24 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΜήνυμα προς κάθε διαφωνούντα

Μήνυμα προς κάθε διαφωνούντα


Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,

Από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία επικράτησε πανηγυρικά στις Εθνικές Εκλογές του 2023, άρχισαν οι «ανησυχίες» για το μέλλον του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που βλέπει τα ποσοστά του να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση από το 2015 και μετά. Η κατάσταση αυτή άρχισε να εντείνεται μετά την παραίτηση του εμβληματικού –για το κόμμα– αρχηγού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος όχι μόνο κατάφερε να φέρει ένα κόμμα της Αριστεράς στην εξουσία, σε συνδυασμό πάντα με τις συνθήκες που επικρατούσαν τότε στην πολιτική σκηνή, αλλά αποτελούσε τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των διάφορων τάσεων που συνυπήρχαν εντός του κόμματος.

Όμως, μετά από την ανάληψη της ηγεσίας από τον Στέφανο Κασσελάκη τα μαύρα σύννεφα άρχισαν να πυκνώνουν πάνω από την Κουμουνδούρου, κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται ποιο θα είναι το μέλλον της παράταξης δεδομένων κάποιων άκομψων χειρισμών από την πλευρά του νέου Προέδρου, των διαφορετικών απόψεων και των διαφωνιών που κατ’ επέκταση προκύπτουν. Όπως συνέβη τόσο με τα 16 «λευκά» της κοινοβουλευτικής ομάδας αναφορικά με την ανάδειξη του κοινοβουλευτικού προεδρείου όσο και κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Τετάρτη, όταν οριακά υπερψηφίστηκε η πρόταση του Κασσελάκη για διεξαγωγή του Συνεδρίου στα τέλη Φεβρουαρίου. Υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον ως προς το πώς μπορεί να κινηθεί ένα κόμμα, όταν ο Πρόεδρός του δεν είναι αποδεκτός από μεγάλο ποσοστό των μελών των οργάνων του.

Πηγή εικόνας: cnn.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Αυτή τη φορά, όμως, έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και η πρώτη διαγραφή από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι γεγονός. Με αφορμή τη δημόσια, καυστική τοποθέτηση του άλλοτε διεκδικητή της προεδρίας, Στέφανου Τζουμάκα, και την αμφισβήτηση που εξέφρασε προς το πρόσωπο του Κασσελάκη, παραπέμφθηκε από τον δεύτερο στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος.

Σίγουρα, πάντως, δεν πέρασε στα ψιλά η συγκεκριμένη ενέργεια, καθώς συνεργάτες του, όπως ο Παύλος Πολάκης, έσπευσαν να τον στηρίξουν, ενώ από την άλλη, δέχθηκε τα πυρά από τον Νίκο Φίλη, ο οποίος τοποθετήθηκε κατά της αποπομπής Τζουμάκα. Μάλιστα, το βράδυ της Παρασκευής και ο άμεσα ενδιαφερόμενος, Στέφανος Τζουμάκας, τοποθετήθηκε μέσω ανάρτησής του, κάνοντας λόγο για «μέτρα ενάντια σε διαφορετικές πολιτικές απόψεις». Το ήδη πολωμένο κλίμα στην Κουμουνδούρου αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Μένει να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα για το κόμμα, καθώς, επίσης, και για την πολιτική σκηνή εν γένει.

Θα καταφέρει η αριστερή πτέρυγα να παραμείνει στο κόμμα έως το συνέδριο; Επίδειξη ισχύος και μήνυμα προς κάθε πλευρά; Θα μπορέσει ο Κασσελάκης να επιτεύξει τη «σιωπή» όλων όσοι διαφωνούν με τις επιλογές του ή η ενέργειά του αυτή είναι το πρώτο επεισόδιο της διάσπασης και προπομπός των επόμενων αποχωρήσεων;


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.