22.5 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός"Euphoria": Τα κοινωνικά ζητήματα που πραγματεύεται η σειρά του HBO

“Euphoria”: Τα κοινωνικά ζητήματα που πραγματεύεται η σειρά του HBO


Της Μαρίας Κλειδή,

Το Euphoria είναι μία δραματική, εφηβική σειρά του HBO, δημιουργία του Sam Levinson, που βασίστηκε στην ομώνυμη ισραηλινή σειρά. Έκανε πρεμιέρα τον Ιούνιο του 2019 και αμέσως τράβηξε τα βλέμματα και το ενδιαφέρον του κοινού που την παρακολούθησε. Η σειρά έρχεται κοντά στις ζωές μίας παρέας παιδιών λυκείου που προσπαθούν να βρουν τη θέση τους στην κοινωνία, παλεύοντας με την κανονικότητα, τις προκαταλήψεις της κοινωνίας και των προτύπων που την συνοδεύουν, την αποδοχή που λαμβάνουν ή δεν λαμβάνουν, ενώ παράλληλα αναζητούν την… ευφορία της στιγμής πιστεύοντας ότι αυτή θα τους οδηγήσει στην ευτυχία και την ολοκλήρωση.

Ακολούθησαν δύο ειδικά επεισόδια τον Δεκέμβριο του 2020, που αφορούσαν στα κεντρικά πρόσωπα της Rue και της Jules, της πρωταγωνίστριας που πάλευε με την απεξάρτηση και της trans κοπέλας που έψαχνε να βρει τον εαυτό της μέσα σε ένα σύστημα κατάκρισης και συναισθηματικού περιορισμού, βλάπτοντας πολλές φορές τον ευαίσθητο εσωτερικό της κόσμο, αλλά και το φυσικό της σώμα. Η δεύτερη σεζόν δόθηκε στο κοινό τον Ιανουάριο του 2022 και αποτέλεσε τεράστια επιτυχία, τοποθετώντας τη σειρά στη δεύτερη θέση τηλεθέασης μετά το Game of Thrones. Σήμερα, με βαθμολογία στο IMDb 8,3, είναι από τις πιο πολυσυζητημένες και αρεστές σειρές των τελευταίων ετών.

Παρότι έχει λάβει κριτικές για τις σκληρές σκηνές σεξουαλικού περιεχομένου και βίας που περιλαμβάνει, οι έπαινοι για την κινηματογραφία, τις ερμηνείες, τη μουσική, αλλά και τα ευαίσθητα ζητήματα που θίγει με ιδιαίτερη προσοχή οδήγησε στο να αποσπάσει πλήθος βραβείων. Συγκεκριμένα, στα Emmys του 2022 είχε 16 υποψηφιότητες κατακτώντας τα 6 από αυτά στις κατηγορίες καλύτερης ηθοποιού σε δραματική σειρά, καλύτερου guest ηθοποιού σε δραματική σειρά, καλύτερης φωτογραφίας σε ωριαία σειρά, καλύτερου μοντάζ και καλύτερου μακιγιάζ και φωτογραφίας. Συμμετείχε, ακόμα, με υποψηφιότητες για τα κινηματογραφικά βραβεία MTV, κατακτώντας τα 6 εξ αυτών, ενώ η πρωταγωνίστρια της σειράς και καταξιωμένη ηθοποιός, Zendaya, μόλις στα 26 της χρόνια απέκτησε την πρώτη της χρυσή σφαίρα για την ερμηνεία της στη σειρά.

Πηγή Εικόνας: thedirect.com

Το Euphoria είναι μία σειρά που μας φέρνει αντιμέτωπους με προβλήματα του σήμερα. Πραγματεύεται ζητήματα σχετικά με τα ναρκωτικά, τη σεξουαλικότητα, τα ψυχολογικά τραύματα, το διαδίκτυο και τους κινδύνους που επιφυλάσσει. Σχεδόν όλοι οι χαρακτήρες παρουσιάζονται να έχουν μία διπλή ζωή και μυστικά, τα οποία χρησιμοποιούν για να αποδράσουν από τα προβλήματα της ζωής. Η Rue είναι ένα δεκαεπτάχρονο κορίτσι, εξαρτημένο από τα ναρκωτικά, που από μικρή ηλικία έχει διαγνωστεί με ψυχολογικά προβλήματα που της επέβαλαν φαρμακευτική αγωγή.

