22.1 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΥιοθεσία ή αγορά κατοικιδίου;

Υιοθεσία ή αγορά κατοικιδίου;


Της Κωνσταντίνας Λέφα,

Αδιαμφισβήτητα, η απόφαση για την απόκτηση ενός κατοικιδίου είναι μια βαθιά απόδειξη αγάπης για τα ζώα. Η επιλογή αγοράς κατοικιδίου από πολλούς ανθρώπους είναι πολύ συνήθης στις μέρες μας, παρόλο που γίνονται βήματα εξάλειψης αυτής της τάσης. Ωστόσο, αναλογιζόμενοι διάφορες παραμέτρους της κατάστασης που επικρατεί σε σχέση με τα ζώα συντροφιάς παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας, η επιλογή της υιοθεσίας ενός κατοικιδίου, που αφορά –κυρίως– σκύλους και γάτες, έχει πολύ μεγαλύτερη αξία, τόσο κοινωνικού όσο και φιλοζωικού χαρακτήρα.

Εξετάζοντας τη σημερινή επικρατούσα κατάσταση, παρατηρούνται πολλά αδέσποτα ζώα που περιπλανιούνται μόνα στους δρόμους των πόλεων –διαδεδομένο και φλέγον ζήτημα στη χώρα μας–, άλλα που είναι υπό την επίβλεψη κάποιας φιλοζωικής οργάνωσης, που –ενδεχομένως– «ασφυκτιά», ενώ δεν εκλείπουν και οι περιπτώσεις των –τουλάχιστον– ανεύθυνων ιδιοκτητών, που εγκαταλείπουν τα ζώα τους, πράγμα παράνομο και ανέντιμο. Όλα αυτά τα ρεαλιστικά παραδείγματα έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν ζώα, που καταλήγουν χωρίς τη φροντίδα και τη ζεστασιά κάποιου ανθρώπου, ενώ παράλληλα απορρέουν ζητήματα δημόσιας υγείας, όταν για παράδειγμα αδέσποτα πολλαπλασιάζονται ασταμάτητα και αποκτούν νοσήματα, που μπορούν να μεταδώσουν, καταλήγοντας με τρόπο βάναυσο.

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα την ίδια στιγμή που κάποιοι δήμοι στέκονται παγερά αδιάφοροι σε τέτοια ζητήματα, οι φιλοζωικές οργανώσεις αδυνατούν να βοηθήσουν περαιτέρω, αφού κι αυτές αναλαμβάνουν ήδη μεγάλο αριθμό ζώων, και πολλοί κτηνίατροι δεν παρέχουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς για το κοινό καλό. Αποκύημα αυτού του συλλογισμού είναι η εξής απορία: τελικά, τα αδέσποτα τι θα απογίνουν αν όλοι αγοράζουν κατοικίδια; Μέσω της υιοθεσίας δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία στα ζώα αυτά να αποκτήσουν μια «οικογένεια».

Πηγή εικόνας: thearkpets.org

Στον αντίποδα αυτής της σφαιρικής εικόνας, πολλοί επικείμενοι ιδιοκτήτες κατοικιδίων προτιμούν την αγορά ενός ζώου, καθαρόαιμης φυλής, για παράδειγμα από κάποιον εκτροφέα, συνήθως με το πρόσχημα ότι είναι «ράτσας» με κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τόσο μορφολογικά όσο και συμπεριφορικά. Σίγουρα το εν λόγω φαινόμενο δεν πρέπει, θεωρώ, να είναι κατακριτέο, αλλά η ανθρωπότητα θα πρέπει να αφουγκράζεται καλύτερα τις ανάγκες της εποχής. Είναι, λοιπόν, προτιμότερο να στραφεί κάποιος σε ένα αβοήθητο ζώο, και είναι βέβαιο πως η ανταπόκριση που αυτό θα δείξει θα είναι ίδια –και μεγαλύτερη ενδεχομένως– σε σχέση με ένα ζώο εκτροφής ή pet shop. Είναι δυνατή ακόμα και για κάποιον που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για αγορά, καθώς η υιοθεσία δεν προϋποθέτει τη δαπάνη μεγάλου ποσού χρημάτων.

Καλό είναι, επίσης, να τοποθετούμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας την περίπτωση των παράνομων εκτροφέων –για παράδειγμα σκύλων–, αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αναθρέφονται και αναπαράγονται τα εν λόγω ζώα. Όσο αυτοί υποστηρίζονται οικονομικά, δυστυχώς, το φαινόμενο αυτό δε θα σταματήσει και υπαίτιοι θα είναι οι ιδιοκτήτες, που πρόθεση τους ήταν να μεγαλώσουν και να φροντίσουν ένα ζώο.

Πηγή εικόνας: freepik.com

Κάθε ζώο –ανεξαρτήτως είδους ή ράτσας– το μόνο σίγουρο που προσφέρει στον άνθρωπο είναι η ανιδιοτελής αγάπη. Αντίστοιχα, ως άνθρωποι, οφείλουμε να αφιερώσουμε τον χρόνο μας, τη φροντίδα μας και τα χρήματά μας στα ζώα που πράγματι χρήζουν βοήθειας τη δεδομένη χρονική στιγμή. Δυστυχώς, η ανθρωπότητα πάσχει από σοβαρή έλλειψη ενσυναίσθησης και υποτάσσεται σε διάφορες κοινωνικές «επιταγές», αγνοώντας τα βασικά προβλήματα που αφορούν τα αδέσποτα, τα οποία ξεκινούν από τον κρατικό μηχανισμό. Είναι χρέος μας να μην αφήσουμε κι άλλα ζώα να υποφέρουν σε οποιαδήποτε συνθήκη και αν βρίσκονται, μέσω της υιοθεσίας!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • 6 Reasons You Should Adopt A Dog Rather Than Buy It, thearkpets.org, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνα Λέφα
Κωνσταντίνα Λέφα
Είναι 19 ετών και σπουδάζει Κτηνιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ασχολείται πολλά χρόνια με το θέατρο σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Είναι μεγάλη φαν του σινεμά και της αρέσει να διαβάζει βιβλία. Στον ελεύθερο της χρόνο, προτιμά τα ταξίδια και τις περιπλανήσεις.