22.1 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός“The vampire diaries” (Α' Μέρος): Ένα αιματοβαμμένο έπος για τον έρωτα, τη...

“The vampire diaries” (Α’ Μέρος): Ένα αιματοβαμμένο έπος για τον έρωτα, τη φιλία, την αγάπη, τη συγχώρεση και τη λύτρωση


Της Νικόλ Καστόρα,

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι περίπλοκες και δύσβατες. Κρύβουν μέσα τους φως, αλλά ταυτόχρονα κρύβουν και σκοτάδι. Ενίοτε, κάνουν τις καρδιές μας να αιμορραγούν! Το στάξιμο του αίματος με τον καιρό στερεύει, όμως η πληγή μπορεί να μην επουλωθεί ποτέ! Η κάθε πληγή, για να γιατρευτεί, θέλει το δικό της γιατρικό. Άλλοτε είναι μια «συγγνώμη» ή μια αληθινή αγκαλιά. Κάποιες φορές μπορεί να είναι απλώς ένα «σ’ αγαπώ» που κρύβεται βαθιά μέσα μας, αλλά παραμένει σιωπηλό. Το Vampire diaries”, λοιπόν, σκιαγραφεί με αρκετό, αλλά αληθινό, «αίμα» τις ανθρώπινες σχέσεις στην ομορφιά και την ασχήμια τους. Πίσω, λοιπόν, από το περιτύλιγμα των βρικολάκων, των μαγισσών και των άλλων υπερφυσικών όντων κρύβεται με απόλυτη ειλικρίνεια η ανθρώπινη ψυχή, γυμνή και εκτεθειμένη στα μάτια μας.

Το “Vampire diaries” εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην τηλεόραση το 2009 και έκτοτε, άλλαξε τα δεδομένα των σειρών αφήνοντας το δικό της αποτύπωμα! Μέχρι τότε οι σειρές δεν είχαν ασχοληθεί με το φανταστικό και, συγκεκριμένα, το φανταστικό στον κόσμο των βρικολάκων και των μαγισσών. Η επιτυχία ήταν μεγάλη και η σειρά εδραιώθηκε για τα επόμενα 7 χρόνια, καθώς απέκτησε εκατομμύρια φαν σε όλον τον κόσμο και απέσπασε πολλά βραβεία! Αν και αρκετοί τη χαρακτηρίζουν ως απλή σαπουνόπερα, επειδή προβαλλόταν καθημερινά, αλλά και γιατί απευθυνόταν στον μεγαλύτερο βαθμό στο νεανικό κοινό. Φυσικά, το ότι μια σειρά είναι καθημερινή και κατατάσσεται στο είδος της φαντασίας (γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα οι ήρωες να επιστρέψουν αρκετές φορές από τον θάνατο), δεν σημαίνει πως υποβαθμίζεται ή πως δεν μπορεί να μας συγκινήσει και να μας εμφυσήσει βαρυσήμαντα μηνύματα! Το σενάριο σίγουρα κρύβει μαγεία, αφού έχει απίστευτη φαντασία, αλλά, ταυτόχρονα, μάς κρατάει σε συνεχή αγωνία και μάς χαρίζει μοναδικές σκηνές συγκίνησης.

Πηγή Εικόνας: imdb.com

Όλα ξεκινούν σε μία πόλη που ονομάζεται Mystic Falls, στην οποία ακούγονται μύθοι για βρικόλακες, μάγισσες και λυκανθρώπους, οι οποίοι στοίχειωσαν τις προηγούμενες γενιές του. Εκεί κατοικεί η καταρρακωμένη Ελένα Γκίλμπερτ, η οποία πριν λίγους μήνες έχασε τους γονείς της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Το αυτοκίνητο έπεσε από τη γέφυρα και βυθίστηκε σε μία λίμνη. Οι γονείς της πνίγηκαν, ενώ η Ελένα επέζησε, γεγονός που αποτέλεσε μυστήριο για την ίδια, αλλά και για την τοπική κοινότητα, αφού η ίδια βρέθηκε ξαπλωμένη στη γέφυρα σώα και αβλαβής. Η μόνη εξήγηση που δόθηκε ήταν πως κάποιος φύλακας-άγγελος βούτηξε στον βυθό, την έβγαλε από το αυτοκίνητο και την έσωσε! Το παράξενο ήταν πως ο φύλακας-άγγελος δεν άφησε κανένα στοιχείο, αλλά επιπροσθέτως, η διάσωση αυτή είναι σχεδόν αδύνατη για έναν κοινό άνθρωπο!