Στη συνέχεια, ο θάνατος του πατέρα της την οδηγεί στο να βρει διέξοδο στα ναρκωτικά που είναι το μόνο μέσο που την βοηθά να αποφύγει τον ψυχικό πόνο. Η κατάσταση αυτή αλλάζει όταν γνωρίζει την Jules, μία τρανς κοπέλα που μόλις έχει μετακομίσει στην περιοχή της. Η Jules προέρχεται από μία οικογένεια χωρισμένων γονιών και αλκοολική μητέρα. Από μικρή ηλικία απεχθανόταν το σώμα της και την ύπαρξή της την ίδια, γεγονός που οδήγησε τη μητέρα της στο να την αφήσει για ένα διάστημα σε ψυχιατρική κλινική στην ηλικία των 11. Παρόλα αυτά, ο δραματικός χρόνος της σειράς την παρουσιάζει να έχει μία πολύ καλή σχέση με τον πατέρα της με τον οποίο μετακόμισε στην περιοχή όπου διαμένει η Rue. Οι δύο κοπέλες ερωτεύονται πολύ γρήγορα μετά την γνωριμία τους.

Το ενδιαφέρον, όμως, με την παρουσίαση αυτού του έρωτα είναι ότι, ειδικά από την πλευρά της πρωταγωνίστριας, ο έρωτας αυτός αποτέλεσε καταλύτη για τη καθαρότητά της ή μη από τις ναρκωτικές ουσίες. Το γεγονός αυτό οδηγεί άμεσα την εναπόθεση της συναισθηματικής της δύναμης πάνω σε έναν άλλο άνθρωπο, όταν η ίδια δεν μπορεί να την «κουβαλήσει», γεγονός που ενέχει τεράστιο συναισθηματικό βάρος για την Jules. Το Euphoria δίνει μία αρκετά αντικειμενική παρουσίαση ενός τοξικοεξαρτημένου ανθρώπου που νιώθει ανίκανος να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα μακριά από τα ναρκωτικά. Μπαίνει σε ομάδες απεξάρτησης και λέει ψέματα στην οικογένειά της και τους γύρω της προκειμένου να συνεχίσει την χρήση, μέχρι να καταλάβει ότι η απόφαση αυτή δεν μπορεί να στηριχθεί σε κανέναν άλλον παρά στον ίδιο της τον εαυτό.

Η Jules, από την άλλη, ούσα τραυματισμένη τόσο από την απέχθεια που ένιωθε για το σώμα της αλλά και μπερδεμένη από τα πρότυπα της κοινωνίας, προσπαθεί να αποδράσει με εφήμερες σχέσεις που δημιουργεί στο διαδίκτυο. Συχνά εκθέτει τον εαυτό της και σχηματίζει στο μυαλό της ιδανικές σεξουαλικές καταστάσεις οι οποίες όταν καταρριφθούν αφήνουν ένα εσωτερικό κενό που τραυματίζει την ευαίσθητη ψυχοσύνθεσή της. Η Rue για τη Jules αποτελεί μία πραγματική μορφή αλληλεπίδρασης και ουσιαστικής αγάπης, συνάμα ένα συναίσθημα πρωτοφανές για την ίδια, καθώς πρώτη φορά αποκτά αισθήματα για το γυναικείο φύλο.

