22.9 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΗ «διμερής» διασκέδαση των νέων στις μέρες μας

Η «διμερής» διασκέδαση των νέων στις μέρες μας


Της Μαρίας Φυτίλη,

Η διασκέδαση και η ψυχαγωγία είναι δύο έννοιες, οι οποίες, αρκετές φορές, κάνουν χρήση με συνώνυμη σημασία. Μολαταύτα, είναι όντως ταυτόσημες; Συγκεκριμένα, η διασκέδαση είναι μία έννοια, η οποία αναφέρεται σε δραστηριότητες που κάνουν τον άνθρωπο χαρούμενο, χωρίς να είναι απαραίτητο ότι «γεμίζουν» και τον ψυχικό του κόσμο. Κυρίως, οι δραστηριότητες αναφέρονται στην ευχαρίστηση που εκλαμβάνει το άτομο, δίχως να τον οδηγούν σε κάποια σκέψη στο να γίνει καλύτερος ή πιο ηθικός άνθρωπος. Ένα παράδειγμα αποτελεί η διασκέδαση σε ένα night club ή σε μια καφετέρια.

Από την άλλη όψη, έχουμε τον όρο ψυχαγωγία, μία ευρύτερη έννοια, η οποία αναφέρεται σε δραστηριότητες που ναι μεν προσφέρουν χαρά στο άτομο, αλλά, παράλληλα, τον βοηθούν να «καλλιεργηθεί» στον εσωτερικό του κόσμο και να ολοκληρωθεί εν γένει σαν οντότητα. Ανά δεκαετίες, ο τρόπος διασκέδασης των νέων έχει μετατραπεί ολικά. Αναλυτικότερα, τη δεκαετία του 1940 και του 1950, η διασκέδαση βασιζόταν σε αλάνες και παιχνίδια, όπως το «τζαμί», τα «μήλα», το «κουτσό» κ.α., τη δεκαετία του 1960, διοργάνωναν party σε σπίτια, ακούγοντας μουσική από τα ραδιόφωνα και δημιουργία ελάχιστων club με jukebox, τη δεκαετία του 1970 και του 1980, εμφανίστηκε η disco και οι υπαίθριοι κινηματογράφοι και, τέλος, τη δεκαετία 1990 έως σήμερα, κάνουν εμφάνιση οι καφετέριες, τα club, τα κέντρα διασκέδασης και τα θέατρα.

Πηγή Εικόνας: Pixabay.com/ Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: OpenClipart-Vectors.

Ειδικότερα, τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου και όχι μόνο, οι νέοι διασκεδάζουν συνήθως μέχρι το πρωί. Σύγχρονοι τόποι, όπως τα νυχτερινά κέντρα, τα μπαράκια και τα clubs αποτελούν τα «στέκια» των νέων σήμερα. Εξάλλου, πλέον δεν είναι συνηθισμένο ένα άτομο νεαρής ηλικίας να μην έχει μια τέτοια ζωή. Η σύγχρονη διασκέδαση είναι «θορυβώδης» και συχνά έχει την παθητικότητα της θέασης, όχι, όμως, την ποιότητα της έγνοιας για τον άλλον. Βέβαια, αυτό ανήκει σε κάποιο ποσοστό, αφού δεν είναι το 100%. Στο υπολειπόμενο ποσοστό, ανήκουν οι νέοι με έναν νέο, δικό τους τρόπο, διασκέδασης. Συγκεκριμένα, η μεγάλη περίοδος του Covid και οι αδιάκοπες κρίσεις κάθε είδους έχουν μεταβάλλει τις συνήθειες των εφήβων, ανακαλύπτοντας δικούς τους τρόπους διασκέδασης. Με το νέο lifestyle, λοιπόν, οι νέοι πλέον, αυτής της μερίδας, δεν βγαίνουν κάθε Σαββατοκύριακο σε club, αλλά επιδιώκουν να βγαίνουν σε πιο cool και συντροφικά μαγαζιά, με μουσική και TikTok clips. Σαφώς, η οικονομική κατάσταση που διαμορφώθηκε τελευταία με τις απανωτές κρίσεις, «υποχρέωσαν» τα νέα παιδιά σε μικρότερο χαρτζιλίκι, με συνέπεια, λιγότερες επιλογές, απασχολώντας τους σε μαγειρέματα στο σπίτι και βόλτες στην παραλία.

Εν κατακλείδι, οι τρόποι που επιλέγουν οι νέοι άνθρωποι να διασκεδάζουν έχουν άμεσες επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή τους. Έτσι, λοιπόν, όσο πιο ήρεμοι και ενάρετοι είναι οι τρόποι τόσο πιο ήρεμη και ενάρετη θα είναι και η ζωή των νέων.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Ποια η διαφορά ψυχαγωγίας και διασκέδασης, coolweb.gr. Διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Φυτίλη
Μαρία Φυτίλη
Γεννήθηκε στην Λειβαδιά το 2001. Είναι τεταρτοετής φοιτήτρια στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου με κατεύθυνση Δημοσίων Θεσμών. Την ενδιαφέρει η παρακολούθηση ημερίδων και σεμιναρίων πάνω στο αντικείμενό της αλλά και η έρευνα σε διάφορους επιστημονικούς κλάδους. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την άθληση και την ανάγνωση βιβλίων. Παράλληλα της αρέσει να περπατά στους δρόμους της Αθήνας και αγαπά τα ταξίδια.