22.1 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαΣαν ΣήμεραΣαν Σήμερα - 15 Αυγούστου

Σαν Σήμερα – 15 Αυγούστου


Του Γρηγόρη Χατζή,

1096: Αρχίζει η Α’ Σταυροφορία, που είχε στόχο την κατάληψη των Αγίων Τόπων. Οι Σταυροφόροι τελικά πέτυχαν να καταλάβουν την Ιερουσαλήμ τον Ιούλιο του 1099.

Πηγή εικόνας: wikipedia.org

1818: Γεννιέται στο Μέτσοβο ο Έλληνας επιχειρηματίας και εθνικός ευεργέτης, Γεώργιος Αβέρωφ. Η πολύπλευρη κοινωφελής του δράση εκδηλώνεται μέσω της πλήθωρας δωρεών σε οργανισμούς για φιλανθρωπικούς σκοπούς όπως την ανέγερση σχολείων στην γενέτειρά του, στην Αθήνα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το μεγαλύτερο ευεργέτημά του θεωρείται η δωρεά 2.500.000 χρυσών φράγκων στο πολεμικό ναυτικό της χώρας, ποσό που δαπανήθηκε για τη ναυπήγηση ενός από τα πιο εμβληματικά θωρηκτά της χώρας, το ομώνυμο «Γεώργιος Αβέρωφ» που τιμητικά φέρει το όνομά του. Ο Αβέρωφ απεβίωσε το 1899.

1903: Ο Αμερικανός εκδότης και δημοσιογράφος Joseph Pulitzer χρηματοδοτεί με 2 εκατομμύρια δολάρια το πανεπιστήμιο Columbia στις Η.Π.Α. για την ίδρυση σχολής δημοσιογραφίας.

Πηγή εικόνας: tovima.gr

1909: Δημοσιεύεται στις αθηναϊκές εφημερίδες διακήρυξη της οργάνωσης «Στρατιωτικός Σύνδεσμος» που εξηγεί τους λόγους ριζικής αλλαγής της χώρας και τελικά οδηγεί στο κίνημα στο Γουδί την ίδια μέρα. Η εξέγερση, στην οποία συμμετείχαν κυρίως στρατιωτικοί με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Νικόλαο Ζορμπά, σκοπό είχε μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, στην εκπαίδευση και σε άλλους τομείς του κράτους. Τελικά, αποδείχθηκε επιτυχής και έτσι η βουλή προχώρησε στην ψήφιση πλήθους νομοσχεδίων, ενώ το κίνημα εγκαινίασε και την παρέμβαση του στρατού στην πολιτική ζωή της χώρας γενικότερα.

1914: Ξεκινά τη λειτουργία της μία από τις πιο σημαντικές διώρυγες του κόσμου, αυτή του Παναμά, η οποία συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό ωκεανό.

1925: Γεννιέται ο Έλληνας πολιτικός Κωστής Στεφανόπουλος, που διατέλεσε Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το 1995 έως το 2005.

Πηγή εικόνας: sansimera.gr

1940: Το ελληνικό καταδρομικό πλοίο «Έλλη» τορπιλίζεται από ιταλικό υποβρύχιο στο λιμάνι της Τήνου. Πιο συγκεκριμένα, το πρωί της ημέρας εκείνης το ιταλικό υποβρύχιο ‘’Delfino’’ πλησίασε την «Έλλη» και εξαπέλυσε τρεις τορπίλες, εκ των οποίων η μία έπληξε το πλοίο. Το αποτέλεσμα ήταν 9 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 24 να τραυματιστούν, ενώ και το πλοίο βυθίστηκε λίγη ώρα αργότερα. Κατά το 1955-1956 η «Έλλη» ανελκύσθηκε, ενώ η τορπίλη που τη χτύπησε εκτίθεται στο ναυτικό μουσείο Πειραιά.

1945: Ύστερα από 35 χρόνια Ιαπωνικής κατοχής, η Κορέα απελευθερώνεται και χωρίζεται σε Βόρεια και Νότια.

1947: Η Ινδία ανεξαρτητοποιείται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Στη συνέχεια, η πρώην αποικία των Βρετανών διασπάται σε δύο χώρες, την Ινδία και το Πακιστάν βάσει θρησκεύματος, καθώς στην πρώτη θα μένουν πλέον Ινδουιστές, ενώ στη δεύτερη μεταναστεύουν Μουσουλμάνοι πολίτες.

1979: Η Ελλάδα κερδίζει το πρώτο της χρυσό μετάλλιο σε διεθνείς αγώνες στίβου. Ο αθλητής Γιώργος Βάμβακάς κερδίζει την πρώτη θέση στο αγώνισμα των 400 μέτρων με εμπόδια στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων.

2021: Στην Κόρδοβα της Ισπανίας καταγράφεται η πιο υψηλή θερμοκρασία όλων των εποχών για τη χώρα, 47,4 βαθμοί Κελσίου.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Συλλογικό έργο, Σαν Σήμερα στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία, Εκδόσεις Μεταίχμιο
  • Dan Snow, Σαν σήμερα στην παγκόσμια ιστορία, Εκδόσεις Μεταίχμιο
  • Σαν Σήμερα 15 Αυγούστου, sansimera.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γρηγόρης Χατζής
Γρηγόρης Χατζής
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2004. Σπουδάζει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι λάτρης της αρθρογραφίας και της δημοσιογραφικής έρευνας σε όλο το φάσμα της. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά, ενώ επίσης μαθαίνει και Ισπανικά. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με το τένις, την μουσική και τα ταξίδια.