22.5 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαCinque Terre: Τα κρεμαστά χωριά στην καρδιά της Ιταλικής Ριβιέρας

Cinque Terre: Τα κρεμαστά χωριά στην καρδιά της Ιταλικής Ριβιέρας


Tης Μαριλίζας Μπάρκα, 

Ίσως το πιο όμορφο και εναλλακτικό κομμάτι της γειτονικής Ιταλίας να αποτελούν τα πέντε χωριά Cinque Terre, τα οποία βρίσκονται κοντά στη La Spezia και μπορείς να φτάσεις εκεί από τη Γένοβα που αποτελεί την κοντινότερη, μεγάλη πόλη στα «Κρεμαστά Χωριά». 

Τα χωριά αυτά πήραν τη συγκεκριμένη ονομασία αφού βρίσκονται κρεμασμένα στους λόφους της Λυγουρίας και αποτελούν ένα πραγματικό κόσμημα της Ιταλικής Ριβιέρας. Είναι πέντε στον αριθμό, δεν δέχονται αμάξια στο εσωτερικό τους, συνδέονται με μονοπάτια, σιδηροδρομικό δίκτυο και πλοίο και θα αφήσουν τον καθένα με τις καλύτερες εντυπώσεις. Αποτελούν σίγουρα μια εναλλακτική λύση για όλους όσοι δεν επιθυμούν να επισκεφθούν mainstream προορισμούς, όπως το Portofino και την Ακτή Αμάλφι, αλλά με απαράμιλλη ομορφιά και εννοείται μια τεράστια κληρονομιά. 

Συνδέονται με τη La Spezia, αλλά και μεταξύ τους, με πλοίο (μια εμπειρία που κατά την άποψή μου αξίζει, αφού μπορείτε να τα θαυμάσετε και από μακριά), αλλά και με μονοπάτια, όπως το πιο γνωστό από αυτά, το Μπλε Μονοπάτι. 

Πηγή εικόνας και Δικαίωμα χρήσης: istock.com / Φωτογράφος: gehringj

Ξεκινάμε με το διασημότερο χωριό των Cinque Terre, που δεν είναι άλλο από το μαγευτικό Manarola, με την εξαιρετική εικόνα και κατ’ εμέ τα πιο συγκλονιστικά τοπία. Το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό που χρονολογείται από το 1338, έχει τεράστια θέση στην ποπ κουλτούρα, αφού φιλοξένησε και την παιδική ταινία Luca. Είναι ένα μικροσκοπικό χωριό, αφού μια μόνο ώρα φθάνει για να γυριστεί ολόκληρο, χωρίς πολλά αξιοθέατα, με μονάχα ένα που αξίζει να δώσετε κάθε σημασία: το εκκλησάκι του Αγίου Λορέντζο, τον προστάτη του χωριού, το οποίο χτίστηκε τον 14ο αιώνα. Από τη Maranola υπάρχουν δύο μονοπάτια που τη συνδέουν με άλλα δύο χωριά. Το ένα από τα δύο είναι το πιο διάσημο μονοπάτι της Cinque Terre και ονομάζεται Via Dell’ Amore και συνδέει τη Manarola με το επόμενο χωριό το Riomaggiore. 

Πηγή εικόνας και Δικαίωμα χρήσης: istock.com / Φωτογράφος: nycshooter

Είναι γεγονός πως το καθένα από αυτά τα χωριά έχει τη δική του μοναδική ομορφιά, όμως το Riomaggiore θα «κλέψει» την καρδιά όλων. Η περιπλάνηση κάτω από τις καμάρες, τα πανέμορφα σοκάκια, τα πολύχρωμα σπίτια, αλλά και τα τοπικά προϊόντα που δεσπόζουν σε όλα τα μαγαζάκια θυμίζουν από την αρχή ως το τέλος τη μαγεία της Ιταλίας. Όλες οι γειτονιές του χωριού που θα ξεχυθούν μπροστά στους ταξιδιώτες αποτελούν τον πιο σημαντικό λόγο για τις ατελείωτες ώρες πεζοπορίας στα χωριά αυτά, αποδεικνύοντας ακόμα και στους πιο απαιτητικούς ότι άξιζαν ως το τελευταίο δευτερόλεπτο. Η θέα από το Κάστρο του, που χρονολογείται στο 1260, προς τους γκρεμούς και τη θάλασσα «κόβει την ανάσα». Αν υπάρχει χρόνος, αφού τα χωριά αυτά σίγουρα δεν γυρίζονται μόνο μέσα σε μια μέρα, ξοδέψτε τον στο ηλιοβασίλεμα του Riomaggiore, που αφήνει τη δική του νότα στα ήδη συγκλονιστικά τοπία του χωριού. Εννοείται πως σε όλα τα χωριά θα βρείτε εστιατόρια και μπαρ για να δοκιμάσετε τοπικές γεύσεις. Το καλό με την απόδραση στα χωριά αυτά δεν είναι άλλο από τα πανέμορφα τοπία και το φαγητό που θα σας ανταμείψει για τις αρκετές ώρες ανάβασης και πεζοπορίας. 

