19.5 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςCable Girls: Μια «ωδή» στην ελευθερία της γυναίκας και την αιώνια φιλία

Cable Girls: Μια «ωδή» στην ελευθερία της γυναίκας και την αιώνια φιλία


Της Μαρίας Κουλούρη,

Οι ισπανικές σειρές τα τελευταία χρόνια αποκτούν ολοένα και περισσότερους θαυμαστές παγκοσμίως, αφού δεσπόζουν στη διεθνή πλατφόρμα προβολής NETFLIX. Στο μυαλό όλων, Elite και La Casa de Papel θεωρούνται το ξεκίνημα αναγνώρισης των ισπανικών σειρών στο ευρύ κοινό, όμως κάτι τέτοιο δεν είναι αλήθεια. Η πρώτη πρωτότυπη ισπανική σειρά του NETFLIX είναι το Las Chicas Del Cable (αγγλικά: Cable Girls, ελληνικά: Οι Τηλεφωνήτριες). Πρόκειται για μια δραματική σειρά εποχής, που ξεκίνησε την προβολή της τον Απρίλιο του 2017 και έριξε αυλαία τον Ιούλιο του 2020, σε σκηνοθεσία Ramón Campos και Gema R. Neira, ενώ πρωταγωνιστούν οι Blanca Suárez, Nadia de Santiago, Ana Fernández, Maggie Civantos. Σε αυτό το σημείο, οφείλω να προειδοποιήσω πως το παρόν άρθρο μπορεί να «περιέχει» μια μικρή δόση υπερβολής, υποκειμενικότητας και μεγάλη δόση… spoiler!

Lidia, Carlota, Marga & Sara. Πηγή εικόνας: netflix.com / NETFLIX

Το Las Chicas Del Cable τοποθετείται χρονικά στα τέλη της δεκαετίας του 1920, συγκεκριμένα το 1928, στην πόλη της Μαδρίτης. Η Alba Romero (Blanca Suárez), μια απατεώνισσα κλέφτρα και πόρνη, κατηγορείται άδικα για έναν φόνο που δεν διέπραξε και μπαίνει στη φυλακή. Εκεί ένας διεφθαρμένος αστυνομικός, ο επιθεωρητής Beltran, της προτείνει να κλέψει χρήματα από την κορυφαία τηλεφωνική εταιρεία της χώρας με αντάλλαγμα την ελευθερία της κι εκείνη δέχεται. Πηγαίνει να εργαστεί στην εταιρεία ως τηλεφωνήτρια και αλλάζει το όνομά της σε Lidia Aguilar, ενώ εκεί συναντά και άλλες 2 από τις πρωταγωνίστριες της σειράς, την Carlota Rodríguez de Senillosa (Ana Fernández) και τη María Inmaculada “Marga” (Nadia de Santiago), οι οποίες είναι εκεί για να εργαστούν, επίσης, ως τηλεφωνήτριες. Η Carlota είναι μία κοπέλα με καταγωγή από πλούσια οικογένεια, η οποία πηγαίνει να εργαστεί στην τηλεφωνική εταιρεία για να ανεξαρτητοποιηθεί από τον αυταρχικό πατέρα της που της το απαγορεύει. Είναι ίσως το πιο «επαναστατικό πνεύμα» από την παρέα των κοριτσιών. Από την άλλη, η Marga είναι μία κοπέλα μεγαλωμένη στην επαρχία με συντηρητικές αντιλήψεις, η οποία έρχεται στη Μαδρίτη για να δουλέψει ως τηλεφωνήτρια.

Οι 3 αυτές γυναίκες καθυστερούν για λίγα λεπτά να εισέλθουν στην αίθουσα συνέντευξης και η επικεφαλής των τηλεφωνητριών, Sara Millán (Ana Polvorosa), ακυρώνει τη συμμετοχή τους. Αν και η Sara, αρχικά, φαίνεται αυστηρή, είναι ένας άνθρωπος που ψάχνει τον εαυτό του και νιώθει παγιδευμένος σε ένα σώμα που θεωρεί ότι δεν του ανήκει, ενώ, στη συνέχεια, ερωτεύεται και γίνεται ζευγάρι με την Carlota και βοηθά τα υπόλοιπα 4 κορίτσια έως το τέλος. Τα κορίτσια, τελικά, περνούν στη συνέντευξη με τη βοήθεια μιας έμπειρης τηλεφωνήτριας, της Ángeles Vidal (Maggie Civantos). Η Ángeles είναι μητέρα ενός κοριτσιού και σύζυγος του Mario (Sergio Mur), ο οποίος την απατά, τη χειραγωγεί και την κακοποιεί, όταν εκείνη του ζητά να χωρίσουν. Η υπομονετική και καλοπροαίρετη Ángeles φτάνει σε σημείο να δολοφονήσει τον άντρα της στην εταιρεία, για να αμυνθεί. Η Lidia, η Carlota και η Marga τη βοηθούν να καλύψει τα στοιχεία του εγκλήματος και το πτώμα, κάτι που αποτελεί το μυστικό που τις ενώνει (αργότερα το μαθαίνει και η Sara, όμως βοηθά τα κορίτσια). Από αυτήν τη στιγμή οι πρωταγωνίστριες είναι αχώριστες φίλες.

