22.9 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΗ σημασία του τμήματος ανθρωπίνου δυναμικού (HR) στις επιχειρήσεις

Η σημασία του τμήματος ανθρωπίνου δυναμικού (HR) στις επιχειρήσεις


Της Μαρίας Πολίτου,

Η παγκοσμιοποίηση, οι αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις και η ταχεία τεχνολογική εξέλιξη αποτέλεσαν κάποιους από τους βασικότερους παράγοντες, οι οποίοι προκάλεσαν έντονες πιέσεις και έντονο ανταγωνισμό στις εταιρείες. Λόγω της ύπαρξης συγκεκριμένων παραγόντων, οι επιχειρήσεις αναζητούσαν συνεχώς τρόπους βελτίωσης και μία από τις βασικότερες βάσεις τους αποτελούν τα άτομα που την στελεχώνουν. Οι ικανότητες των εργαζομένων, η κατανομή των αρμοδιοτήτων, οι σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων και ο στρατηγικός σχεδιασμός αποτελούν κομβικά στοιχεία για τον τρόπο λειτουργίας και για το πόσο αποδοτική μπορεί να είναι η έκβαση κάποιων projects. Για τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες υπεύθυνος είναι ο ρόλος της διοίκησης του ανθρωπίνου δυναμικού στις επιχειρήσεις. Όταν αναφερόμαστε στον ρόλο του ανθρωπίνου δυναμικού εννοούμε την διαχείριση των ανθρωπίνων πόρων, η οποία με την πάροδο του χρόνου έχει μετονομαστεί σε τμήμα ανθρωπίνου δυναμικού. Το όνομα αυτό αφορά κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, συνάμα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν, προκειμένου μία εταιρεία να θεωρηθεί ολοκληρωμένη.

Στον επιχειρηματικό κόσμο, υπάρχουν πολλά τμήματα, τα οποία έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες για την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας. Ένας από τους βασικότερους πυλώνες των επιχειρήσεων αποτελεί το τμήμα του human resource management, δηλαδή η διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού. Το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί ουσιαστικά την καρδιά κάθε επιχείρησης, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο για την αποτελεσματική λειτουργία της εταιρείας. Προκειμένου να προσδιορίσουμε καλύτερα τον τομέα του ανθρωπίνου δυναμικού, πρέπει να αναφερθούμε στους ανθρώπινους πόρους μιας επιχείρησης. Οι ανθρώπινοι πόροι αναφέρονται στο σύνολο των ατόμων που απασχολούνται, δηλαδή στο προσωπικό που εκτελεί τις αρμοδιότητες και παράγει τα αναγκαία αγαθά ή τις αναγκαίες υπηρεσίες. Το συγκεκριμένο τμήμα είναι υπεύθυνο για μία σειρά καθηκόντων που σχετίζονται με την εσωτερική λειτουργία της επιχείρησης. Συνεπώς, έχει πολλές αρμοδιότητες, όπως η διαδικασία σχεδιασμού, πρόσληψης και επιλογής, η δημοσίευση διαφημίσεων εργασίας, η αξιολόγηση των επιδόσεων των εργαζομένων, η οργάνωση βιογραφικών και ο προγραμματισμός των συνεντεύξεων. Άλλωστε, οι ανθρώπινοι πόροι μιας επιχείρησης αποτελούν ένα περίπλοκο κοινωνικό σύστημα που έχει την μοναδική ικανότητα αυτό- ρύθμισης και αυτό- ανάπτυξης.

Πηγή εικόνας: pexels.com. Δικαιώματα χρήσης: Ann H

Σε κάθε εταιρεία το τμήμα ανθρωπίνου δυναμικού προσδιορίζει στον κάθε εργαζόμενο ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος του. Μία θέση, η οποία χρήζει ιδιαίτερης σημασίας, είναι η θέση του HR manager, ο οποίος είναι ο διευθυντής του ανθρωπίνου δυναμικού. Ο κύριος ρόλος του είναι να διασφαλίσει την επιτυχία της εταιρείας καθώς ο ίδιος είναι υπεύθυνος να διασφαλίσει την μεγιστοποίηση των κερδών, και συνεπώς είναι υπεύθυνος να επιβεβαιώνει καθημερινά ότι το εργατικό προσωπικό είναι αφοσιωμένο και εργάζεται ένθερμα προκειμένου να υλοποιήσει όλους τους στόχους που τους έχει θέσει. Ο ρόλος του στις επιχειρήσεις είναι να διαχειρίζεται όλες τις πτυχές που αφορούν τους ανθρωπίνους πόρους της εταιρείας και ο σκοπός του είναι να διασφαλίσει ότι η επιχείρηση έχει ένα αποτελεσματικό και ικανό εργατικό δυναμικό που συνεισφέρει στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων της εταιρείας.

Ένας άλλος υπεύθυνος στο τμήμα αυτό, είναι ο υπεύθυνος προσλήψεων (Recruitment specialist), ο οποίος ασχολείται με την πρόσληψη νέων εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένης της ανάρτησης θέσεων εργασίας και της αξιολόγησης αιτήσεων και συνεντεύξεων. Επιπλέον, σε αυτά τα τμήματα υπάρχει και ο (Training and Development Specialist), ο οποίος οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για τους υπαλλήλους με σκοπό την βελτίωση των δεξιοτήτων και της απόδοσής τους. Μία πολύ σημαντική αρμοδιότητα είναι ο διαχειριστής αμοιβών (Compensation Manager), ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον καθορισμό των πολιτικών αμοιβών και επιδομάτων. Τέλος, υπάρχει και ο υπεύθυνος εργασιακών σχέσεων (Employee Relations Specialist), ο οποίος αντιμετωπίζει θέματα σχετικά με την εργασιακή σχέση, την επίλυση διαφορών και τις πολιτικές επιστροφής αναφορικά με τους εργαζομένους. Υπάρχουν και άλλες πολλές θέσεις οι οποίες καλύπτονται από εξειδικευμένους εργαζομένους του τμήματος προσωπικού.

Τα τμήματα ανθρωπίνου δυναμικού διαδραματίζουν ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο στις σύγχρονες επιχειρήσεις. Στην ουσία το συγκεκριμένο τμήμα καλεί τις εταιρείες, είτε αυτές είναι μικρές είτε μεγάλες, να αναβαθμίσουν τον ρόλο τους και να μπορούν να έχουν τα κατάλληλα άτομα στην κατάλληλη θέση με σκοπό την μεγαλύτερη αποδοτικότητα των υπαλλήλων και την μεγιστοποίηση των κερδών της επιχείρησης.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Dessler, G., Varkkey, B., (2018), Human Resource management, Pearson India: Fifteenth edition
  • Peter, J., Dowling, Marion Festing, Allen, D., Engle, S., (2013), International human resource management, Cengage Learning EMEA: sixth edition
  • Wilkinson, A., Marchington, M., (2005), Human resource management at work

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Πολίτου
Μαρία Πολίτου
Είναι φοιτήτρια στην Φιλοσοφική Σχολή, στο τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι 20 χρονών, γεννημένη το 2001 και έχει μεγαλώσει στην Αθήνα. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά. Παρακολουθεί σεμινάρια που σχετίζονται με την εκπαίδευση. Στον ελεύθερο της χρόνο διαβάζει κάποια βιβλία και απολαμβάνει βόλτες με φίλους.