18.7 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός“Shōgun” (2024): Ο πνευματικός διάδοχος του Game of Thrones;

“Shōgun” (2024): Ο πνευματικός διάδοχος του Game of Thrones;


Του Ανδρέα Βλάχου,

Ετοιμαστείτε για μια άγρια περιπέτεια στη φεουδαρχική Ιαπωνία. Αυτή η πολυτελής προσαρμογή του κλασικού μυθιστορήματος των σαμουράι είναι όμορφη επιλογή που ανταμείβει επαρκώς την πλήρη προσοχή σας. Αλλά προσέξτε: είναι φρικτό από την αρχή.

Αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν οι ναυτικοί που λιμοκτονούν με σκορβούτο μετά από μήνες στη θάλασσα, το Shōgun, με δημιουργούς τους Rachel Kondo και Justin Marks, δεν θα σας κρατήσει σε αγωνία. Από την αρχή, πρόκειται για φρικιαστικά πράγματα, που διαδραματίζονται εν μέσω της αναδυόμενης απειλής εμφυλίου πολέμου στην Ιαπωνία το 1600. Προσαρμόζει το κλασικό μυθιστόρημα του James Clavell του 1975 με φιλοδοξία και εμφανή σεβασμό για το αρχικό του υλικό –και δεδομένου ότι το χαρτόδετο έχει περισσότερες από χίλιες σελίδες– είναι εξαιρετικό που έχουν καταφέρει να το συμπυκνώσουν σε 10 επεισόδια. Το αποτέλεσμα είναι συγκλονιστική, μαγευτική τηλεόραση.

Όπως το Masters of the Air, το Shōgun είχε χρόνο για να δημιουργηθεί. Ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2018 και όπως το Masters of the Air, άξιζε την αναμονή. Αυτό είναι πλούσιο, απαιτητικό δράμα, που πρέπει να προσεγγίζεται με προσοχή και εστίαση. Είναι σε μεγάλο βαθμό στα ιαπωνικά, εν μέρει στα αγγλικά και πορτογαλικά, μερικές φορές –αυτό δεν είναι τόσο δύσκολο να το ακολουθήσετε όσο νομίζετε– αλλά δεν είναι το είδος της σειράς που μπορείτε να παρακολουθήσετε στο παρασκήνιο καθώς κάνετε κύλιση σε μια δεύτερη οθόνη. Καθίστε κάτω, βάλτε λουριά και δώστε μεγάλη προσοχή.

Πηγή εικόνας: imdb.com

Ο Cosmo Jarvis είναι ο John Blackthorne, ένας ανώτερος Άγγλος αξιωματικός στο καλό πλοίο Scurvy –στην πραγματικότητα, το ολλανδικό πλοίο Erasmus– που προσάραξε στις ακτές της Ιαπωνίας, παρόλο που το πλήρωμα δεν πίστευε ακριβώς ότι αυτό το φημολογούμενο νησιωτικό έθνος υπάρχει. Φτάνουν εν μέσω σύγκρουσης με τους Πορτογάλους, οι οποίοι κράτησαν μυστική την τοποθεσία της Ιαπωνίας από τα ευρωπαϊκά έθνη τους, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα εμπορικό μονοπώλιο. Οι λίγοι επιζώντες του Erasmus ξεβράζονται σε μια τεταμένη στιγμή της ιαπωνικής ιστορίας: ο Taiko, ο ανώτατος άρχοντας, πέθανε πρόσφατα, αφήνοντας έναν κληρονόμο πολύ νέο για να κυβερνήσει. Πέντε άρχοντες πολεμιστές συνθέτουν ένα συμβούλιο αντιβασιλέων, ενεργώντας ως προσωρινοί ηγεμόνες, αλλά οι εντάσεις μεταξύ τους απειλούν να εκραγούν σε ολοκληρωτικό πόλεμο.

Ο Λόρδος Toranaga (o εξαιρετικός Hiroyuki Sanada) είναι αυτός μέσα από τον οποίο βλέπουμε αρχικά αυτήν τη σύγκρουση που δημιουργείται. Ο Toranaga είναι ένας ήρωας πολέμου και ένας κορυφαίος στρατηγός που έχει τις περισσότερες δυνατότητες να αναλάβει τη συνολική κυριαρχία, και έτσι είναι ο λιγότερο δημοφιλής μεταξύ των συμπολεμιστών του. Του λένε ότι «δεν είναι καιρός για καλούς άντρες», αλλά για έναν shōgun, έναν ισχυρό στρατιωτικό ηγέτη. «Αυτός ο τίτλος είναι ένα βάναυσο λείψανο», λέει, αλλά υποψιάζεστε όχι για πολύ.