Lidia & Fransisco. Πηγή εικόνας: netflix.com / NETFLIX

Διευθυντής της τηλεφωνικής εταιρείας είναι ο Francisco Gómez (Yon González) που είναι ο εφηβικός έρωτας της Lidia, ο οποίος την αναγνωρίζει εξ αρχής. Πριν 10 χρόνια, οι δυο τους ήρθαν στη Μαδρίτη ως ερωτευμένο ζευγάρι, όμως τα ίχνη τους χάθηκαν στον σταθμό των τρένων. Ο έρωτάς τους αποδεικνύεται ζωντανός τόσα χρόνια μετά και φαίνεται πως δεν σταματά ποτέ να υπάρχει έως το τέλος της σειράς. Τα πράγματα, ωστόσο, περιπλέκονται, αφού ο Francisco είναι παντρεμένος με την κόρη του ιδιοκτήτη, Elisa Cifuentes (Ángela Cremonte), ενώ και η Lidia ερωτεύεται τον γιο του ιδιοκτήτη, Carlos Cifuentes (Martiño Rivas). Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως η «χημεία» των Yon González και Blanca Suárez ίσως οφείλεται στο γεγονός πως, νέοι ακόμη, πρωταγωνίστησαν και υποδύθηκαν το ζευγάρι στη σειρά El Internado: Laguna Negra (στην οποία πρωταγωνιστούσε και ο Martiño Rivas), αλλά και στην ταινία Perdiendo el norte. Επίσης, στην εταιρεία εργάζεται και ο Pablo Santos (Nico Romero), ο οποίος ερωτεύεται τη Marga και μαζί συνθέτουν το πιο κωμικό και «χαριτωμένο» ζευγάρι.

Στον δεύτερο κύκλο παρατηρούμε ως βασικό πυρήνα του τις 4 πρωταγωνίστριες να προσπαθούν να αποκρύψουν την αλήθεια σχετικά με τον φόνο του Mario. Την υπόθεση αυτή αναλαμβάνει ο επιθεωρητής Cuevas (Antonio Velázquez), ο οποίος κρυφά συνδέεται ερωτικά με την Ángeles. Από την άλλη, η Marga και ο Pablo προσπαθούν να απαλλαγούν από την «ενοχλητική» κοπέλα του δεύτερου, ενώ η Sara αποκαλύπτει στην Carlota πως νιώθει σαν ένας άντρας εγκλωβισμένος στο σώμα μιας γυναίκας. Η τηλεφωνική εταιρεία πλέον ανήκει στον Sebastián Uribe (Ernesto Alterio), ενώ η «σατανική» μητέρα της οικογένειας Cifuentes, Carmen (Concha Velasco), κάνει τα πάντα για να επανέλθει η εταιρεία στα χέρια της οικογένειάς της. Μετά από πολλά μπερδέματα με τον Francisco και τον Carlos, η Lidia μένει έγκυος στο παιδί του δεύτερου, πράγμα που δεν επιθυμεί καθόλου η Carmen, η οποία αναγκάζει –ανεπιτυχώς– με τη βία τη Lidia να κάνει έκτρωση.

Οι ηθοποιοί της σειράς. Πηγή εικόνας: Gettyimages.dk / Carlos Alvarez

Ο τρίτος κύκλος ξεκινάει με τον πιο ανατρεπτικό τρόπο. Η εκκλησία στην οποία παντρεύονται η Lidia με τον Carlos τυλίσσεται στις φλόγες με οδυνηρές συνέπειες και απώλειες. Η Lidia χάνει το παιδί της, όμως πιστεύει πως η κόρη της ζει, παρόλο που όλοι τη θεωρούν νεκρή, αφού δεν βρέθηκε. Όταν το ένστικτό της επιβεβαιώνεται, προσπαθεί με κάθε τρόπο να βρει την κόρη της και η σχέση της με την Carmen φτάνει στα άκρα. Παράλληλα, η Marga γνωρίζει τον δίδυμο «φτυστό» αδερφό του Pablo, Julio, ενώ η Ángeles βοηθά τον Cuevas να ξεσκεπάσει τις «βρομοδουλειές» ενός κακοποιού. Τέλος, η Carlota με τη Sara ιδρύουν μια μυστική οργάνωση, της οποίας τα μέλη, ωστόσο, προκαλούν αναταραχή στην τηλεφωνική εταιρεία, φτάνοντας την κατάσταση στα άκρα.

