24 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΜουσικήLast Christmas: Η ιστορία πίσω απ’ το δημοφιλέστερο μουσικό κομμάτι των Wham!

Last Christmas: Η ιστορία πίσω απ’ το δημοφιλέστερο μουσικό κομμάτι των Wham!


Του Ανδρέα Πετρόπουλου,

“Last Christmas I gave you my heart. But the very next day, you gave it away. This year, to save me from tears, I’ll give it to someone special.”

Στις 3 Δεκεμβρίου του 1984, η μελωδία των Wham!, δηλαδή, των George Michael και Andrew Ridgeley, βρέθηκε για πρώτη φορά στα ράφια των δισκοπωλείων και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, το “Last Christmas” έγινε η Νο1 επιτυχία, το οποίο αγκάλιασε το κοινό. Το παγκοσμίως γνωστό τραγούδι εξιστορεί τη δυσάρεστη ιστορία ενός απογοητευμένου και ανεκπλήρωτου έρωτα, από τα προηγούμενα Χριστούγεννα, μεταφέροντας τον πόνο του ερμηνευτή George Michael στην καρδιά των ακροατών. Παράλληλα, αναδεικνύει την ελπίδα για μια νέα αγάπη, συμπαρασύροντας τους ακροατές σ’ ένα ταξίδι ανανέωσης και ευτυχίας με την επιστροφή των χειμερινών γιορτών.

Το ρεφρέν επαναλαμβάνεται 6,5 φορές κι αποτυπώνεται βαθιά στην ψυχή μας, αφήνοντας το ίχνος του στη μνήμη, με μια μελωδία που χαράζεται με ανεξίτηλα γράμματα στην παγκόσμια δισκογραφία. Ποια είναι, όμως, η ιστορία πίσω από αυτό το χριστουγεννιάτικο τραγούδι; Ενώ ο τίτλος του προδίδει πως αναφέρεται στα προηγούμενα Χριστούγεννα, οι στίχοι του αποτυπώνουν μια απουσία χειμερινών στοιχείων, όπως το χιόνι, το κρύο και τις καμπάνες.

Οι Wham!. Πηγή εικόνας: wikipedia.org/ Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Louise Palanker

Ένα, ακόμα, ενδιαφέρον στοιχείο, που προσθέτει ένα ίχνος μυστηρίου στο τραγούδι είναι η φήμη ότι ο αρχικός τίτλος ήταν “Last Easter” αντί για “Last Christmas”, όπως και επικράτησε στο τέλος. Μάλιστα, λέγεται ότι λόγω της ανάγκης ενός χριστουγεννιάτικου hit, ο George Michael επέλεξε να αλλάξει τη θεματική αναφορά από Πάσχα σε Χριστούγεννα. Έτσι, οι στίχοι διαμορφώθηκαν αναφορικά με το πνεύμα των χριστουγεννιάτικων εορτών. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι αυτή η θεωρία δεν έχει ποτέ επιβεβαιωθεί επίσημα ούτε, όμως, έχει διαψευστεί.

Το γιορτινό videoclip του τραγουδιού αποτυπώνει οπτικά τη μελωδία σ’ ένα εκπληκτικό ορεινό καταφύγιο, το διάσημο χιονοδρομικό κέντρο Saas Fee της Ελβετίας. Παρά την αντίθεση με τους στίχους, το βίντεο εκπέμπει χειμωνιάτικο ρομαντισμό… Ακόμα, μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού, το pop δίδυμο Wham! βρέθηκε σε μια εξωδικαστική συμφωνία με τον Barry Manilow. Ο διάσημος Αμερικανός τραγουδιστής κατέθεσε διαμαρτυρία, ισχυριζόμενος ότι ορισμένα τμήματα του “Last Christmas” ήταν πολύ παρόμοια με το τραγούδι του “Can’t Smile Without You“.

Ο George Michael, δεσμεύοντας τον εαυτό του και τη μουσική του προς το κοινό καλό, αποφάσισε να δωρίσει όλα τα έσοδα απ’ την πρώτη χρονιά κυκλοφορίας του τραγουδιού σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Μια επιλογή που αποδείχτηκε σωστή, καθώς έφερε τεράστια χρηματική συνεισφορά όταν πωλήθηκαν, με επιτυχία, 1,4 εκατομμύρια αντίτυπα!

Τέλος, το “Last Christmas” συνεχίζει να παίζει κατ’ εξακολούθηση και να συνοδεύει τις γιορτές με τη μαγεία του. Μάλιστα, η ιστορία του αποτελεί μια ανεξίτηλη επιστροφή στον χρόνο, έναν ήχο που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και μια υπενθύμιση ότι η μουσική, όπως κι η εποχή των γιορτών, είναι κάτι που συγκεντρώνει, ενώνει και φωτίζει τις καρδιές μας.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • “Last Christmas”, faysbook.com, Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρέας Πετρόπουλος
Ανδρέας Πετρόπουλος
Γεννήθηκε στην Πάτρα, Αχαΐας το 1991 και κατοικεί στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με δίπλωμα σε ανώτατα θεωρητικά μαθήματα, ενώ παράλληλα έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και διεθνείς σχέσεις. Ασχολείται ενεργά με την επικοινωνία και το Marketing, παρουσιάζοντας projects για μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Είναι επίσης ραδιοφωνικός παραγωγός μ' επιτυχημένη πορεία σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας όπως ο Αθήνα 9.84, ο ΑΡΤ FM 90.6 και ο Rockha Radio. Εργάζεται ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και portals, ενώ παράλληλα ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές σπουδές του, στη Διοίκηση του Ανθρώπινου Δυναμικού. Λατρεύει τα ταξίδια και το καλό φαγητό και χαρακτηρίζεται απ' τους φίλους του ως One Day Traveller, καθώς είναι fan των μονοήμερων εκδρομών σε νησιά της Ελλάδας.