Πηγή εικόνας και Δικαίωμα χρήσης: istock.com
Φωτογράφος: Chirapriya Thanakonwirakit

Και προχωράμε στο μεγαλύτερο, θα λέγαμε, χωριό της Cinque Terre, το Monterosso. Θα το αποκαλούσα το πιο πολυσύχναστο χωριό, αφού είναι πιο κοντά στη Γένοβα και εξυπηρετεί το σιδηροδρομικό δίκτυο, την αρχή των πλοίων και των μοναδικών μονοπατιών. Θυμίζει κάτι από ελληνικό νησί και δεν έχει μεγάλες αναβάσεις, αλλά μια τεράστια ευθεία με πολλά μαγαζιά και εστιατόρια. Είναι το λιγότερο κουραστικό χωριό, αξίζει σίγουρα για τη βόλτα στην Παλιά Πόλη (βγάζει κάτι από Ρόδο) και την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, αλλά σίγουρα όχι για την παραλία. Η τοπική παραλία αποτελεί πόλο έλξης για άπειρους τουρίστες με αποτέλεσμα να έχει πληρότητα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας, αλλά και τσουχτερές τιμές. Αντιθέτως, είναι σίγουρα προτιμητέες οι παραλίες στο επόμενο χωριό.

Πηγή εικόνας και Δικαίωμα χρήσης: istock.com
Φωτογράφος: Orietta Gaspari
Tourists strolling in via Roma in Vernazza

Και έτσι περνάμε στο Vernazza. Η πρώτη παραλία είναι αυτή του λιμανιού και η άλλη κρύβεται πίσω από τον βράχο, όπου περνώντας από κάτω αντικρίζεις μια μαγευτική εικόνα. Μια περισσότερο απομονωμένη παραλία, με απίστευτα νερά που αξίζει για χαλάρωση, για να φορτίσει κανείς μπαταρίες για το υπόλοιπο χωριό. Για πολλούς το πιο όμορφο χωριό όλης της χώρας, το πιο παραμυθένιο, ακριβώς όπως φαίνεται στις φωτογραφίες. Έχει αποκατασταθεί και βαφτεί πρόσφατα εξαιτίας των πλημυρών, ωστόσο στέκεται αγέρωχα και ομορφαίνει παραπάνω την ιταλική ριβιέρα. Εννοείται πως και εδώ θα βρει κανείς ανηφορικά μονοπάτια προς τους αμπελώνες και τον Πύργο του χωριού που χτίστηκε ως οχυρό για να προστατεύσει το χωριό από τους πειρατές πίσω στον 15ο αιώνα. Όπως αναφέραμε και στην αρχή, απέναντι από την πρώτη παραλία του λιμανιού δεσπόζει η επιβλητική εκκλησία Santa Margherita di Antiochia, ακριβώς πάνω στους βράχους. Μάλιστα, αν επισκεφθείτε τα χωριά τον μήνα Ιούλιο, θα πετύχετε και τις προετοιμασίες για τη γιορτή της Αγίας στις 20 του μηνός. 

Πηγή εικόνας και Δικαίωμα χρήσης: istock.com / Φωτογράφος: JK1991

Τελευταίο αλλά, επίσης, ξεχωριστό είναι το χωριό Corniglia στην καρδιά των Cinque Terre. Το μικρότερο, από τα πέντε, χωριό και ίσως αυτό που ξεκινάει την ξενάγηση, αφού δεν έχει λιμάνι και η μόνη πρόσβαση εκεί γίνεται με τρένο. Περπατιέται γρήγορα και σχετικά δύσκολα, αφού η στάση του τρένου και το κέντρο του χωριού συνδέονται με 350 σκαλιά. Και όμως ναι! Αξίζει σε ολόκληρη τη διαδρομή να απολαύσετε τη θέα από ψηλά και τα δρομάκια. Είναι ίσως το μοναδικό χωριό που παραμένει αναλλοίωτο και λιγότερο τουριστικό, πράγμα που σίγουρα θα εκτιμηθεί, αλλά και αυτό που αποδεικνύει τον λόγο που αυτό το ταξίδι είναι once in a lifetime.

Σίγουρα τα χωριά του Cinque Terre θα αφήσουν με τις καλύτερες εντυπώσεις τον καθένα και θα δώσουν την ψευδαίσθηση πως ζήσατε μέσα σε μια καρτ ποστάλ!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Cinque Terre Italy: Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola and Riomaggiore, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριλίζα Μπάρκα
Μαριλίζα Μπάρκα
Γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 2002. Σπουδάζει στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης στον Βόλο. Παρέχει εθελοντικά υπηρεσία σε δημοτικό κάνοντας την πρακτική της. Μιλάει πολύ καλά αγγλικά. Στον ελεύθερό της χρόνο μαγειρεύει, διαβάζει και… ταξιδεύει.