Ο τέταρτος κύκλος εστιάζει, κυρίως, στην Carlota και την πολιτική της καριέρα. Εκείνη αποφασίζει να θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος στη Μαδρίτη, έχοντας πολλούς υποστηρικτές, όμως οι αντίπαλοί της της «στήνουν» παγίδα και τη στέλνουν στη φυλακή. Παράλληλα, ο Francisco βρίσκεται πολλούς μήνες σε κώμα και η Lidia είναι η μόνη που ελπίζει και πιστεύει πως κάποια μέρα θα ξυπνήσει. Όταν αυτό συμβαίνει, ο Fransisco βοηθά εκείνη και τα υπόλοιπα κορίτσια να βγάλουν την Carlota και αργότερα τη Sara από τη φυλακή. Κατά τη διάρκεια της απόδρασης, η Ángeles σκοτώνεται.

Η πέμπτη και τελευταία σεζόν κυκλοφόρησε σε δύο μέρη. Σε αυτή μεταφερόμαστε στο 1939 και στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο. Η Lidia πλέον ζει με τον Fransisco στη Νέα Υόρκη έχοντας μαζί της την κόρη της, Εύα, και την κόρη της Ángeles, Sofia (Denisse Peña), την οποία ανέλαβε ύστερα από τον θάνατο της μητέρας της. Η Sofia αποφασίζει να γυρίσει στην Ισπανία, ώστε να πολεμήσει στο πλευρό των Δημοκρατικών και φεύγει κρυφά από την Αμερική, ενώ αργότερα επιστρέφει και η Lidia αναζητώντας τα ίχνη της. Σε αυτή της την προσπάθεια τη βοηθούν ασφαλώς οι φίλες της, Carlota, Marga και Sara. Ζητάει από τον Carlos να αποτρέψει την επιστράτευσή της, ο οποίος πλέον είναι ηγετικό στέλεχος του στρατού. Αρχικά αρνείται, όμως όταν αποφασίζει να τη βοηθήσει, οι συνέπειες για τον ίδιο είναι ολέθριες.

Πηγή εικόνας: netflix.fandom.com/NETFLIX

Το δεύτερο μέρος της τελευταίας σεζόν είναι και το πιο δραματικό. Οι Εθνικιστές έχουν κερδίσει τον πόλεμο και η Lidia βρίσκεται κλεισμένη σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης που διευθύνει η Carmen, η οποία συμπεριφέρεται στη Lidia με τον χειρότερο τρόπο. Όταν αργότερα αφήνεται ελεύθερη, η Carmen φυλακίζει τις Marga, Carlota και Sara, ενώ η Lidia, ο Fransisco, ο Pablo και η Sofia προσπαθούν να τις ελευθερώσουν. Όταν μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο απόδρασής τους, τα πράγματα περιπλέκονται και οι 4 πρωταγωνίστριες θυσιάζονται για την ελευθερία όλων των υπόλοιπων ανθρώπων.

Η αξία της σειράς βρίσκεται στο γεγονός πως δεν πρόκειται για μια ακόμα σαπουνόπερα, αλλά μέσα από τη Lidia, την Carlota, τη Marga, την Ángeles και τη Sara, αναδεικνύονται οι χρόνιοι αγώνες των γυναικών να πετύχουν την ισότητα σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο. Οι πρωταγωνίστριες θυσιάζονται στο τέλος της σειράς συμβολικά, ώστε να αποτίσουν φόρο τιμής σε όλες εκείνες τις γυναίκες που «πάλεψαν» για τα γυναικεία δικαιώματα μέχρι τέλους. Ο έρωτας είναι έντονος στη σειρά, όμως τον σημαντικότερο ρόλο διαδραματίζει η φιλία, ενώ με διακριτικό και εξαιρετικό τρόπο αποδίδονται τα θέματα της ενδοοικογενειακής βίας, της ομοφυλοφιλίας, του πολέμου και της δικτατορίας.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Cable Girls, imdb.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Κουλούρη, Αρχισυντάκτρια Ύλης
Μαρία Κουλούρη, Αρχισυντάκτρια Ύλης
Γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1999 και ζει στην Αθήνα, ενώ κατάγεται από την κοσμοπολίτικη Κέρκυρα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και εργάζεται ως φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση. Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά, ενώ στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τη φωτογραφία, τη μουσική και τη συγγραφή. Αγαπά τον πολιτισμό, την τέχνη και τα ταξίδια.