21.5 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΝίσυρος: Το «ξεχασμένο» νησί στο Αιγαίο

Νίσυρος: Το «ξεχασμένο» νησί στο Αιγαίο


Της Μαριλίζας Μπάρκα,

Αν ξεκινάς να ψάχνεις καλοκαιρινούς προορισμούς, χωρίς τη βαβούρα των κοσμοπολίτικων νησιών, αλλά με την αέρινη ομορφιά του Αιγαίου σε κάθε σοκάκι, ο προορισμός είναι ένας, η Νίσυρος. Η Νίσυρος είναι το δεύτερο νησί της Ελλάδας που έχει δημιουργηθεί από ηφαίστειο, το οποίο, μάλιστα, είναι και το νεότερο ενεργό ηφαίστειο στη χώρα μας. 

Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να λείπει από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Νισύρου, αφού διαθέτει τρεις κρατήρες, τον Στέφανο, τον Αλέξανδρο και τον Πολυβώτη. Η περιοχή στο ηφαίστειο θέλει μεγάλη προσοχή, αφού κάποια σημεία στο έδαφος είναι ιδιαίτερα καυτά, ωστόσο προσβάσιμα, χωρίς να υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Επίσης, τους καλοκαιρινούς μήνες που η θερμοκρασία αυξάνεται επισκεφθείτε το ηφαίστειο τις πρωινές ώρες, κατά τις οποίες ακόμη η ζέστη είναι σε καλά επίπεδα και δεν υπάρχει κίνδυνος για αναθυμιάσεις από το θειάφι. Η Νίσυρος φιλοξενεί και το μοναδικό ηφαιστειολογικό μουσείο στη χώρα, στο οποίο αξίζει να ρίξετε μια ματιά, αφού διαθέτει μια μεγάλη συλλογή πετρωμάτων και πληροφορίες για τη δημιουργία του νησιού. 

Πηγή εικόνας και Δικαίωμα χρήσης: istock.com / Φωτογράφος: ugurhan

Η Νίσυρος δεν χάνει σε τίποτα σε σύγκριση με ένα από τα λοιπά νησιά της χώρας μας. Το Μανδράκι, δηλαδή η χώρα του νησιού δίνει επιλογές είτε πρόκειται για ταξιδιώτη που επιθυμεί να χαλαρώσει και να ηρεμήσει, παρατηρώντας την ομορφιά του νησιού και τα πλακόστρωτα δρομάκια, είτε να περάσει μια βραδιά στα πολλά μπαρ του νησιού. Στη Νίσυρο δεν κυκλοφορούν πολλά αμάξια, αφού οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές, οπότε στα σοκάκια του νησιού θα βρείτε τις πιο πολλές επιλογές για φαγητό, ποτό και καφέ. Μάλιστα, στο Μανδράκι υπάρχει και ένα από τα πιο ξακουστά δρομάκια της Νισύρου, η λεγόμενη Μικρή Βενετία, που φιλοξενεί πολλά πολύχρωμα μπαλκόνια, εξαιτίας των οποίων πήρε και αυτό το όνομα, αφού προσφέρει μια εσάνς Βενετίας. 

Δεν θα μπορούσε να λείπει από εδώ το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα της Νισύρου, αντάξιο με αυτό της Σαντορίνης που κόβει την ανάσα. Όλα τα σημεία κοντά στους βράχους του νησιού είναι από τα πιο κατάλληλα μέρη για να παρακολουθήσετε τη δύση του ηλίου.

Πηγή εικόνας και Δικαίωμα χρήσης: istock.com / Φωτογράφος: ugurhan

Φθάνοντας στο χωριό Νικιά του νησιού θα συναντήσετε επίσης αρκετά ξακουστά αξιοθέατα και εκκλησίες, αλλά και την πιο όμορφη θέα στο ηφαίστειο. Όλα τα στενά οδηγούν στην οβάλ πλατεία του χωριού που ονομάζεται αλλιώς και «Πόρτα των Νικιών». Κοντά στο χωριό υπάρχει και το ξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία, το πιο ξεχωριστό εκκλησάκι ίσως σε ολόκληρα τα Δωδεκάνησα. Προσφέρει πανοραμική θέα στα απέναντι νησιά και στο ηφαίστειο. 

Οι παραλίες στη Νίσυρο είναι πολλές και πανέμορφες, όμως κυρίως είναι ανοργάνωτες. Είναι τα ιδανικά μέρη για να απολαύσετε μια ήρεμη και γαλανή μέρα, αφού τα νερά είναι πεντακάθαρα και η γαλήνη που προσφέρουν τα τοπία, μοναδική. 

Δε λησμονούμε και τον οικισμό Εμπορειό που βρίσκεται χτισμένος στο χείλος της καλδέρας. Τα λιθόχτιστα σπιτάκια που θα δει κανείς εκεί δίνουν την αίσθηση ενός εγκαταλελειμμένου οικισμού, πράγμα που τα τελευταία χρόνια αλλάζει. Στο μέρος αυτό θα βρείτε και μια σπηλιά από την οποία αναβλύζουν θερμές μάζες αέρα με ευεργετικές ιδιότητες που θυμίζουν σάουνα. 

Κοντά στη Νίσυρο βρίσκονται και πολλά νησιά, μικρά, που είναι εύκολο να επισκεφθείτε, όπως το Γυαλί (ανάμεσα σε Κω και Νίσυρο), το οποίο φημίζεται για την ελαφρόπετρα. Αξίζει η επίσκεψη στο νησί αφού η Νίσυρος είναι μικρή και μπορείτε να τη γυρίσετε σε σύντομο χρονικό διάστημα.  


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ 
  •  Νίσυρος, wikipedia.org, διαθέσιμο εδώ


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριλίζα Μπάρκα
Μαριλίζα Μπάρκα
Γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 2002. Σπουδάζει στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης στον Βόλο. Παρέχει εθελοντικά υπηρεσία σε δημοτικό κάνοντας την πρακτική της. Μιλάει πολύ καλά αγγλικά. Στον ελεύθερό της χρόνο μαγειρεύει, διαβάζει και… ταξιδεύει.