22.9 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΚαλαβρία: Εξερευνώντας τη νότια Ιταλία

Καλαβρία: Εξερευνώντας τη νότια Ιταλία


Της Φωτεινής Χρυσοχοΐδου, 

Όσον αφορά τα ταξίδια στην Ιταλία, οι περισσότεροι ταξιδιώτες συρρέουν στους εμβληματικούς προορισμούς της Ρώμης, της Φλωρεντίας και της Βενετίας. Ωστόσο, για όσους αναζητούν μια πιο αυθεντική και λιγότερο εξερευνημένη εμπειρία, υπάρχει ένα κρυμμένο στολίδι που περιμένει να την ανακαλύψετε: η Καλαβρία.

Βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο της Ιταλίας, η Καλαβρία είναι μια μαγευτικά γραφική περιοχή, που συχνά παραβλέπεται από τους ταξιδιώτες. Αλλά αυτό που της λείπει από φήμη, το αναπληρώνει σε χάρισμα και μοναδικότητα. Από τη γραφική ακτογραμμή της μέχρι τα συναρπαστικά χρονικά και τη λαχταριστή γαστρονομία, υπάρχουν πολλά να ανακαλύψετε και να εξερευνήσετε σε αυτόν τον υποτιμημένο προορισμό.

Η πρώτη πτυχή που θα σας συνεπάρει στην Καλαβρία είναι η απόκρημνη ακτογραμμή της. Τα ημιδιαφανή νερά του Τυρρηνικού και του Ιονίου Πελάγους συγχωνεύονται στο νοτιότερο σημείο της περιοχής, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή αντίθεση τιρκουάζ και γαλάζιων αποχρώσεων στους οδοντωτούς βράχους. Η Τροπέα, που βρίσκεται στις ακτές της Τυρρηνίας, είναι ένας προορισμός που δεν πρέπει να χάσετε για τους εντυπωσιακούς βράχους και την παλιά πόλη.

Ωστόσο, η Καλαβρία έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει από την ακτογραμμή της. Η περιοχή διαθέτει πολλά εθνικά πάρκα, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Πάρκου Pollino, το οποίο είναι το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο στην Ιταλία. Με τα απόκρημνα βουνά, τα πυκνά δάση και τα γραφικά χωριουδάκια είναι ιδανικός προορισμός για πεζοπορία ή ποδηλασία. 

Πηγή εικόνας: Unsplash.com Φωτογράφος: Petr Slováček

Η κουζίνα της Καλαβρίας είναι επηρεασμένη, σε μεγάλο βαθμό, από την ελληνική και αραβική κληρονομιά της και τα πιάτα της είναι μια γευστική αντανάκλαση της ιστορίας της περιοχής. Από το γευστικό αλλαντικό ντούγια (‘nduja), μέχρι τις φημισμένες πιπεριές τσίλι Καλαβρίας, που δίνουν μια πικάντικη νότα σε πολλά τοπικά πιάτα της καλαβρέζικης κουζίνας. Μπορείτε, επίσης, να απολαύσετε το διάσημο κρασί της περιοχής, το Cirò, ένα στιβαρό και γευστικό κόκκινο κρασί, που παράγεται εδώ και αιώνες.

Η περιοχή είναι, επίσης, γεμάτη ιστορία, με πολλά σημαντικά αξιοθέατα για εξερεύνηση. Η αρχαία πόλη Reggio Calabria, που ιδρύθηκε από τους Έλληνες τον 8ο αιώνα π.Χ., φιλοξενεί μερικά από τα καλύτερα δείγματα αρχαίας ελληνικής τέχνης στον κόσμο. Το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης είναι ένας προορισμός που πρέπει να επισκεφθούν όσοι ενδιαφέρονται για την ιστορία και την τέχνη.

Πηγή εικόνας: Unsplash.com Φωτογράφος: Nemanja Peric

Ωστόσο, τα χρονικά της Καλαβρίας χρωματίζονται, επίσης, από τον μύθο της μαφίας, ενός οργανωμένου εγκληματικού συνδικάτου που έχει γίνει αντικείμενο πολλών ταινιών, τηλεοπτικών εκπομπών και βιβλίων. Η Ndrangheta, μια τρομερή οργάνωση μαφίας, ξεκίνησε από την Καλαβρία και είναι διαβόητη για τις βάναυσες τακτικές της και την ευρεία επιρροή της. Ενώ η Ντραγκέτα είναι μια γνήσια και επικίνδυνη παρουσία στην περιοχή, η Καλαβρία είναι μια ασφαλής και φιλόξενη περιοχή, γεμάτη από ευγενικούς ντόπιους, πανέμορφα τοπία και απολαυστικό φαγητό. Οι ντόπιοι φημίζονται για τη φιλοξενία και την ευγένειά τους και οι επισκέπτες υποδέχονται πάντα με ανοιχτές αγκάλες. Η περιοχή είναι ξακουστή, επίσης, για τα παραδοσιακά της πανηγύρια, τα οποία τιμούν τα πάντα, από τη συγκομιδή μέχρι τους τοπικούς αγίους.

Συμπερασματικά, η Καλαβρία είναι ένα κρυφό διαμάντι που απλώς περιμένει να το ανακαλύψουν οι ταξιδιώτες που αναζητούν μια πιο αυθεντική και αντισυμβατική ιταλική εμπειρία. Με τις εκπληκτικές ακτές, τα εθνικά πάρκα, τη δελεαστική κουζίνα και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, είναι ένας προορισμός που δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Γιατί, λοιπόν, να μην προσθέσετε την Καλαβρία στη λίστα με τα ταξίδια σας και να ζήσετε τη μαγεία της;


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Roads and Kingdoms | Michelle Fabio, roadsandkingdoms.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Φωτεινή Χρυσοχοΐδου
Φωτεινή Χρυσοχοΐδου
Γεννήθηκε το 2003 στην Θεσσαλονίκη. Είναι φοιτήτρια του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει άπταιστες γνώσεις αγγλικών, ενώ μαθαίνει ιταλικά και τούρκικα. Λατρεύει να παραμένει ενήμερη σε θέματα οικονομίας, διεθνών σχέσεων και δίκαιου. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τον εθελοντισμό και τα ταξίδια.