Ενώ, λοιπόν, η Ελένα προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της και να τραβήξει τον αδελφό της από τον βούρκο της θλίψης, στο Mystic Falls εμφανίζονται δύο ξένοι ή ίσως όχι και τόσο. Δύο αδέλφια απόγονοι των Σάλβατορ, μίας από τις παλιότερες και πλουσιότερες οικογένειες του Mystic Falls, επιστρέφουν στην έπαυλη της οικογένειάς τους. Στέφαν και Ντέιμον Σάλβατορ. Δύο ονόματα που θα αλλάξουν για πάντα τις ζωές των κατοίκων της πόλης, αλλά κυρίως της Ελένα! Θα φωτίσουν τη ζωή της, αλλά θα τη σκοτεινιάσουν κιόλας! Θα πέσουν και θα σηκωθούν. Θα κάνουν πολλά λάθη στην πορεία που θα την πληγώσουν και θα πληγωθούν και οι ίδιοι μαζί της! Εν τέλει, όμως, θα προσπαθήσουν να λυτρωθούν από τα σφάλματα του παρελθόντος, αναζητώντας τη συγχώρεση και ελπίζοντας σε κάποιο «μετά». Στο «μετά» που δεν επιφυλάσσει μοναξιά, αλλά αγάπη και θαλπωρή, συντροφιά με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Αυτό, άλλωστε, δεν έχει πραγματική σημασία; Να αγωνιζόμαστε, για να έχουμε δίπλα μας αυτούς που αγαπάμε; Ας αφήσουμε, λοιπόν, το “Vampire diaries” να μας απαντήσει! Όπως είναι λογικό, μία σειρά 171 επεισοδίων δεν μπορεί να είναι παντού το ίδιο καλή. Κάθε σεζόν, όμως, ακόμα και οι λιγότερο πετυχημένες, έχουν τις δικές τους ξεχωριστές σκηνές, που αγγίζουν και ανακουφίζουν το κοινό. (Ακολουθούν spoiler).

Season 1

Η Ελένα προσπαθεί να ορθοποδήσει ξανά μετά τον τραγικό θάνατο των γονιών της. Δίπλα της έχει την καλύτερή της φίλη, Μπόνι, η οποία ανακαλύπτει πως δεν είναι μία απλή θνητή, αλλά πως είναι μάγισσα. Στην κοινή παρέα συμπεριλαμβάνονται: Η ενοχλητική φίλη τους Καρολάιν (και μελλοντική βρικόλακας), ο αδελφός της Ελένα, Τζέρεμι, ο καλοκάγαθος Ματ (το πρώην αγόρι της Ελένα) και ο Τάιλερ, ο οποίος θα ανακαλύψει στην πορεία πως κουβαλάει την κατάρα του λυκανθρώπου. Και ενώ η παρέα προσπαθεί να διαχειριστεί τα νέα δεδομένα, στο σχολείο εμφανίζεται ένας καινούριος μαθητής, ο Στέφαν Σάλβατορ, με ένα μεγάλο μυστικό. Με την πρώτη ματιά ο Στέφαν και η Ελένα ερωτεύονται! Οι πληγές της Ελένα επουλώνονται δίπλα του, για αυτό και αισθάνεται πως ήρθε στη ζωή της τη στιγμή που χρειαζόταν κάποιον να τη σώσει. Ή μήπως ήταν ο άνθρωπος που την έσωσε και δεν το γνωρίζει; Στο Mystic Falls εμφανίζεται και ο αδελφός του Στέφαν, ο Ντέιμον, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τον αδελφό του.

