17.5 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήH αναγέννηση των κρυπτονομισμάτων στο Χονγκ Κονγκ

H αναγέννηση των κρυπτονομισμάτων στο Χονγκ Κονγκ


Της Φωτεινής Χρυσοχοΐδου, 

Στα χρονικά της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής, το Χονγκ Κονγκ αποτελεί εδώ και καιρό την επιτομή του δυναμισμού και της ανθεκτικότητας. Ωστόσο, αυτή η πολυσύχναστη μητρόπολη αντιμετώπισε μια σειρά προκλήσεων στην πρόσφατη ιστορία της, συμπεριλαμβανομένων των διαδηλώσεων του Χονγκ Κονγκ 2019-2020, της θέσπισης του νόμου περί εθνικής ασφάλειας και των ασφυκτικών περιορισμών κατά την πανδημία του COVID-19. Αυτές οι αναταραχές ώθησαν τις εταιρείες, να επανεξετάσουν τα ερείσματά τους στο Χονγκ Κονγκ, προαναγγέλλοντας μια στιγμιαία «διαρροή εγκεφάλων», καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μετέφεραν το ανθρώπινο κεφάλαιό τους στη Σιγκαπούρη και σε άλλους παραδείσους. Ειδικότερα, τα ανώτατα κλιμάκια της JP Morgan και της Citigroup μετακόμισαν από το Χονγκ Κονγκ στη Σιγκαπούρη στις αρχές του 2022, ενώ η Bank of America μελετούσε παρόμοιες στρατηγικές.

Ο πληθυσμός του Χονγκ Κονγκ, μέχρι τα μέσα του 2022, είχε συρρικνωθεί κατά 1,6%, ενώ ο πληθυσμός της Σιγκαπούρης διογκώθηκε κατά εντυπωσιακό 3,4%. Παρόλα αυτά, «οι παλίρροιες της αλλαγής γυρίζουν», ωθούμενες από την ενδιαφέρουσα επέλαση του Χονγκ Κονγκ στο Web3 και το τοπίο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Μια εντυπωσιακή απόκλιση από τον σκεπτικισμό της Κίνας για τα κρυπτονομίσματα, ο αδιαπραγμάτευτος εναγκαλισμός του Χονγκ Κονγκ με αυτή την εκκολαπτόμενη βιομηχανία, που ενισχύεται από τη σιωπηρή έγκριση του Πεκίνο, παρουσιάζει μια πειστική υπόθεση για τις εταιρείες κρυπτογράφησης και τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά μεγαθήρια να αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον τους για το Χονγκ Κονγκ, ακόμη και όταν η άγρυπνη επιτήρηση του Πεκίνο παραμένει.

Πηγή εικόνας: Unsplash.com. Δικαιώματα χρήσης: Nick Chong

Η διοίκηση του Χονγκ Κονγκ, μέσω φορέων όπως η InvestHK, έχει χρησιμοποιήσει τη δύναμή της για να καταστήσει το Χονγκ Κονγκ ως επίκεντρο της κρυπτογράφησης, προσελκύοντας με πάθος άμεσες ξένες επενδύσεις στους τομείς του Web3 και των εικονικών περιουσιακών στοιχείων. Ειδικότερα, τον Ιούνιο του 2023, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς άνοιξε τις πόρτες της σε αιτήσεις για άδειες πλατφορμών συναλλαγών κρυπτογράφησης, ανοίγοντας δρόμους για τους παρόχους εικονικών περιουσιακών στοιχείων να συμμετάσχουν σε μικροεπενδυτές. Μεταξύ αυτών των πρωτοπόρων, είναι η Huobi, ένα παγκόσμιο βαρύ χαρτί ανταλλαγής κρυπτογράφησης, με «τον βραχίονα της» στο Χονγκ Κονγκ να επιδιώκει άδεια ανταλλαγής κρυπτογράφησης μέχρι τα τέλη Μαΐου 2023, προάγγελος παρόμοιων φιλοδοξιών σε άλλα ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης.

Οι φιλοδοξίες του Χονγκ Κονγκ υπερβαίνουν τις απλές ρυθμιστικές αλλαγές. Τον Ιούνιο του 2023, εγκαινιάστηκε μια ειδική ομάδα εργασίας αφιερωμένη στην καλλιέργεια της ανάπτυξης του Web3, ενισχύοντας την ξεκάθαρη υποστήριξη της κυβέρνησης για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Αυτός ο στρατηγικός ελιγμός ακολουθεί μια σημαντική συνεργασία που αποκαλύφθηκε στα τέλη Μαΐου 2023, καθώς η Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ και η Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ξεκίνησαν ένα ταξίδι για τον συγχρονισμό των κανονισμών κρυπτογράφησης, σπέρνοντας ενδεχομένως παγκόσμια πρότυπα στον τομέα αυτό.

