24 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΤα «αυτογκόλ» του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ο Πολάκης στη «σέντρα» για το νέο...

Τα «αυτογκόλ» του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ο Πολάκης στη «σέντρα» για το νέο νομοσχέδιο


Της Άννας Βραϊμάκη,

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Πρωθυπουργός της χώρας ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, αλλά και τους υπόλοιπους Βουλευτές του Κοινοβουλίου πως θα εισάγει νομοσχέδιο που θα αφορά τη νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία.

Οι αντιδράσεις των στελεχών των τριών ισχυρών κομμάτων (Ν.Δ., ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ΠΑ.ΣΟ.Κ.) δε δείχνουν ότι υπάρχει μια ομοιογένεια ως προς το ζήτημα αυτό. Ολόκληρες οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Ζωής Κωνσταντοπούλου και της Νέας Αριστεράς φαίνεται ότι τάσσονται υπέρ του Νομοσχεδίου, σε αντίθεση με το Κ.Κ.Ε., την Ελληνική Λύση και τους Σπαρτιάτες. Την προσοχή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, όμως, προσέλκυσαν οι δηλώσεις του Πρόεδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει η Κοινοβουλευτική του Ομάδα στο νομοσχέδιο που θα εισαχθεί τον Φεβρουάριο. Η παράταξη του Στέφανου Κασσελάκη που θέλει να χαρακτηρίζεται ως προοδευτική, θεωρείται δεδομένο ότι πρέπει να υπερψηφίζει νομοσχέδια που θα αφορούν τα δικαιώματα για τα ομόφυλα ζευγάρια, για τον γάμο και την τεκνοθεσία.

Πηγή εικόνας: tvxs.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Αναταραχές και ρήξεις φαίνεται ότι υπάρχουν στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αφού αρκετά στελέχη έχουν δηλώσει ότι δεν θα υπερψηφίζουν τέτοιου είδους νομοσχέδια, με αποτέλεσμα να αλλάξει τρεις φορές γνώμη ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε ένα 24ωρο για τη στάση που θα κρατήσει η Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Πιο συγκεκριμένα, είχε αποφασιστεί ότι κάθε Βουλευτής έχει το δικαίωμα να υπερψηφίσει ή να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια κατά συνείδηση, χωρίς να υπάρχουν κάποια περιοριστικά μέτρα που θα χειραγωγήσουν την απόφαση του.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μέσα από συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό του Star, στο βραδινό δελτίο ειδήσεων, ανέφερε ότι η πολιτική του παράταξη θεωρεί ότι είναι αναγκαία η ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για αυτό θα ασκήσει κομματική πειθαρχία σ’ όλους του Βουλευτές του κόμματος, πετώντας το γάντι στον Πρωθυπουργό. Βέβαια, μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έμειναν έκπληκτοι εκείνο το βράδυ, όπως ο Γιώργος Τσίπρας, που είναι διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αφού πληροφορήθηκε για αυτήν τη στάση του Προέδρου από την τηλεόραση. Ακόμα, ο Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Σαρακιώτης είναι άλλος ένας που έμαθε για την επιβολή κομματικής πειθαρχίας από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων και δήλωσε δημόσια ότι διαφωνεί με αυτήν την συμπεριφορά.

Η Εκπρόσωπος Υύπου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Δώρα Αυγέρη, ήρθε να ανατρέψει τη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη, γεγονός που συμβαίνει πρώτη φορά στην πολιτική σκηνή, δηλαδή ένας Βουλευτής να διαψεύδει τον Πρόεδρό του. Η κα Αυγέρη διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να διαγραφεί κάποιο άτομο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πάνω σε κάποια κομματική πειθαρχία για νομοσχέδιο που θα φέρει η Νέα Δημοκρατία.

Πηγή εικόνας: naftemporiki.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Μέσα σε όλες αυτές τις εξελίξεις, ένα άλλο ζήτημα που προέκυψε ήταν η σύγκρουση του Στέφανου Κασσελάκη με τον γνωστό Βουλευτή των Χανίων, Παύλο Πολάκη. Σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο αψύς Βουλευτής των Χανίων ανέφερε ότι είναι σφάλμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να ασχολείται με το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης περί ομόφυλων ζευγαριών, επειδή έχει καταθέσει δική του πρόταση που πρέπει να στηρίξουν. Επίσης, δήλωσε τον προβληματισμό του όσον αφορά το ζήτημα της τεκνοθέσιας, γιατί στην εκλογική περιφέρεια που εκλέγεται εμφανίζονται επιφυλακτικοί, καθώς ως μοντέλο οικογένειας είναι είτε η παραδοσιακή είτε η μονογονεϊκή.

Η δήλωση του πρώην Υπουργού δεν βρέθηκε σε πεδίο αντιπαράθεσης από τους υπόλοιπους βουλευτές του κόμματος, αφού κατέθεσε μόνο τον προβληματισμό του. Βέβαια, το ίδιο βράδυ κυκλοφόρησε η είδηση από γνωστούς δημοσιογράφους των Μ.Μ.Ε. ότι ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επικοινώνησε τηλεφωνικώς μαζί του και τον «απείλησε» με διαγραφή σε περίπτωση που επιμείνει στην άποψη του. Ο Παύλος Πολάκης στο άκουσμα των ειδήσεων δεν αντέδρασε με τον γνωστό επιθετικό τρόπο. Έκανε μια νέα δήλωση και ανέφερε ότι δεν υπήρξε κανένα τηλεφώνημα από τον Στέφανο Κασσελάκη, εκφράζοντας και την απορία του: από πού διαρρέονται αυτές οι πληροφορίες. Ταυτόχρονα, ζήτησε από τους συνεργάτες του Προέδρου του κόμματός του να διαψεύσουν αυτή την είδηση, αναγκάζοντας τον Στέφανο Κασσελάκη να ενισχύσει την αξία και τον ρόλο του πρώην Υπουργού, λέγοντας ότι «και εγώ αν δε γνώριζα τον Καπνισάκη και τον Πολάκη, δε θα ήμουν στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α».

Ωστόσο, η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε κάποιο τηλεφώνημα από τον Πρόεδρο στον Βουλευτή των Χανίων, αλλά μέσω κάποιου τρίτου προσώπου «στάλθηκε το μήνυμα», λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στις διαφοροποιήσεις των θέσεων. Μετά από όλες αυτές τις εξελίξεις, ο Παύλος Πολάκης αρνήθηκε να μιλήσει στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του και, όπως φαίνεται, η έμμεση συγγνώμη του Κασσελάκη δεν έχει γίνει αποδεκτή. Κανείς δεν γνωρίζει πώς θα αντιδράσει το επόμενο χρονικό διάστημα.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Βραϊμάκη
Άννα Βραϊμάκη
Γεννήθηκε στη Νεάπολη Λακωνίας το 2003. Σπουδάζει στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών στο Τμήμα Φιλοσοφίας. Μιλάει δυο ξένες γλώσσες, Αγγλικά και Γαλλικά. Ενδιαφέρεται για πολιτικά και κοινωνικά θέματα που κάνουν αισθητή την παρουσία τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Στον ελεύθερό της χρόνο, ασχολείται με την πολιτική, διαβάζει βιβλία και της αρέσει να παρευρίσκεται σε ημερίδες που θίγουν κοινωνικά ζητήματα, όπως η θέση της γυναίκας.