμενική  αξία θα αυξηθεί πάνω από 25% ο ΕΝΦΙΑ θα αυξηθεί το 2021 συγκριτικά με το 2020.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, το τελικό ποσό που θα ορίσει τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα αποτελείται από δύο παραμέτρους, την αλλαγή στην τιμή ζώνης σε κάθε περιοχή και την αναπροσαρμογή των νέων μειωμένων συντελεστών του ΕΝ.Φ.Ι.Α..

Είναι αξιοσημείωτο να αναφέρουμε ότι σε πολλές περιοχές οι εκτιμητές, που συμμετείχαν στο έργο για τις αλλαγές στις τιμές ζώνης, έχουν εισηγηθεί αυξήσεις, που προσεγγίζουν ή ακόμα και ξεπερνούν το 100%. Παραδείγματος χάριν, στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, λόγω της αυξημένης ζήτησης που έχουν τα τελευταία έτη, προτείνονται αυξήσεις της τάξεως του 50-60% , ενώ σε περιοχές όπως Ψυρρή και Βοτανικό οι αυξήσεις αγγίζουν το 100%.

Συνοψίζοντας, ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. αποτελεί ένα φόρο ο οποίος ναι μεν δημιουργεί αρκετά έσοδα στο Ελληνικό κράτος, παρόλα αυτά πολλοί τον επικρίνουν, καθώς τον θεωρούν άδικο, μη αναπτυξιακό ή καλύτερα ένα μέσο που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να χρηματοδοτεί το έργο της. Όπως και να έχει, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν τι είναι αυτός ο φόρος, καθώς οι περισσότεροι καλούνται να τον πληρώσουν.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Αυγουστάκης
Γιάννης Αυγουστάκης
Απόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Έχει ως επαγγελματικό στόχο τον κλάδο της ελεγκτικής, με προϋπηρεσία σε μια από τις 4 μεγαλύτερες ελεγκτικές της Ελλάδας και παγκοσμίως. Αυτή την στιγμή ολοκληρώνει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις και ετοιμάζεται για την επιστροφή του στον εργασιακό χώρο.