22.9 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΜπορούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις να κλιμακώσουν την πίεση προς την Κυβέρνηση;

Μπορούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις να κλιμακώσουν την πίεση προς την Κυβέρνηση;


Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,

Ενώ το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης έχει στραφεί σε μεγάλο ποσοστό στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, άλλα ζητήματα εξίσου σημαντικά εκτυλίσσονται το τελευταίο διάστημα. Τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα έχουν καταστεί πεδίο μάχης μεταξύ των φοιτητών που προβάλλουν ως λύση τις καταλήψεις, προκειμένου να ασκήσουν πίεση στους έχοντες την εξουσία, και των συμφοιτητών τους που ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα επιφέρει είτε, στην καλύτερη περίπτωση, η καθυστέρηση της διεξαγωγής της εξεταστικής είτε η μη πραγματοποίησή της, την ώρα που η Κυβέρνηση παρουσιάζεται αδρανής.

Παράλληλα, οι αγρότες διατρανώνουν τα προβλήματα που ταλανίζουν τους κλάδους τους, έχουν ήδη «ζεστάνει τις μηχανές τους» και ετοιμάζονται για περαιτέρω κινητοποιήσεις. Άλλωστε, ανάλογες κινητοποιήσεις λαμβάνουν χώρα αυτό το διάστημα και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και δίνεται, ίσως, και με αυτόν τον τρόπο μία ώθηση για τη διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών εργασίας. Ήδη έχουν κάνει μπλόκα σε μεγάλους αυτοκινητοδρόμους της χώρας και αναπόφευκτα έχουν δημιουργηθεί εντάσεις. Ο αγροτικός κλάδος έχει υποστεί τεράστιες ζημίες τα τελευταία χρόνια και, όπως αποδεικνύεται, η πολιτική που έχει εφαρμοστεί δεν έχει βοηθήσει στην επούλωση των πληγών του. Αντίθετα, οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, έχουν διογκώσει τα προβλήματα: Το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής και τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν στην ενέργεια αποτέλεσαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και πυροδότησε τις κινητοποιήσεις στους δρόμους.

Πρόκειται για ένα ζήτημα διαχρονικό, που έχει απασχολήσει Κυβερνήσεις όλων των ιδεολογιών και των αποχρώσεων, που δεν φαίνεται να έχει ακόμη λυθεί. Για να φτάσουμε, όμως, στη λύση του προβλήματος, πρέπει να αναζητηθεί η βαθύτερη αιτία του και να συγκροτηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο ένα πλάνο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, καθώς πρόκειται για έναν από τους βασικούς πυλώνες της εθνικής οικονομίας.

Πηγή εικόνας: iefimerida.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΔΩΝΑΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν καταθέσει μια σειρά από αιτήματα και ζητούν άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις από την Πολιτεία. Ειδικότερα, ζητούν αναθεώρηση της ΚΑΠ, ώστε να λάβει παραγωγική κατεύθυνση, κατασκευή έργων υποδομής για προστασία από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, μείωση του κόστους παραγωγής κ.ά. Το ζήτημα είναι να δούμε αν η Κυβέρνηση έχει όντως τη διάθεση να ασχοληθεί και να λάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες και μέτρα, προκειμένου να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, πολλώ δε μάλλον σήμερα, καθώς η ακρίβεια έχει φτάσει στα ύψη και τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν είναι υπέρογκα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε σύσκεψη την Κυριακή, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα και φαίνεται διατεθειμένος να προβεί σε διάλογο με τους εκπροσώπους το κλάδου. Μπορούσε, όμως, να το κάνει πριν φτάσουμε σε αυτό σημείο, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι «πορείες» των τρακτέρ εντός και εκτός πόλεων, που είχαν ως αποτέλεσμα και τις παρεμβάσεις της Ελληνικής Αστυνομίας. Πρόκειται για ένα ζήτημα που πρέπει άμεσα να ενταχθεί στον δημόσιο διάλογο, χωρίς, όμως, να μείνουμε μόνο στις συσκέψεις μεταξύ των αρμόδιων φορέων και των εκπροσώπων των διαμαρτυρόμενων.

Είναι ώρα να ληφθεί σοβαρά ο κόσμος της υπαίθρου. Να ενταχθεί στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, η οποία μπορεί να λάβει μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής και του πετρελαίου ή και να επανεξετάσει τη σχετική ΚΑΠ. Οι ευθύνες βαραίνουν και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που οι αγρότες βγαίνουν στον δρόμο. Το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και όχι επικοινωνιακά, έχοντας ως κύριο μέλημα την αποκατάσταση της «κανονικότητας» σχετικά με τη μετακίνηση των πολιτών, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Η Κυβέρνηση είναι πλέον αντιμέτωπη με αρκετά ανοιχτά ζητήματα, ακόμα και εσωκομματικά, επομένως η πίεση η οποία της ασκείται ολοένα αυξάνεται. Πάντως, οι ενέργειες των αγροτών φαίνεται να κινητοποιήσαν τα κυβερνητικά στελέχη, ώστε να διευθετήσουν το εν λόγω ζήτημα. Η παρέμβαση της Πολιτείας είναι επιβεβλημένη.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.