Πηγή εικόνας: glow.gr

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο του Euphoria είναι το γεγονός ότι και οι παρεμφερείς χαρακτήρες έχουν την ευκαιρία να λάμψουν και να αφηγηθούν την ιστορία τους μέσα από επεισόδια που είναι αφιερωμένα στη ζωή και την πορεία τους. Η παιδική φίλη της Rue, Lexi, και η αδερφή της, Cassie περνάνε μία πολύ δύσκολη οικογενειακή κατάσταση όταν ο πατέρας τους φεύγει από το σπίτι και ξεκινά να κάνει χρήση οπιούχων ουσιών, ενώ στο μεσοδιάστημα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα. Η κατάσταση αυτή επηρεάζει βαθύτατα τα νεαρά κορίτσια που αντιμετωπίζουν καθημερινό φόβο και ανασφάλεια για την επιβίωση του πατρικού προτύπου της οικογένειάς τους. Η Cassie, ούσα η ομορφότερη και πιο λαμπερή κόρη, συνηθίζει να μπαίνει σε λούπες ανασφάλειας, νομίζοντας ότι η αποδοχή και η συναισθηματική πληρότητα θα έρθει από τη βελτίωση της εμφάνισής της, ενώ αδιάκοπα ψάχνει την αποδοχή που ανέκαθεν είχε. Η ανασφάλειά της αυτή προς τον εαυτό της την οδηγεί στο να δημιουργήσει ερωτική σχέση με το πρώην αγόρι της καλύτερής της φίλης Maddy, Nate, γεγονός το οποίο δεν μπορεί να αποκαλύψει μέχρι να βγει στην επιφάνεια από μία απροσδόκητη περίσταση.

Στον αντίποδα, η Lexi αποτελεί έναν χαρακτήρα-παρατηρητή που παλεύει με την αδυναμία της να επέμβει και να βοηθήσει τους ανθρώπους που αγαπά, από τον πατέρα της μέχρι την αδερφή της και την καλύτερή της φίλη. Η Maddy είναι ένα κορίτσι που προσπαθεί να διατηρήσει την αυτοπεποίθησή της λειτουργώντας ως απαστράπτον πρόσωπο, παρ’ ότι προέρχεται από ταπεινή οικογένεια της μεσαίας τάξης. Μεγαλώνοντας και βλέποντας τη μητέρα της να εργάζεται ως αισθητικός προσφέροντας τις υπηρεσίες της σε μέλη της κοινωνίας με μεγαλύτερη οικονομική ευχέρεια, την έκανε να απεχθάνεται τη φτώχεια και την ταπεινότητα και να προσπαθεί να διαμορφώσει τη ζωή της ώστε να αποφύγει τη λιτότητα και την μονοτονία. Αυτός ίσως ήταν ο λόγος που διατηρούσε τη σχέση της με τον πολύ τραυματισμένο συναισθηματικά, Nate, σχέση η οποία μόνο ως υγιής δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς ενείχε ένταση και βία. Ο Nate προερχόμενος από την πιο πλούσια οικογένεια της πόλης, αν και δεν αντιμετώπιζε βιοτικά προβλήματα, όλες του οι ανασφάλειες είχαν δημιουργηθεί από τις ενέργειες του πατέρα του και της κρυφής ζωή που αυτός διατηρούσε. Η ομοφυλοφιλία του πατέρα του, αλλά κυρίως η συνήθειά του να κρατά βιντεοσκοπημένες τις ερωτικές επαφές του με τρανς άτομα στο γραφείο του, τραυμάτισαν ανεπανόρθωτα τον Nate, όταν αυτός τα πρωτοανακάλυψε σε ηλικία 9 ετών.