Πηγή Εικόνας: huffingtonpost.co.uk

Ο Ντέιμον είναι σκοτεινός, αδίστακτος και συνεχώς σπέρνει τον θάνατο γύρω του. Παρόλο που όλοι βλέπουν μόνο τη δολοφονική του πλευρά, η Ελένα έχει ένα ανεξήγητο δέσιμο μαζί του και εκείνος μαζί της. Όσο για τον Στέφαν και τον Ντέιμον, αν και αδέλφια, φαίνεται πως τους διακατέχει ένα άσβεστο μίσος που ποτέ δεν θα καταλαγιάσει. Ή μήπως όχι; Επιπλέον, τους ενώνει και το ίδιο μυστικό! Είναι βρικόλακες και πριν έναν ολόκληρο αιώνα αγάπησαν την ίδια γυναίκα, η οποία τους μετέτρεψε σε βρικόλακες. Την έλεγαν Κάθριν και, όπως θα αποδειχθεί, η Ελένα είναι εξωτερικά ολόιδια με εκείνη, γιατί είναι η σωσίας της… Ο πρώτος κύκλος είναι επικός, με ευφυέστατα flash-back στην παλαιότερη εποχή των αδελφών Σάλβατορ και γεμάτος μυστικά και αποκαλύψεις. Πετυχημένος στο να μας συστήσει τους πρωταγωνιστές, ενώ, ταυτοχρόνως, μας προβάλει την ασχήμια της ζωής των βρικολάκων, αλλά και τη ζωή των εφήβων. Η σκηνή του χορού της Ελένα και του Ντέιμον έχει σημαδέψει τη σειρά!

 Season 2

Η δεύτερη σεζόν είναι θεαματική! Το σενάριο ξεπερνάει κάθε φαντασία! Στη σειρά εμφανίζεται ο πρώτος και ίσως καλύτερος «κακός», ο Κλάους, αλλά και η Κάθριν. Μία από τις καλύτερες σκηνές είναι όταν σπάει η κατάρα του Κλάους, η οποία κάνει τις καρδιές των θεατών να αγωνιούν για τους αγαπημένους τους ήρωες! Η σεζόν αυτή, όμως, ξεχωρίζει, γιατί κατακλύζεται από συναισθήματα και μηνύματα, εκ των οποίων ξεχωρίζουν: η αυτοθυσία (μέσα από τον θάνατο του πατέρα προκειμένου να σώσει την κόρη του, γεγονός που αυτονόητα συγκινεί τον θεατή), αλλά και η συνειδητοποίηση των τραγικών λαθών του Ντέιμον, ο οποίος μετανοεί εξαιτίας του έρωτα που τρέφει για την Ελένα! Ένας έρωτας που δεν έχει καμία σχέση με οτιδήποτε έχει αισθανθεί μέχρι τώρα, καθώς τον μεταμορφώνει από τέρας σε καλύτερο άνθρωπο, όπως της εξομολογείται και ο ίδιος στην κορυφαία «ξεχασμένη» ανάμνησή τους. Παράλληλα, ο διάλογός τους στην τελευταία σκηνή της σεζόν, στην οποία η Ελένα συνειδητοποιεί τα συναισθήματά της για τον ετοιμοθάνατο Ντέιμον, τα οποία σφραγίζει με ένα φιλί, είναι συγκλονιστικά τρυφερή! Η φράση «μου αρέσεις όπως ακριβώς είσαι» σηματοδοτεί την πιο ειλικρινή δήλωση σε έναν αληθινό έρωτα. Ο Στέφαν ζητάει από τον Κλάους να σώσει τον Ντέιμον και εκείνος σε αντάλλαγμα ζητάει να του χαρίζει τις υπηρεσίες του ως «θεριστής» βρικόλακας. Ο Ντέιμον σώζεται, αλλά ο Στέφαν φεύγει με τον Κλάους.

