24 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕπενδύσεις με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον

Επενδύσεις με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Η Starship Technologies, ο κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών αυτόνομης παράδοσης στον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα ότι η εταιρεία συμφώνησε σε συμφωνία οιονεί μετοχικού κεφαλαίου ύψους 50 εκατ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Το δανειστικό σκέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους χρηματοδότησης για το κλίμα, η ΕΤΕπ υποστηρίζει έργα που προωθούν τις προτεραιότητες και τους στόχους της Ε.Ε. Αυτή η χρηματοδότηση, η οποία υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, έχει διευκολυνθεί μέσω ενός επιχειρηματικού δανείου και θα χρησιμοποιηθεί για έρευνα και ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής χιλιάδων ακόμα ρομπότ στις εγκαταστάσεις μηχανικής και καινοτομίας του Starship στο Ταλίν.

Πηγή εικόνας: businessdaily.gr

Ο Alastair Westgarth, Διευθύνων Σύμβουλος της Starship Technologies, δήλωσε: «Είμαστε περήφανοι για τις ευρωπαϊκές μας ρίζες, καθώς και για την αναπτυσσόμενη ομάδα εκεί που παραμένειζωτικό μέρος των δραστηριοτήτων μας. Ως ηγέτης της αγοράς στην αυτόνομη παράδοση, αναζητούμε διαρκώς να καινοτομούμε και να βρίσκουμε νέους τρόπους βελτίωσης των υπηρεσιών μας. Αυτή η υποστήριξη από την ΕΤΕπ θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε να αναμορφώνουμε την παράδοση του τελευταίου μιλίου και να προσφέρουμε τα οφέλη της παράδοσης κατ’ απαίτηση και της ευκολίας σε εκατομμύρια ακόμα ανθρώπους. Οι πρόσθετοι μηχανικοί πόροι που θα προσλάβουμε στην Ευρώπη, θα είναι ένα άλλο βασικό συστατικό για να γίνει αυτό δυνατό».

«Τα ηλεκτρικά οχήματα σε όλα τα σχήματα και μεγέθη θα είναι μέρος του μέλλοντός μας και μπορούν να αποτελέσουν βασικό μέρος στο παζλ των βιώσιμων μεταφορών», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Thomas Östros. «Τα ρομπότ παράδοσης του Starship αποδεικνύουν ήδη την αξία τους και είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξουμε την εταιρεία, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να αναπτύσσουν την τεχνολογία τους και να κλιμακώσουν την παραγωγή τους».

Ο Επίτροπος για την Οικονομία, Paolo Gentiloni, δήλωσε: «Αυτή η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ για το Starship είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη μπορεί να ενισχύσει την καινοτομία στην Ευρώπη. Η πρόσθετη χρηματοδότηση θα ωφελήσει την ανάπτυξη των αυτόνομων υπηρεσιών παράδοσης της εταιρείας, βελτιώνοντας έτσι περαιτέρω τις υπηρεσίες για τους καταναλωτές και συμβάλλοντας στο διαρκώς αναπτυσσόμενο και ζωντανό οικοσύστημα έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας της Ευρώπης».

Το Starship προσφέρει ήδη τις υπηρεσίες του σε πολλά μέρη της Ε.Ε., του Ηνωμένου Βασιλείου και των Η.Π.Α. σε πόλεις, πανεπιστημιουπόλεις και βιομηχανικές πανεπιστημιουπόλεις, με προγραμματισμένη περαιτέρω επέκταση στο εγγύς μέλλον. Το Starship μπορεί να κάνει παραδόσεις L4 παντού όπου δραστηριοποιείται — ολόκληρες πόλεις και πανεπιστημιουπόλεις. Τα ρομπότ λειτουργούν στο L4 από το 2018. Σε καθημερινή βάση, τα ρομπότ Starship θα ολοκληρώνουν πολλές παραδόσεις στη σειρά 100% αυτόνομα, συμπεριλαμβανομένων των οδικών διασταυρώσεων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το κόστος παράδοσης ενός Starship είναι τώρα χαμηλότερο από το ισοδύναμο για τον άνθρωπο, το οποίο πιστεύεται ότι είναι παγκόσμια πρωτιά για οποιαδήποτε εταιρεία παράδοσης ρομπότ, ενώ οι περισσότερες άλλες εξακολουθούν να ελέγχονται κατά πλειοψηφία από ανθρώπους και σε πιλοτική λειτουργία.

Πηγή εικόνας: ccsinsight.com

Η Starship Technologies δραστηριοποιείται εμπορικά σε καθημερινή βάση σε όλο τον κόσμο. Τα ρομπότ μηδενικών εκπομπών του πραγματοποιούν περισσότερες από 100.000 οδικές διασταυρώσεις κάθε μέρα και έχουν ολοκληρώσει περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια εμπορικές παραδόσεις και έχουν διανύσει 5 εκατομμύρια χιλιόμετρα (περισσότερο από 3 εκατομμύρια μίλια) παγκοσμίως, περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο πάροχο αυτόνομης παράδοσης.

Η εφαρμογή Starship Food Delivery είναι διαθέσιμη για λήψη σε iOS και Android. Για να ξεκινήσετε, οι πελάτες επιλέγουν από μια σειρά από τα αγαπημένα τους είδη φαγητού ή ποτού και στη συνέχεια ρίχνουν μια καρφίτσα όπου θέλουν να σταλεί η παράδοσή τους. Ο χρήστης μπορεί, στη συνέχεια, να παρακολουθήσει, καθώς το ρομπότ κάνει το ταξίδι του προς αυτούς, μέσω ενός διαδραστικού χάρτη. Μόλις φτάσει το ρομπότ, ο πελάτης λαμβάνει μια ειδοποίηση και στη συνέχεια μπορεί να συναντήσει το ρομπότ και να το ξεκλειδώσει μέσω της εφαρμογής.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

  • Estonia: Starship Technologies agrees €50m funding partnership from the EIB, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Διαθέσιμο εδώ.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.