Πηγή εικόνας: kg-portal.ru

Ο Toranaga βλέπει επιπόλαια τα ανατρεπτικά οφέλη της ξαφνικής άφιξης του Blackthorne και αρχίζει να διαμορφώνει την παρουσία του προς όφελός του. Ο Blackthorne είναι γνωστός είτε ως Βάρβαρος είτε ως Anjin, ο πιλότος, για τις εξαιρετικές του ικανότητες ιστιοπλοΐας. Παρέχει, επίσης, τις σπάνιες στιγμές χαρμολύπης, μέσα στην ταλαντευόμενη έκθαμβη μανία του για την κουλτούρα και τις συμβάσεις μιας νέας γι’ αυτόν γης. Αλλά ο Shōgun γνωρίζει καλά ότι αυτό κόβει και τις δύο πλευρές. Για τους Ιάπωνες, το Anjin είναι επιπλέον ένα μυστήριο, επαναστατικό και άτεχνο.

Είναι, επίσης, αιρετικός, όπως δείχνει το παράδειγμα να πατάει ο ίδιος στον σταυρό ενός ρωμαιοκαθολικού ιερέα. Η σύγκρουση στην οποία εμπλέκονται οι Πορτογάλοι και οι Ισπανοί θολώνουν τα όρια μεταξύ θρησκείας και εμπορίου, ένα από τα πολλά μεγάλα θέματα που ο Shōgun δεν φοβάται να θίξει. Αφορά, επιπροσθέτως, την πολιτιστική ικανότητα, τη διπλωματία, τον πόλεμο και, τελικά, την αγάπη, αλλά αυτό βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα στα δύο πρώτα επεισόδια.

Πηγή εικόνας: imdb.com

Αντίθετα, η αιματοχυσία αυτού του κόσμου τίθεται στο προσκήνιο. Υπάρχουν αποκεφαλισμοί, γρήγοροι και ανελέητοι. Ένας άντρας σιγά – σιγά βράζει μέχρι θανάτου, η «ειδική μέθοδος» ενός χαμογελαστού πολέμαρχου, όπως και με το σκορβούτο, η κάμερα δείχνει μία ακριβή αναπαράσταση. Υπάρχει μια ιλιγγιώδης σειρά όπλων και μια σειρά από όμορφα χορογραφημένες μάχες, που φουντώνουν σαν πυρσοί μέσα στον εκθετικό διάλογο. Γίνονται δολοφονίες και μια ιδιαίτερα φρικτή πράξη «σεπούκου», μια αυτοθυσία με εκτεταμένες προεκτάσεις.

Καταληκτικά, τo Shōgun μου θυμίζει την ακμή του επικού κινηματογράφου της δεκαετίας του 1990, όπως και το Masters of the Air. Αν και ένας κόσμος χωρίζει από άποψη σκηνικού και προσέγγισης, είναι, παραδόξως, ταιριαστοί συνοδοί. Αυτή, επίσης, είναι υπέροχη τηλεόραση που μοιάζει σαν να κόστισε μια περιουσία να γίνει. Έχουν γίνει σοφές επιλογές – προφανώς, ότι το κοινό μπορεί να εμπιστευτεί τον χειρισμό μιας δίγλωσσης ιστορίας. Αυτό μοιάζει με κοινή λογική σε ένα παγκοσμιοποιημένο τηλεοπτικό τοπίο, αλλά δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μια μοντέρνα εκδοχή του Shōgun θα μπορούσε να είχε δημιουργηθεί εξ ολοκλήρου στα αγγλικά, κάτι που θα είχε χτυπήσει τη διάνοια και τη δύναμη της ιστορίας. Όπως και να έχει, αυτό το μεγάλο δράμα εμπιστεύεται τον δικό του συγκροτημένο ρυθμό. Αυτό αρκεί για μια όμορφη, σίγουρη και συχνά συναρπαστική τηλεόραση.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Shogun, imdb.com, διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρέας Βλάχος
Ανδρέας Βλάχος
Κατάγεται από την Κεφαλονιά. Είναι απόφοιτος Λυκείου και πλέον φοιτητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη Σχολή Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών και πιο συγκεκριμένα στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσω Μαζικής Ενημέρωσης, στο τρίτο έτος. Σε καθημερινή βάση διαβάζει και ενημερώνεται για ό,τι αφορά τη βιομηχανία του κινηματογράφου. Ασχολείται με τον αθλητισμό και τις τέχνες και στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να βλέπει ταινίες και σειρές, καθώς και να διαβάζει βιβλία.