Πηγή Εικόνας: imdb.com

 Season 3

Η τρίτη σεζόν ίσως να είναι η καλύτερη! Έχει ανατροπές και φέρνει τα πάνω κάτω στην ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων! Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από τη προσπάθεια του Ντέιμον και της Ελένα να σώσουν τον Στέφαν και να νικήσουν τον Κλάους και την αρχέγονη οικογένειά του! Όσο και αν η Ελένα δεν θέλει να αφήσει τον Στέφαν, ο οποίος αν και τη διώχνει, τη χρειάζεται, τόσο περισσότερο προσπαθεί να θάψει τα αισθήματά της για τον Ντέιμον! Ένα μενταγιόν, που σηματοδοτεί την πιο ανιδιοτελή πράξη, ένα παθιασμένο φιλί μπροστά από έναν φωτεινό ψύκτη (κινηματογραφικά άρτια σκηνή), περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Η σεζόν κλείνει με ένα δίλημμα, που θα αποδειχθεί μοιραίο! Η Ελένα στο τέλος καλείται να σταθεί πλάι σε έναν από τους δύο αδελφούς και ο χρόνος μετράει αντίστροφα, απειλώντας θανάσιμα. Άραγε, ο πραγματικός της έρωτας είναι ο άνθρωπος που της έσωσε τη ζωή ή κάποιος όχι και τόσο «άγνωστος» που της υπόσχεται έναν έρωτα που θα την κυριεύσει. Τελικά, η Ελένα δεν θα προλάβει να σταθεί σε έναν από τους δύο, γιατί το πεπρωμένο της έχει σημαδευτεί στη γέφυρα που έχασε τους γονείς της και δεν αλλάζει! Η Ελένα θα πνιγεί στην ίδια λίμνη. Θυσιάζεται για τον Ματ! Ο Στέφαν δεν καταφέρνει να τη σώσει αυτή τη φορά! Και ενώ φαίνεται πως κάθε ελπίδα έχει χαθεί, συντελείται μία απίστευτη ανατροπή. Η Ελένα ξυπνάει. Όμως δεν είναι πια η ιδία, αλλά βρικόλακας.

Πηγή Εικόνας: seventeen.com

Οι πρώτες τρεις σεζόν είναι οι πιο επικές! Κρύβουν δυναμισμό και αρτιότητα. Αγγίζουν, συγκινούν και κυριεύουν τον θεατή. Η μουσική είναι αριστουργηματική, καθώς γνωστά και αγαπημένα τραγούδια ενορχηστρώνουν τα μαγευτικά πλάνα, που αγγίζουν την τελειότητα. Το «Vampire dairies» φέρνει εις πέρας το δύσκολο έργο, του να προσφέρει κάτι διαφορετικό από ό,τι μια απλή σειρά φαντασίας. Σίγουρα τα μηνύματά του ξεπερνούν την ίντριγκα ενός τριγώνου, που λανθασμένα παρατηρεί ένας θεατής, που κλείνει τα μάτια στην ουσία της σειράς! Άλλωστε, η σειρά το αποδεικνύει από την αρχή μέχρι το τέλος της. Κάτι που θα ανακαλύψουμε μαζί στο επόμενο άρθρο (Μέρος δεύτερο), στο οποίο θα ταξιδέψουμε στις seasons 4-8.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικόλ Καστόρα
Νικόλ Καστόρα
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπουδάζει Φιλολογία στο Ε.Κ.Π.Α., κατεύθυνση ΜΝΕΦ. Γνωρίζει αγγλικά και ισπανικά. Ασχολείται με τη συγγραφή. Ο κινηματογράφος είναι το πάθος της, για αυτό και είναι είναι μέλος του κινηματογραφικού τομέα του Π.Ο.Φ.Π.Α., στα πλαίσια του οποίου ασχολείται με τη σκηνοθεσία και το σενάριο.