Μια αινιγματική υποπλοκή, σε αυτή την αφήγηση, είναι η σιωπηρή έγκριση του Χονγκ Κονγκ από την Κίνα ως καταφύγιο κρυπτογράφησης, μια παράδοξη στάση, αν αναλογιστεί κανείς τις αυστηρές απαγορεύσεις της Κίνας για τις περισσότερες δραστηριότητες κρυπτογράφησης. Είναι αξιοσημείωτο, ότι οι κινεζικές εταιρείες έχουν αξιοποιήσει τις θυγατρικές τους στο Χονγκ Κονγκ για να περιηγηθούν στο περίπλοκο μωσαϊκό του Web3 και των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Μια στιγμή – ορόσημο έφτασε τον Ιούνιο του 2023, καθώς ο «επενδυτικός βραχίονας» της Τράπεζας της Κίνας ένωσε τις δυνάμεις του με την UBS, για να παρουσιάσει tokenized σημειώματα στο blockchain του Ethereum στο Χονγκ Κονγκ, ένα παράδειγμα καμπής της κινεζικής χρηματοοικονομικής καινοτομίας μέσω αυτού του αγωγού.

Πηγή εικόνας και δικαιώματα χρήσης: Reuters

Η χρηματοοικονομική έξοδος του Χονγκ Κονγκ, που υπογραμμίζεται από μια έρευνα στα μέσα του 2022 από την Ένωση Επενδυτικών Ταμείων του Χονγκ Κονγκ, η οποία αναφέρει τους περιορισμούς COVID-19 ως αποτρεπτικό παράγοντα για την πρόσληψη, αναμένεται να ανατραπεί από τη σειρήνα των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Μια επιτακτική έλξη είναι η άνοδος των ψηφιακών νομισμάτων των κεντρικών τραπεζών (CBDCs), με το κομβικό Project mBridge του Χονγκ Κονγκ να παρουσιάζει διασυνοριακές συναλλαγές CBDCs. Ένα πρωτοποριακό πιλοτικό πρόγραμμα CBDC, το οποίο ξεκίνησε στα μέσα του 2023 για το e-HKD, εισάγει τις καταθέσεις εμπορικών τραπεζών σε κουπόνια, πλέκοντας ενισχυμένη διαλειτουργικότητα μεταξύ των τραπεζών που χρησιμοποιούν διακανονισμούς με βάση το CBDC.

Η πορεία του Χονγκ Κονγκ είναι μια πορεία στρατηγικής επανατοποθέτησης, η οποία υπογραμμίζεται από τη μετεγκατάσταση της έδρας της Kaiko στην Ασία από τη Σιγκαπούρη στο Χονγκ Κονγκ τον Μάρτιο του 2023. Ειδικότερα, το εναρκτήριο Φεστιβάλ Web3 του Χονγκ Κονγκ τον Απρίλιο του 2023, με εξέχοντες ομιλητές, όπως ο Changpeng Zhao της Binance και ο οικονομικός γραμματέας του Χονγκ Κονγκ Paul Chan Mo-po, ενισχύει το ανανεωμένο ενδιαφέρον για τη διατήρηση του κύρους του Χονγκ Κονγκ ως παγκόσμιας οικονομικής δύναμης.

Στο «χωνευτήρι» των αλλαγών, το Χονγκ Κονγκ είναι έτοιμο για ανάκαμψη. Αγκαλιάζοντας το Web3 και τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, το Χονγκ Κονγκ ευθυγραμμίζεται με ένα πρωτοποριακό όραμα. Η ενθάρρυνση τόσο από τις τοπικές όσο και από τις κινεζικές αρχές, σε συνδυασμό με τη γοητεία της ψηφιακής καινοτομίας, επιβάλλει την αναγέννηση της ελκυστικότητας του Χονγκ Κονγκ για τις εταιρείες fintech και τους παραδοσιακούς χρηματοπιστωτικούς τιτάνες. Ενώ, οι προκλήσεις παραμένουν, το αδάμαστο πνεύμα του Χονγκ Κονγκ, υποστηριζόμενο από στρατηγικές πρωτοβουλίες, το τοποθετεί ώστε να επαναπροσδιορίσει το ρόλο του ως ένα απαράμιλλο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό επίκεντρο, ακόμη και καθώς η ατζέντα blockchain της Κίνας ξεδιπλώνεται.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Will Hong Kong Become a Crypto Hub?, The Diplomat, διαθέσιμο εδώ 

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Φωτεινή Χρυσοχοΐδου
Φωτεινή Χρυσοχοΐδου
Γεννήθηκε το 2003 στην Θεσσαλονίκη. Είναι φοιτήτρια του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει άπταιστες γνώσεις αγγλικών, ενώ μαθαίνει ιταλικά και τούρκικα. Λατρεύει να παραμένει ενήμερη σε θέματα οικονομίας, διεθνών σχέσεων και δίκαιου. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τον εθελοντισμό και τα ταξίδια.