Πηγή εικόνας: glow.gr

Η σειρά, επίσης, παρουσιάζει και μία τάξη της κοινωνίας, η οποία συνυπάρχει, αλληλεπιδρά και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, αυτό που θα χαρακτηρίζαμε σήμερα ως υπόκοσμο. Ο Fezco είναι απόγονος μίας οικογένειας στην οποία η γιαγιά του, που ανέλαβε την ανατροφή του, ήταν έμπορος ναρκωτικών. Η παρακαταθήκη που άφησε όταν αυτή έπεσε σε κώμα συνεχίστηκε από τον Fezco χωρίς απαραίτητα να το έχει επιλέξει ο ίδιος, παρόλα αυτά στήριξε την επιχείρηση με την βοήθεια του μικρότερου θετού αδελφού του. Το άλλο μέλος της κεντρικής παρέας είναι η Kat, μία κοπέλα που παλεύει με την αποδοχή από τον εαυτό της λόγω του παραπάνω βάρους της σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στην ηλικία των 17 δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη με κάποιο αγόρι. Η κατάσταση αυτή την οδηγεί στο να δημιουργεί λογαριασμό στο ίντερνετ στον οποία ανεβάζει βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου και να λαμβάνει την αποδοχή συνομιλώντας με άντρες διαδικτυακά. Η αλλαγή που κάνει μετά από αυτή την κίνηση είναι ριζική, όμως, δεν αργεί η ώρα που συνειδητοποιεί ότι αυτή η αλληλεπίδραση δεν την καλύπτει και την κάνει να νιώθει άβολα. Η παρέα αυτή έχοντας ως κοινό παρονομαστή την κοινή πόλη και την αλληλεπίδραση που επιτυγχάνεται μέσα από σχολικό περιβάλλον, εμπλέκονται ο ένας μέσα στη ζωή του άλλου δημιουργώντας μία πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή.

Η ομορφιά της σειράς έγκειται στην έντονη ταύτιση που μπορεί ο θεατής να επιτύχει με καθένα από τους χαρακτήρες. Είναι σχεδόν αδύνατο μετά από κάποιο σημείο να κατηγορήσει κανείς κάποιον από τους χαρακτήρες, ακόμη και αυτούς που δημιούργησαν την μεγαλύτερη απέχθεια στο κοινό μέσα από τις πράξεις τους. Η σειρά εγείρει συναισθήματα και μας εντάσσει σε έναν αρκετά προοδευτικό τρόπο σκέψης και αποδοχής της μοναδικότητας, της διαφορετικότητας και του γεγονότος ότι το κάθε αποτέλεσμα δεν γίνεται να εξετάζεται μεμονωμένα. Η κάθε αντίδραση ενός ανθρώπου και πόσο μάλλον ενός νεαρού ανθρώπου, επηρεάζεται βαθύτατα από το οικογενειακό και το κοινωνικό περιβάλλον, αλλά και από τα απρόοπτα περιστατικά της ζωής, τα οποία διαμορφώνουν τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα των ανθρώπων με βάση τις επιλογές τους πάνω στις περιστάσεις τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν. Η πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ύπαρξης και παράλληλα η απλότητα των αναγκών των ανθρώπων στην ουσία τους είναι από τις βασικές αντιφάσεις με τις οποίες παλεύουν οι χαρακτήρες να ισορροπήσουν, όπως άλλωστε και ο σύγχρονος άνθρωπος.

Το ευχάριστο είναι ότι η σειρά ανανεώθηκε και για τρίτη σεζόν τα γυρίσματα της οποίας ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2023. Όντας μία σειρά κοντά στον άνθρωπο και τα προβλήματά του που εγείρει συναισθήματα και προβληματισμούς του σήμερα, το Euphoria αποτελεί μία πραγματικά επίκαιρη πραγμάτευση των κοινωνικών προβλημάτων των καιρών μας.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Euphoria, imdb.com, διαθέσιμο εδώ
  • Euphoria review- dizzying high school drama is one of year’s best, theguardian.com, διαθέσιμο εδώ
  • Γιατί πρέπει οπωσδήποτε να δείτε τη σειρά Euphoria, glow.gr, διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Κλειδή
Μαρία Κλειδή
Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτη του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Πατρών. Αγαπά την επικοινωνία με τους ανθρώπους διότι της δίνει τη δυνατότητα να ακούει και να αφηγείται ιστορίες. Ασχολείται με τον αθλητισμό, με αγαπημένα αθλήματα την ιππασία και το παραδοσιακό Kung Fu με το οποίο ασχολείται μέχρι σήμερα. Αγαπημένα της χόμπι είναι η ζωγραφική, η μεταποίηση παλιών αντικειμένων και το τραγούδι.