23 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνία«Meditation»: Ώρα για χαλάρωση

«Meditation»: Ώρα για χαλάρωση


Της Κωνσταντίνας Βουδούρη,

Πολύωρη εργασία, ακατάπαυστες υποχρεώσεις σχετικά με τη δουλειά ή και την οικογένεια που συνεχώς αυξάνονται, υψηλά επίπεδα άγχους, μια μόνιμη κούραση ψυχολογική και σωματική. Σχεδόν όλα αυτά είναι η καθημερινότητα ενός μέσου ανθρώπου που δουλεύει 8 ώρες την ημέρα και προσπαθεί να συνδυάσει τις προσωπικές του υποχρεώσεις, οι οποίες είναι και κατά πολύ φορτωμένες σε περίπτωση που έχει δημιουργήσει δική του/της οικογένεια. Μοναδική ευχή; Λίγος χρόνος χαλάρωσης, λίγος χρόνος για τον εαυτό του.

Ο διαλογισμός, δηλαδή το «meditation», όπως ονομάζεται στην αγγλική γλώσσα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους χαλάρωσης, ποιοτικού χρόνου με τον εαυτό σου και μέσω του οποίου εξυψώνεται σημαντικά ο πνευματικός σου κόσμος. Το κυριότερο, όμως είναι ότι γαληνεύει η ψυχή σου. Βασική στάση στον διαλογισμό είναι αυτή που σίγουρα έχεις ακουστά, με τα πόδια οκλαδόν και με τα δύο χέρια ακουμπισμένα στα γόνατα των ποδιών αντίστοιχα, με τα τρία δάχτυλα ενωμένα να «κοιτούν» τον ουρανό. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός ατόμων θεωρεί πως αυτός ο τρόπος διαλογισμού τους βολεύει και είναι άνετοι με αυτόν. Ωστόσο, δεν είναι η μοναδική τεχνική με την οποία μπορείς να εφαρμόσεις τον διαλογισμό.

Πηγή Εικόνας: Pixabay.com/ Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Alexandra_Koch.

Ο χρόνος με τον εαυτό σου, το να ξεδιαλύνεις οποιεσδήποτε σκέψεις σε «βαραίνουν», να αφουγκραστείς τις επιθυμίες και τις ανάγκες του εσωτερικού σου εαυτού και γενικότερα να ηρεμήσεις σε πολύ μεγάλο βαθμό αποτελούν μέρος της διαδικασίας του διαλογισμού. Οι τεχνικές που μπορεί κάποιος να εφαρμόσει στο πλαίσιο του «meditation» είναι αρκετές και εξίσου αποτελεσματικές. Εξαρτάται από τι θεωρεί ο καθένας ταιριαστό και κατάλληλο για τον ίδιο.

Αξίζει να αναφερθούν συνοπτικά πως κάποιες από την πληθώρα των τεχνικών είναι ο διαλογισμός, ο οποίος επιτυγχάνεται με την ενεργοποίηση των τσάκρα, με συγκεκριμένη ρύθμιση στον ρυθμό και στον αριθμό των αναπνοών του ατόμου. Ίσως, η πιο γνωστή μέθοδος διαλογισμού μετά από την κλασσική οκλαδόν που περιγράψαμε προηγουμένως είναι ο διαλογισμός εν κινήσει, δηλαδή ο διαλογισμός που επιτυγχάνεται μέσω της κίνησης. Μέσω της yoga το άτομο ηρεμεί και χαλαρώνει τόσο σε σωματικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο. Αυτός είναι και ο λόγος που η yoga προτιμάται από πάρα πολύ κόσμο σε επίπεδο διαλογισμού και αυτό χαλάρωσης.

Παρά τα όσα αναφέρθηκαν αναφορικά με τις διαφορετικές τεχνικές και μεθόδους του διαλογισμού, αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι ο διαλογισμός αφορά ουσιαστικά τη γαλήνη και τη χαλάρωση του καθενός, χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρέπει να γίνει με συγκεκριμένες μεθόδους και τεχνικές. Σε χαλαρώνει μια βόλτα στη φύση; Κάντο. Είναι ένας άτυπος τρόπος να ηρεμήσεις, να ακούσεις τον εσωτερικό σου εαυτό. Σε γαληνεύει και ακούς τον ίδιο σου τον εαυτό διαβάζοντας ένα βιβλίο; Κάντο. Ένα είναι το σίγουρο. Η φύση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον διαλογισμό εξαιτίας της ηρεμίας που μπορεί να προσφέρει τόσο απλόχερα στον άνθρωπο.

Πηγή Εικόνας: Pixabay.com/ Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: _Namfon_.

Όσον αφορά τα οφέλη του «meditation», ποια είναι αυτά; Τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα που μπορεί να σου προσφέρει ο διαλογισμός είναι πάρα πολλά και πράγματι ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Καταρχάς, μειώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα επίπεδα στρες και άγχους στον οργανισμό, χαλαρώνει και ηρεμεί το άτομο. Έπειτα, μαθαίνει στο άτομο να μπορεί πλέον να διαχειρίζεται τόσο τις σκέψεις του όσο και τα συναισθήματα του και να μην κυριεύεται από αυτά σε δύσκολες και στρεσογόνες καταστάσεις που πιθανώς να βιώνει. Ακόμη, βοηθάει τόσο στη ψυχική όσο και στη σωματική υγεία του ατόμου, καθώς μέσω του «meditation» μειώνεται το αίσθημα του φόβου που ίσως το άτομο να αισθάνεται και συγχρόνως αυξάνονται τα θετικά συναισθήματα του. Τα οφέλη του διαλογισμού είναι ποικίλα και σίγουρα αξίζουν τον κόπο, για να τον δοκιμάσεις!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Τι είναι Διαλογισμός: Κάνε την Άσκηση του ενός λεπτού! , mandala.gr. Διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνα Βουδούρη
Κωνσταντίνα Βουδούρη
Γεννήθηκε το 2001 στη Θεσσαλονίκη. Σπουδάζει στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ έχοντας επιλέξει την κατεύθυνση της Επικοινωνίας. Της αρέσει πολύ να εκφράζεται μέσω της γραφής, να περνάει χρόνο με τα αγαπημένα της πρόσωπα και να ταξιδεύει. Μεγάλη της αγάπη η θάλασσα.